18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Rus pazarında hedef büyüdü

MITT Moskova Fuarı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ayakbastı ücretindeki artış için "Henüz krizin etkisi aşılmış değil. Bu yüzden fiyat artışı doğru değil" tespitinde bulundu. Günay, hedeflerinin orta vadede Rusya pazarında 5 milyon turiste ulaşmak olduğunu söyledi.

MITT Moskova Fuarı'nda Türk resmi standının açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, basın toplantısında "Türkiye'ye gelen en kültürlü turistler Ruslar" diyerek sıcak mesajlar verdi. Türkrus.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Bakan, orta vadede Rusya'dan gelen turist sayısını 5 milyona çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Günay, "Rusya'yı her alanda partner olarak görüyoruz. Rusya ve Türkiye Avrasya'nın iki önemli ülkesi. İki büyük tarihi imparatorluğun kökeninden geliyor. Büyük bir coğrafyada yakın ilişkilerimiz var. Sadece ekonomik, siyasi ve kültürel değil, turizm alanında da çok güzel işbirliğimiz var" değerlendirmesinde bulundu.

Birçok Rus turistin Antalya'ya tatile gelmesinden memnuniyet duyduklarını kaydeden Bakan Günay, "Rus halkını başka güzel bölgelerimizde de görmek istiyoruz. Türkiye'nin pek çok bölgesinde çok güzel tarihi, mimari eser ve mekânlarımız var. Rus halkını buralarda da ağırlamaktan memnun oluruz. Turizm ilişkileri, iki halkın kaynaşması, biraraya gelmesi, dostlukların artırılması ve köprülerin sağlamlaştırılması açısından çok önemli" dedi.

Rus halkının çok kültürlü bir halk olduğunu vurgulayan Günay, "Türkiye'ye gelen en kültürlü turistler Ruslar. Müzik, felsefe, sanat, resim ve edebiyat dalında Rusya dünyaya çok ünlü isimler armağan etmiş. Büyük yazarlar Dostoyevski, Tolstoy, Puşkin ve başkalarını sıralamak yeterli" diye konuştu.

Günay, hükümetin Anadolu'daki tüm tarihi eserlere sahip çıktığını da aktardı. Bakan Günay, "Bugün Türkiye'yi yönetenler geçmişi, uygarlığı, medeniyeti ve dini ne olursa olsun Anadolu'nun tarihine sahip çıkıyor. İslam, Hıristiyanlık ve başka medeniyet ve dinler farketmez. Hepsi bizim tarihimiz, ortak değerimiz. Bunlara insanlık adına sahip çıkarak gelecek nesillere emanet bırakmamız lazım" şeklinde konuştu.

Moskova'da gerçekleşen Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda Türkiye standını gezen Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, 2010 yılında Rusya'dan Türkiye'ye gelecek turist sayısının 3 milyonu geçmesini beklediklerini, orta vade hedeflerinin de 5 milyonun üzerine çıkmak olduğunu söyledi.

2009'da ekonomik kriz nedeni ile Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 5-6'lık bir küçülme yaşanarak 2 milyon 600'e geriledi. Ancak genelde yurt dışına çıkan Rus turist sayısında 2009'da yüzde 18-20'lik küçülme dikkate alındığında Türkiye açısından geçen yıl başarılı bulunuyor.

Rusya ile Türkiye arasında ekonomik, siyasi, kültürel alanda çok iyi ilişkilerin olduğuna değinen Bakan, "2010'un daha başarılı bir yıl olmasını bekliyoruz. 2009 yılı verileri umutlu bir başlangıç yapmamıza fırsat veriyor. Geçen yıl dünyanın önde gelen turizm ülkelerinde gerileme yaşanırken, Türkiye ziyaretçi sayısını artırmayı ve gelirlerini makul düzeyde tutmayı başardı. Artık daha yüksek sayıda ziyaretçi ve yüksek gelir gruplarını Türkiye'ye bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin turizm sektöründe önemli bir yol haritası belirlediğine dikkat çeken Bakan, "Öncelikle makul fiyat, herkese her keseye uygun, ikinci olarak yüksek kalite, üçüncü olarak da konukseverlik. Üçünü birleştirdiğimizde Türkiye başarısını artırabilir." dedi. Bakan Türkiye'de bulunan otellerin kalitesinin her geçen gün arttığını, Türkiye'nin turizmde artık marka bir ülke olduğunu kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Mayıs ayında gerçekleşecek Türkiye ziyaretinde vize konusunun ele alınacağını ifade eden Günay, vizelerde yapılacak düzenlemenin turizm sektörüne çok olumlu yansıyacağına işaret etti. Bakana göre Türkiye'nin komşuları ile geliştirdiği sıfır problemli dış politika anlayışı da turizme olumlu katkı sağlıyor.

Günay, "Suriye ve diğer ülkelerle vizeler kalktı. Şimdi sırada Rusya var. Bu yıl bunu başarırsak, ciddi bir etkisi olacak. Rusya'dan Türkiye'ye, Türkiye'den de Rusya'ya gelenlerin sayısı önemli oranda artacak." öngörüsünde bulundu. Bakan Günay dünya genelinde 2010'da artı sonuçlar beklendiğini, geçen yıl bile artı veren Türkiye'nin bu yıl yüzde 10'luk bir artış sağlayabileceğini ifade etti.

Türkiye'de otel fiyatlarının makul olduğunu ve daha fazla düşürülmesini doğru bulmadığını kaydeden Bakan Günay, "Ayakbastı ücretlerinin 15 dolardan 15 Euro'ya çıkarılması ile ilgili tartışmalar da doğru değil. Dünyada iyimserlik olmasına rağmen, henüz krizin etkisi aşılmış değil. Bu yüzden fiyat artışı doğru değil" tespitinde bulundu. Bakana göre İstanbul ve kültür turizmi öne çıkarılacak yeni çalışmaların yapılması gerekiyor.

.
Yayın Tarihi : 21 Mart 2010 Pazar 20:37:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?