31
Mayıs
2024
Cuma
TURİZM

Paskalya turizminin sınırları

Paskalya tatili nedeniyle fiyatları düşen İspanya ve İtalya'ya; Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Fransa, Avusturya ve Danimarka da eklendi...


PASKALYA turizminin bahar ayağı başlıyor. İlki aralık ayında düzenlenen bu turların ikinci partisi, mart-nisan ayında tekrarlanıyor. Dönemin özelliği ise paskalya bayramı boyunca ülkemize gelen binlerce turistin karşılığında, bir o kadar yerli turistin Avrupa'da oldukça ekonomik fiyatlardan tatil yapabilmesi. Öyle ki turizmin gözdesi Barselona, Roma, Prag ve Paris gibi merkezlerin yıl boyunca 400-800 euro olan tatil fiyatları, bu dönemde 99 euro'lara kadar düşüyor. Üstelik ulaşım, yarım pansiyon konaklama, otel transferi ve yarım günlük panoramik şehir turu da bu fiyatlara dahil...

Tabii bu noktada, fiyatlara 120 euro'luk havalimanı vergisi, 25 euro'luk seyahat sağlık sigortası, 130 euro'luk vize ücreti ve 15 YTL'lik yurtdışı çıkış konut fonu bedelinin dahil olmadığını da belirtmekte fayda var. Yine fiyatlara dahil olmayan ekstra turların ücretleri ise 20 euro'dan başlıyor...

2.5 MİLYON EURO'LUK PASTA
Birkaç yıldır yurtdışında tatil yapmak isteyenlerin gözdesi olan bu turlara talep oldukça yüksek. Sezon dışı olarak da adlandırılan bu turizm, acentelerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Ancak acente yetkilileri, Barselona ve Madrid'le sınırlı kalan kampanyalara yeni destinasyonlar ekleme çabasında. Diğer bayram ve özel günlerden de faydalanarak fiyatlarını düşürmeyi hedefleyen acentelerin listelerine eklenecek ülkeler arasında Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Fransa, Avusturya ve Danimarka var.


Yurtdışı seyahatleri için bu tür kampanyaları tercih eden tatilci sayısı her dönem yaklaşık yüzde 20 artış gösteriyor. Baracuda Tur Genel Müdürü Cem Polatoğlu, sayıdaki artışın turizm ekonomisine katkısının oldukça büyük olduğunun altını çiziyor. Ölü sezon olarak adlandırılan aralık ve mart-nisan aylarının canlanmasına neden olan “paskalya turizmi” pastası ülkemizde 2.5 milyon euro'ya ulaşmış durumda.

LİSTEYE DANİMARKA DA GİRECEK


İspanya'ya düzenlenen ekonomik turlarda en uzman isimlerden biri de Kappa Tur. 19-23 Nisan tarihleri arasında İspanya'ya 49 euro'ya promosyon düzenleyen Kappa Tur'un yetkilisi Emir İşcil, kampanya dışı tur fiyatlarının da 159 euro'dan başladığını söylüyor. Sadece paskalya turlarında 4 bin kişinin tatil organizasyonunu üstlendiklerini vurgulayan İşcil, paskalya formülünün diğer ülkelere seyahatlerde de uygulanabileceği iddiasında. Ancak bunun için öncelikle charter uçak ve yurtdışından gelen konuk sayısının artırılması gerekiyor. Avrupa'da dolmuş gibi charter uçak bulunabildiğini belirten İşcil, “Bu yolla yaklaşık 50 euro'ya bir ülkeden diğerine seyahat edilebiliyor” diyor.

Emir İşcil'e göre, Türkiye'de de bu formülün yaygınlaşmasının önünde hiçbir engel yok. İşcil, gelecek yıllarda Danimarka'yla da benzer işbirlikleri başlatabileceklerini sözlerine ekliyor.

Playa Tur yetkilisi Serdar Gülmedim ise acente olarak bu dönemde 4 bin turisti Avrupa'ya götüreceklerini söylüyor. Artık Türk halkının sezon dışı düzenlenen bol kampanyalı tatillere alıştığını belirten Gülmedim'in 2009 hedefi, 7 bin yerli turist. Ancak bu sayıya ulaşabilmek için Gülmedim'e göre de listedeki ülkelere yenilerinin eklenmesi gerekiyor. Playa Tur, bu doğrultuda 2009 için İspanya ve İtalya dışında 2 ülkeyle daha işbirliği görüşmeleri yapıyormuş.

ETS'DEN MAYIS SEÇENEKLERİ


Yine İspanya'ya yönelik oldukça ekonomik tur paketleri hazırlayan Etstur'un sadece mart ayı için hedeflediği müşteri sayısı 1000. Etstur Yurtdışı Operasyon Müdürü İbrahim Cenk Okumuş, mayıs ayında tatil yapmak için de seçenekleri bulunduğunu belirtiyor. 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İtalya'da ve yine mayıs ayı içindeki Asansiyon Bayramı'nda (Hz. İsa'nın göğe yükselişi) Fransa'da fiyatların düşeceğini belirten Okumuş, “15 Ağustos Meryem Ana Bayramı'nda da Yunanistan'da ekonomik tatil yapmak mümkün olacak” diyor.

PRAG ARTIK DAHA UCUZ


Cafe Tur Genel Müdürü Ali Akyüz de paskalya listesine Avusturya ve Çek Cumhuriyeti gibi yakın ülkelerin eklendiğini belirtiyor. Bu bölgede en çok tercih edilen destinasyonun Prag olduğunu sanırız siz de tahmin ediyorsunuzdur. Akyüz, geçen yıl 50 bin kişinin Cafe Tur aracılığıyla Prag'a gittiğini söyleyüyor. Şirketin paket tur ücretleri 259 euro'dan başlıyor. Fiyatların ekonomik olmasında Çek Havayolları'nın rolü büyük. 48 ülkede 135 noktaya uçan havayolu şirketi, 2000 yılından bu yana İstanbul-Prag arasında haftada 4 sefer düzenliyor.

Ortaçağ mimarisiyle göz kamaştıran Prag seyahatinin ekstra turları ise ortalama 25 euro'dan başlıyor. Akyüz, şehri ikiye bölen Vltava Nehri, Charles Köprüsü ve Astronomi Saati'ni giden herkesin ziyaret etmesi gerektiğini hatırlatıyor. Hatta Akyüz, Prag'a kadar gitmişken, şehrin 120 km uzağındaki termal su kaynaklarıyla ünlü Karlovy Vari'ye de uğranılmasını öneriyor. 1918'de Atatürk'ün de ziyaret ettiği bu bölge, doğal güzelliği ve ünlü kristalleriyle birçok Amerikan filmine de ev sahipliği yapmış.

Erken rezervasyon dönemi başladı

Tatil seçeneğini yurtiçinde gerçekleştirmek isteyenlere de “erken rezervasyon kampanyaları”nın başladığını hatırlatalım. Tatil rezervasyonunu şimdiden yaptıranlar, taksit seçeneklerinin yanı sıra yüzde 30'a varan indirim fırsatlarından da yararlanabiliyor. Geçen yıl tatilcilerin yüzde 35'inin tercih ettiği bu kampanyalardan, bu yaz yüzde 45'lik bir dilimin faydalanması öngörülüyor. Böylece yurtiçinde yaklaşık 20 bin kişi, yurtdışı tatillerinde ise 5 bin kişi bu avantajlardan faydalanacak.

Erken rezervasyon kampanyalarına bu yıl 1 ay önceden başlayan Etstur'un gecelik konaklama fiyatları 50 YTL'den başlıyor. Geçen yıl 90 bin tatilcinin bu kampanyaları tercih ettiğini belirten Etstur yetkilileri, bu yıl da 125 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor.

Prontotour ise bu kampanyalarla 3 bin tatilcinin yurtdışı, bin 500 tatilcinin de yurtiçi tatilini organize etmeyi hedefliyor. Özellikle vizesiz olarak gemiyle Yunan adaları turuna rağbetin yüksek olduğunu belirten Sarp Özkar, “Yine gemiyle Volga nehir turu ve Çin Yangtze turları da ilgi çekiyor” diyor.

Melis Tosyalı/Özbey Men/para
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2008 Cumartesi 12:35:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?