16
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Sinop -Yalta gemi seferleri başladı

Türkiye ile Kırım'ı birbirine bağlayan tarihi İpekyolu tekrar açıldı. 

Sinop ile Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Yalta şehri arasında, İpekyolu'ndan 400 yıl sonra ilk defa gemi seferleri başlatıldı. Helenistik dönemde ve sonraları Selçuklu ve Osmanlı döneminde Anadolu'yu Ukrayna'ya bağlayan İpekyolu'nun Sinop-Kırım hattı, modern katamaran gemilerle başlatılan karşılıklı seferlerle yeniden hayat buldu. 

Yalta Limanı'ndan 44 yolcusu ile Sinop limanına gelen ilk gemi davul-zurnayla karşılandı. Aralarından Ukrayna ve Kırım'dan devlet adamları ve gazetecilerinde bulunduğu kafile, Vali Yardımcısı Yaşar Dursun Yılmaz, Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Cebri Karahan, seferleri organize eden Sinope Tours sahibi Adem Tahtacı ve çok sayıda Sinoplu tarafından karşılandı. Kafileyi taşıyan gemiye Sinop Limanı'na girişinde sahil güvenlik botu eskortluk etti. 

Gemi seferlerinin haftada iki defa eylül ayına kadar devam edeceğini belirten Sinope Tours Sahibi Adem Tahtacı, organizasyonun Ukrayna ve Türkiye ayağından büyük rağbet gördüğünü söyledi. Tahtacı, "Kırım ve Sinop arasında İpekyolu'ndan 400 yıl sonra ilk defe düzenli gemi seferleri başlıyor. Organizasyonu üstlenmekten onur ve gurur duyuyoruz. Seferlerin Karadeniz ve ülke turizmine büyük katkısı olacağını düşünüyoruz" dedi. 

Seferlerin ülke turizmine büyük katkı sağlayacağını kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, "Uzun bir aradan sonra bu geminin limanımıza gelmesi, ilimize ve ülkemize potansiyel açısından pozitif bir etki oluşturacaktır. Karadeniz'in giriş kapısı Sinop, Ukrayna'nın da Yalta olacaktır. Bu iki ülke açısından gerçekten çok önemli" diye konuştu. 

Kafilenin basın sözcüsü Alla Karalyova ise seferlerin iki ülke dostluğunu arttıracağını ve bu sayede önemli adımların alacağını söyledi. Sinop'un Yalta şehri ile benzer yönlerinin olduğunu belirten Karalyova, "İlk bakışta Sinop'u Yalta ile birbirine çok benzediğini gördük. Bu açıdan da Sinop ayrı bir önem kazandı bizim için. Deniz seferlerinin başlaması bizim için büyük mutluluk verici. Bu seferlerin devam etmesini temenni ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Ukraynalı ilk kafile karşılama ardından Sinop Gümrüğü'nde yapılan işlemlerin ardından Türkiye'ye giriş yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 11:56:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?