22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Pegasus, Onur Air'e ne ödeyecek?

Havadaki dev ortaklığı 'Bir ay içinde çocuğun adını koyarız' sözleriyle değerlendiren Pegasus'un patronu Ali Sabancı'nın Onur Air'in tamamına ne değer biçti?

Havadaki dev ortaklığı 'Bir ay içinde çocuğun adını koyarız' sözleriyle değerlendiren Pegasus'un patronu Ali Sabancı'nın Onur Air'in tamamına 130 milyon Euro biçti. Sabancı, 3 yıl önce Pegasus'a bu rakamın 10'da 1'ini vermişti

TüRKİYE'NİN en büyük iki özel havayolu şirketi olan Pegasus ile Onur Air'in ortaklık görüşmelerinin perde arkası sektördeki gelişmeyi ortaya koydu. Görüşmeler Türkiye'de son yıllarda sivil havacılık sektörünün ulaştığı büyüklük konusunda çarpıcı tabloyu yansıtıyor. Daha 3 yıl önce o tarihte özel sektördeki en büyük filolardan biri olan Pegasus'un 17 uçağını 13 milyon Euro'ya alan Ali Sabancı'nın şimdi Onur Air için tam 10 katı rakamı yani 130 milyon Euro'yu gözden çıkardığı öğrenildi. Oysa 27 uçağı bulunan Onur Air'in 3 yıl önceki rakamla filo yaşı da hesaba katılsa bile en fazla 25 milyon Euro etmesi gerekiyordu.

Ancak Ulaştırma Bakanlığı'nın düşük bilet politikasını teşvik etmesi nedeniyle sektörde iç hat yolcu sayısı yakıt teşvikinin başladığı 2003 yılına göre 3 kat artmış durumda. 'Bir ay içerisinde çocuğun adını koyarız' diyen Sabancı'nın bu sözden kastının 130 milyon Euro'luk finansman sorununu çözmek olduğu, bunun için çaba sarfettiği kaydedildi. Sabancı, bu rakamı ödeyebildiği taktdirde Onur Air'in yüzde 90'dan az olmamak üzere tamamına yakınını alabileceği gelen bilgiler arasında.

BAGANA'YA 'ABİLİK' TEKLİFİ

Lİsans anlaşmaları nedeniyle Onur Air ile Pegasus'un kendi markalarıyla en az 2 yıl ayrı uçmaya devam edeceği, Ali Sabancı'nın Onur Air Yönetim Kurulu Başkanı Cankut Bagana'dan satın alma olursa iki yıl daha şirketin başında yönetici kalıp tek şirketle uçuş için birleşmeye kadar 'abilik' yapmasını istediği de öğrenildi. Yani ileride sektöre bağlı olarak tek isimli uçulması söz konusu olabilecek.

Ucuz biletle sektör kıymete bindi

2003'te sivil havacılığa getirilen yakıtta ÖTV teşviği, sektörü şaha kaldırdı. 4 yılda iç hatlarda yolcu sayısı 3.5 kat artarak 30 milyona dayandı. İç ve dış hatlarda toplam yolcu sayısında ise yaklaşık 2 kat artış yaşandı. Sektörün cazibesi nedeniyle Golden Air, Best Air, Tarhan Towers Airlines gibi yeni şirketler sektöre girerken, şirketler filolarını sürekli artırma peşinde. Bu nedenle THY'nin 103 uçaklık filosu dahil toplam uçak sayısı 4 yılda 110'dan 265'e çıktı.

Tahsin Akça/star
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2007 Cuma 11:01:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?