26
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Rusların yerine Polonyalılar

Rus turistin yerini Polonyalılar dolduracak

Turizmde son dönemin gözde pazarı Polonya oldu

Rus turistlerin bu yıl yüzde 25’e yakın azalması beklenirken son dönemin gözde pazarı Polonya oldu. 10 yıl öncesine kadar Türkiye’ye 35 bin Polonyalı gelirken bu sayı 300 bine yükseldi. Turizmciler, para harcamayı seven Polonyalılar’ın Rusya pazarı gibi büyüyeceğini ve krizde kurtarıcı olacağını düşünüyor.

Bu yıl Rusya’dan yurtdışına çıkan turist sayısında yüzde 20-25 azalma olacağı tahminleri en çok tercih edilen tatil destinasyonu Türkiye’de moralleri bozarken Polonya, yeni Rusya olma yolunda ilerliyor. 1999 yılında 35 bin Polonyalı’nın geldiği Türkiye’de geçen yıl bu sayı 260 bine yükselirken Polonya 2009’da ender büyüme gösterecek pazarlar arasında gösteriliyor. Beş yıldızlı otellerde kalan ve herşey dahil sistemle gelmesine rağmen en az 2 kültür turu satın alarak Rus ve Almanlar’dan iki kat daha fazla kişi başı harcama yapan Polonyalı turistler bu yıl krizin gölgesinde sezona girecek olan Türkiye için kurtarıcı olacak.

Polonya’daki gelişme Antalya’ya yılın ilk 3 ayında gelen turist rakamlarında da kendini gösteriyor. İlk üç ayda İngiltere ve İsviçre dışındaki tüm pazarlarda yüzde 53’e varan gerileme yaşanırken Polonya’dan gelen turist sayısı yüzde 19’luk artışla tüm ülkelere fark atmış durumda.

Erken rezervasyon kampanyalarında Türkiye’nin bir numaralı tercih olduğunu ve Mısır, Tunus, Yunanistan gibi rakiplere talep olmadığını aktaran Wezyr Holidays Genel Müdürü Kaan Ergun, “Polonya’da kriz nedeniyle işten çıkarma yok. Bu yüzden kriz hissedilmiyor. Yılda 21 gün tatilleri var ve bunu kullanıyorlar. Türkiye de ilk sırada yeralıyor” dedi.

3 yılda 800 bine çıkar

Polonyalılar’ın gezmeye çok meraklı olduğunu ve İstanbul’dan Kapadokya, Çanakkale gibi merkezlere de tur aldıklarını aktaran Ergun, bu yüzden kişi başına harcama tutarlarının Alman ve Rus turistlerden çok daha yüksek olduğunu, deluxe tesislerde kalan Polonyalılar’ın oranının yüzde 40’lara çıktığını ifade etti.

Üç yıl içinde Polonyalı turist sayısının 800 bine ulaşacağına dikkat çeken Wezyr Holidays Genel Müdürü Kaan Ergun, “Bu yılki sayı 400 bin düzeyinde olur. Ülkede 1.5 milyon turla seyahat eden Polonyalı var ve bu sayı sürekli artıyor” diye konuştu.
 

Vatan
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 22:01:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?