19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Saklı cennet: İZNİK


Neden İznik? Çünkü...
Medeniyetler rolü ile: Dört imparatorluğa başkentlik, üç medeniyete ev sahipliği etmiş. İznik caddeleri doğal açık hava müzesi konumunda. 

Din turizmi rolü ile: Hıristiyan alemi için çok çok önemli olan tarihteki 2 Ekümenık Konsil toplantısı İznik’de gerçekleşmiş olup; İznik Hristiyanlık açısından önemli bir dini cazibe merkezidir.

El sanatları ile: Dünyanın en ünlü çinileri İznik’te yapılmaktadır.

Doğal güzellikleri ile: Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölümü’nde, en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük doğal tatlı su gölü olan İznik Gölü bu bölgededir. Antik Çağda Ascania Limne olarak anılan İznik Gölü, Homeros«un ünlü İlyada«sında da yer alır. 1648 yılında İznik’e gelen Evliya Çelebi ise Seyahatnamesi’nde İznik’den su ve havasının güzelliği ile " Beşinci iklimin yaşandığı yer." olarak söz eder.

Bereketli toprakları ile: İznik’de toprak kendine özgü iklimiyle yaz-kış demeden bereket saçmaktadır. Bölge adeta bir sebze ve meyve ambarıdır. 

İznik gölü ile: İznik gölünde, yüzmeden optimiste kadar her türlü su sporu olanağı var. Burada balık yemek ayrı bir zevk. Göl kıyısında yediğimiz yayın balığın tadını unutamayacağım. Garsona buraya kimler geliyor dediğimde beklediğim cevap: Bursa,Yalova iken, İstanbullular demesi , İstanbul’luların bölgeye verdiği önemi gösteriyor..

Doğa sporları ile: Vadiler tadına doyulmayan doğa güzellikleri eşliğinde Tracking yapma imkanı sunuyor.

Erişim olanakları ile: Bursa ve Yalova’ya yakınlığı ve Yalova-İstanbul Yolcu Gemisiyle1,5 saatlik deniz seyahatı sonrasında 45 içinde İznik’de olabilirsiniz. Ancak, İznik ana gelişimini körfez otobanı ile yaşayacak ve İstanbul İznik arası 1.5 saate inecek. 

İznik, gölünü ve çevresini gördüğümde Amerika’daki yaşadığım günleri hatırladım. Arkadaşım, gölde arkadan çarklı bir vapurda evlenmişti. Alışveriş için gittiğimiz göl kenarında doğa ile iç içe kurulmuş yerleşim alanında her konut bir marka satış yeriydi. Gün boyu süren alışveriş göl kenarında lokantalarda yemek, akşam butik otellerde konaklama ile geçerdi. Göllerde yapılan su sporlarının seyrine doyum olmazdı.

İznik, gölü ve çevresi ile ulusal su sporlarına, turizm ve yeni yerleşim alanlarına göz kırpıyor. Bu bölgeler imar planlarına göre bugünden değerlendirilmeli ve yarınlara hazırlanmalı..

Bilge Özdemir/ Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 16:46:08
Güncelleme :19 Haziran 2008 Perşembe 17:07:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?