22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Pepe, şehitlik ücretine karşı çıktı

Çanakkale'deki milli parkın girişinde ücret alınamaz ...

Zaman'ın, 'Şehitliği topluca ziyaret edenlerden para alınıyor' haberi üzerine Bakan Osman Pepe, olaya açıklık getirdi. "Muhteşem sayfaların yazıldığı bu alan, bedel karşılığı ziyarete açılamaz." diyen Pepe, bölgeye yapılan hizmetlerin büyük ilgi gördüğüne dikkat çekti.


Son yıllarda ziyaretçi akınına uğrayan ve yapılan hizmetlerden sonra gelenlerin gururla ayrıldığı Çanakkale Şehitliği'ne girişte para alınması Çevre ve Orman Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Zaman'ın dün manşetten duyurduğu haber üzerine açıklama yapan Bakan Osman Pepe, milli parkın değişik girişleri olduğunu, hiçbir girişte ziyaretçilerden ücret alınamayacağını vurguladı. "Ancak içeride bir hizmet alınmışsa buna bedel ödenmesi normal. Hizmet alma mecburiyeti de yok." diyen Pepe, rehber hizmeti ve alışveriş gibi konularda aracı firmaların hizmet bedeli alabileceğini; ancak bunun giriş ücreti olmadığını söyledi. Çanakkale'ye daha çok ziyaretçi gelmesini istediklerini de ifade eden Pepe, şunları kaydetti: "Türkiye'nin muhteşem sayfalarının yazıldığı bu alanı bedel karşılığı ziyarete açmamız düşünülemez. Ayrıca son yıllarda yapılan çalışmalarla ilgi odağı haline gelen şehitliği gezen ziyaretçilere teşekkür ediyoruz. Halkımız bu güzel çalışmaları teşvik ediyor."

AK Parti Çanakkale Milletvekili İbrahim Köşdere de, 'ayakbastı' adı altında kimseden para alınamayacağına işaret etti. Tanıtım merkezinin hizmet için açılan yeri kiraladığına dikkat çeken Köşker, "Firma ben kralım, 105 YTL alırım, derse canına okurum, gereğini de yaparım." uyarısında bulundu.

Firmanın tek yetkili durumuna gelmesinin söz konusu olamayacağının altını çizen AK Partili İbrahim Köşdere ekledi: "Biz bunu çözeceğiz. Rehberleri firmaya bağlama diye bir şey asla olmayacak." Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise girişinden ücret alınmayan tek milli parkın Gelibolu Yarımadası Tarihî Milli Parkı olduğu belirtildi. Açıklamada, habere konu olan şirketin, ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanması için açılan Ana Tanıtım Merkezi'ni ihaleyle aldığı hatırlatıldı.

Zaman'ın dün 'Şehitlikte ayakbastı parası' başlığıyla manşetten yayınladığı haberde tarihî yarımadadaki tartışmaya dikkat çekilmişti. Bölgede faaliyet gösteren alan kılavuzları ve yerel rehberler de tarihî yarımadada tekelleşmeye gidildiğini iddia etmişti. Haberde özetle şu bilgilere yer verilmişti: "Her yıl ortalama 3 milyon kişinin ziyaret ettiği tarihî yarımadaya toplu girişlerde kafilelerden KDV hariç 105 YTL ücret alınıyor. 12 kişi ve üzerindeki gruplar, tarihî yarımadaya girerken Kilye Koyu'nda söz konusu ödemeyi Ana Tanıtım Merkezi'ne yapıyor ve kendilerine tahsis edilen rehberle birlikte geziye başlıyor. Yerli ve yabancı turist açısından cazibe merkezi haline gelen milli parkın sevk ve idaresini gerçekleştiren tanıtım merkezinin işletmesini ise özel bir firma yürütüyor. Ay Işığı Turizm Şirketi, Kilye Koyu Ana Tanıtım Merkezi'nin işletme yetkisini, Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden aldı. Şirket, açtığı ihaleyi yıllık 250 bin YTL bedelle kazandı ve merkezi 29 yıllığına kiraladı. Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kemal Yalınkılıç ile Ay Işığı Turizm Şirketi sahibi Selçuk Bildik arasında da bir protokol imzalandı. Çanakkale gezilerinin tüm kontrolü ve fiyat düzenlemesi de bu şirketin inisiyatifine bırakıldı."

Ziyaretçiler bilgi alsın diye inşa edildi

Zaman'ın 'Şehitlikte ayakbastı parası' başlıklı manşeti Çanakkale'nin gündemine oturdu. Şehitlikleri gezmeye gelen gruplardan KDV hariç 105 YTL para alınmasına ise okurlardan yoğun bir tepki geldi. Parayı alan Ay Işığı firmasının eski ortaklarından Ethem Hırçın, "Ana Tanıtım Merkezi, ziyaretçiler şehitlikler hakkında ön bilgi alsınlar diye inşa edildi. Şimdi ticarethane gibi kullanılıyor." dedi. Gelibolu Yarımadası tarihî Milli Park Müdürü Ali İşeri ise uygulamanın gözden geçirileceğini söyledi. Çanakkale Valisi Orhan Kırlı konuyu en ince ayrıntısına kadar araştıracaklarını ifade etti.

Tuncer Çetinkaya/zaman
Yayın Tarihi : 22 Mart 2007 Perşembe 13:22:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?