31
Mayıs
2024
Cuma
TURİZM

Ruslar otelleri kapattı

Türkiye'ye Rus turistlerin artan ilgisi sonucu bu sezon otellerin erken rezervasyonla dolması, Türkiye’ye gelen Hollandalı turist sayısını azalttı. Türkiye’ye gelen Hollandalı turist sayısında geçen yıla göre yüzde 6 düşüş yaşanıyor. Geçen yıl tatile giden 2 milyon 400 bin Hollandalının, 1 milyonu Türkiye’ye gelirken, bu yıl bu rakam 600 binlere düştü.

Hollandalı 600 bine düştü

Hollanda, Belçika ve Almanya’dan Türkiye’ye turist taşıyan tur operatörü Corendon’un kurucu ortağı Atilay Uslu, 2005’de Türkiye’ye gelen Hollandalı sayısının 1 milyon olduğunu, bu sayının geçen yıl 633 bine düştüğünü söyledi. Corendon olarak 250 bin Hollandalıyı getirdiklerini belirten Uslu, Hollanda’dan gelen turist sayısının azalmasına karşın tur operatörlerinde iflaslar nedeniyle kendilerinin getirdiği yolcu sayısının arttığını kaydetti.

Doğu Bloku önlerini kesti

Türkiye’ye gelen Hollandalıların önünü eski Doğu Bloku ülkelerin kestiğini aktaran Uslu, otellerin dolu olması nedeniyle İstanbul’a yaptıkları sefer sayısını azaltmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Atilay Uslu, Hollandalı turisti bu yıl parti kapatma davasının etkilemediğini vurgulayarak, turistin kararını belirleyen en önemli etkenlerden birinin hava durumu olduğunu, havanın kötü olmasının talebi doğrudan artırdığını kaydetti.

200 bin Bulgar turist geliyor

Hollandalı turist açısından Türkiye’deki en önemli sorunun rekabetin azalması olduğuna dikkat çeken Uslu, "Otel fiyatları artıyor. Türkiye’de artık, Doğu Bloku ülkeleri nedeniyle Hollanda’ya mahkum değil. Rusya, İran, Bulgaristan o açığı kapatıyor. Bulgaristan’dan bile artık yılda 200 bin kişi geliyor. Daha önce gelen yoktu. Eskiden rakibimiz Thomas Cook’tu artık rakibimiz Rusya’daki tur operatörü oldu. Rus tur operatörü geliyor, otelleri kapatıyor, satış yapamıyoruz" dedi.

Dezavantajlı konumdayız

Erken rezervasyonla bu yılki satışlarının yüzde 70’ini yaptıklarını anlatan Uslu, piyasada daha yüzde 30 oranında gidecek yolcu bulunduğuna değindi. Türkiye piyasasında dengelerin oturduğunu ve ne yapılırsa yapılsın Hollandalı turist sayısında çok fazla artış olamayacağına işaret eden Atilay Uslu, maliyetlerin de arttığını, Türkiye’ye gelen Hollandalıların çok paralı turist olmaması nedeniyle Ruslara karşı dezavantaj yaratıldığını kaydetti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2008 Pazar 04:59:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?