18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Oylat Mağarası'na Arap ilgisi

Bursa İnegöl'deki Oylat Mağarası, özellikle Araplardan büyük ilgi görüyor
İnegöl ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin en büyük ikinci mağarası olarak kabul edilen Oylat'a özellikle Arap turistlerin ilgi gösterdiği bildirildi.
Mağaranın İşletme Müdürü Sıtkı Milli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hilmiye Köyü'ndeki mağaranın, 720 metre uzunluk ve 95 metre yüksekliğinin bulunduğunu söyledi.

Oylat Mağarası'nın binlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitleriyle dikkati çektiğini belirten Milli, ''Yaklaşık 300 metre boyunca dar galeriden yürüdükten sonra damla taş havuzları ile binlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitlerin yer aldığı ana salona ulaşılıyor. Mağara ışıklandırılmış durumda. Işıkların oluşturduğu muhteşem atmosfer, ziyaretçileri adeta büyülüyor'' dedi.

Milli, mağaraya en çok Arap turistlerin ilgi gösterdiğini ifade ederek, ''Bursa'da 22 Arap turizm şirketi var. Onlarla iyi diyalog içindeyiz. Her yıl Arap turistlerin gelişi temmuzda başlar ve eylüle kadar sürer. Yabancı turistlerin dışında Türkiye'nin değişik illerinden gelen yerli turistlerin ilgisi de oldukça fazla'' diye konuştu.

YAKLAŞIK 10 BİN YARASA YAŞIYOR

Nem oranı yüzde 90 civarında olan mağaraya bazı ziyaretçilerin doktor tavsiyesiyle geldiğini anlatan Milli, bir ziyaretçinin Oylat'ı tam anlamıyla gezmesinin 1 ya da 1 saat 30 dakika sürdüğünü bildirdi.

Sıtkı Milli, mağarada insanlara zarar vermeyen yaklaşık 10 bin yarasa yaşadığını, Uludağ Üniversitesi'nden uzman bir ekibin bu hayvanları takip ettiğini anlattı. Milli, lazer ışığıyla saydıklarında 10 bin dolayında yarasa bulunduğunu tespit ettiğini kaydetti.

OYLAT MAĞARASI

Oylat Mağarası, İnegöl'ün 17 kilometre güney doğusunda bulunan Hilmiye Köyü'nün 1 kilometre güneyinde, Oylat Kanyonu'nun sona erdiği noktada yer alır. İnegöl-Ankara karayolundan Oylat Kaplıcası'na ayrılan yol ile mağaranın yakınına kadar herhangi bir vasıtayla gidilebiliyor.
Birbirine bağlı iki kattan oluşan mağara genel olarak menderesli bir profile sahip. Girişten büyük çöküntü salonuna kadar olan bölüm, dar galerilerden oluşuyor. 2 ya da 5 metre arası genişlikteki bu bölümün tavan yüksekliği ortalama 15 metre. Burada damla taş havuzları geniş yer kaplar. Ayrıca 4-5 metre kalınlığında çakıl depoları ile altlarında cilalanmış yüzeyler görülür.

Buna karşılık mağaranın ikinci bölümü büyük bir çöküntü salonundan oluşuyor. Başlangıcı ile son noktası arasında 93 metrelik büyük bir yükselti farkı olan bu salonun genişliği 25-55 metre, tavan yüksekliği ise 3-15 metre arasında değişiyor. İri blok ve dev damla taş şekillerinden oluşan salonun yukarıda bulunan son kesimi kalın bir çakıl, kum ve mil tabakalarından oluşuyor.

Birbirinden farklı gelişim ve meteorolojik özelliklere sahip bölümlerden oluşan Oylat Mağarası'nda zengin bir canlı topluluğu yaşıyor. Bunlar arasında yarasalar, binayaklılar, kelebekler, solucan ve guanobiler yer alıyor. Mağarada, salonları ve katları birbirine bağlayan dar galeri ve geçitlerde, hissedilir rüzgar esiyor.

 Mağarayı, ekipmanlı ziyaretçiler, rehber eşliğinde ziyaret edebiliyor. Oylat'ın, astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor

 

AA
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2012 Çarşamba 13:12:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?