19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

OTİ, havayolu şirketi kuracak

Bu yıl için yüzde 52'lik bir büyüme hedefleyen OTİ Şirketler Grubu, havacılık sektörüne girmeyi planlıyor. Rusya'da havayolunda sıkıntı yaşandığını anlatan Ayhan Bektaş, iki yıla kadar Rus bir şirketle ortak havayolu kurabileceklerini açıkladı. OTİ, Ege ve Alanya'da da otel bakıyor

OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, İstanbul Hyatt Regency Otel'de düzenlediği toplantıda, şirketin 2008 yılı hedeflerini açıkladı. 2007 yılında Türkiye'ye getirdikleri turist sayısının 442.000'e ulaştığını anlatan Bektaş, bu doğrultuda 400 milyon dolarlık ciro elde ettiklerini söyledi. Bektaş, "Geçen yıl başta Batı Akdeniz olmak üzere Türkiye genelinde yaklaşık 510 otel, yurtdışında ise 268 otel ile çalışan OTI Holding, 2008 yılında 600 milyon dolarlık ciro hedeflemektedir. 2007'de Rusya, Polonya ve diğer BDT ülkeleri ağırlıklı olmak üzere Türkiye'ye 442 bin turist getiren OTI Holding, 2008 yılında bu sayıyı 600-650 bin pax'a ulaştırmayı planlamaktadır" dedi.

Rusya genelinde yıl sonuna kadar 10 şehirde ofis açmayı planlayan Coral Travel'ın 2008 sezonunda 20 şehirden charter uçuşları düzenleyerek Türkiye'ye turist getireceğini anlatan Bektaş, "Rusya pazarında öngördüğümüz operasyon için Türkiye'nin en marka işletmeleri içinde yer alan Xanadu Resort, Sungate Port Royal, Ela Quality Resort, Cornelia Hotels, Papillon Hotels, Calista Luxury Resort'u programımıza almış bulunuyoruz" diye konuştu.

BİZİ BEKLEYEN İKİ SORUN VAR

Bu sezonun 2005'ten daha iyi olacağını kaydeden Bektaş, şu anda sıkıntı yaratacak iki konunun olduğunu söyledi. Bunlardan birinin çifte rezervasyon diğerinin ise ulaşım sorunu olduğunu bildiren Bektaş, özellikle Rusya'daki uçuşlara değindi. Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:


Rusya'da şu an uçuşlar konusunda sıkıntı yaşanıyor. Tur operatörleri için bu durum orta vadede sıkıntı yaratabilir. Rusya'da havayolu filoları, Rus bayraklı uçaklar olarak kullanılıyor. Kapasite yetmiyor. Uçak bulunamıyor. Uçak bulunsa bile teknik eleman yok. THY bu konuda çaba sarfediyor ancak yeterli değil. THY'den istediğimiz kapasiteyi alamadık. Bu nedenle daha fazla tarifeli sefer istiyoruz. Biz OTİ olarak bağlantılarımızı kasım ayında yapmıştık. Bir sıkıntımız olmaz ancak bu orta vadede sıkıntı yaratacak bir durum. Biz de havacılık konusunu değerlendiriyoruz. Bir Rus şirketle birlikte havacılık sektörüne girmeyi planlıyoruz. Çünkü Rusya'da tek başına girmek hukuken biraz zor. En geç 2010 içinde bu planımızı gerçekleştireceğiz."

EGE VE ALANYA'DA OTEL BAKIYORUZ

Çifte rezervasyon konusunda da otellerden gerekli hassasiyetleri beklediklerini anlatan Bektaş, otel işletmeciliği alanında da ilerlemek istediklerini söyledi. Bektaş, "Stratejik anlamda ürünlerimizin Kemer, Belek ve Side bacağını tamamladık. Bundan sonra Ege ile Alanya'da yeni oteller düşünüyoruz. Türkiye ayağını tamamladıktan sonra Mısır, Bulgaristan ve Dubai'yi düşünüyoruz" dedi.

PAKET FİYATLAR YÜZDE 30 ARTTI

Paket fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 30 civarında arttığına değinen Bektaş, "Geçen yıl bin 100 dolar civarında olan paketlerimiz, bu yıl bin 500 dolarlara yükseldi" bilgisini verdik. Rusya'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 oranında erken rezervasyon artışı olduğuna dikkat çeken Bektaş, buna karşın erken rezervasyonlarda early booking'lerin otelcilerin tarafından iptal edileceği yönünde endişe de taşıdıklarını anlattı.

SON DAKİKACILAR ARADIĞI ÜRÜNÜ BULAMAYACAK

İç pazarda ise tüm otellerin sözleşmelerini ITB sonrasına bıraktıklarını bildiren Bektaş, "Normalde fiyat ve sözleşmeler en geç kasım aralık ayında biter. Sözleşmeler mart ayında yapılırsa, durum farklı oluyor. Bu şu anlama geliyor: Son dakikacılar aradığı ürünü bulamayacaklar" diye konuştu.

SUNGATE İLE ANLAŞMA YAPTIK

Ayhan Bektaş, Sungate Port Royal'i tur operatörü olarak kapattıklarını anlattı. Bektaş, "Sezon öncesinde direkt olarak tur operatörü olarak böyle bir sözleşmeye gidildi. Anlaştığımız oran, 140 bin gecelemeye geliyor."dedi.

Eda ÖZSOY / TurizmdeBuSabah
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 19:25:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?