20
Mayıs
2024
Pazertesi
TURİZM

Tanıtıma 140 milyon dolar

Gelecek yıl Türkiye’nin beş kıtada tanıtımı için yaklaşık 140 milyon dolarlık kaynak ayırmayı öngören Kültür ve Turizm Bakanlığı, ülkenin tanıtımını üstlenecek ajansları da belirledi.

Bu yıl 9 farklı ajans tarafından yürütülen Türkiye’nin dünyada tanıtım organizasyonu için 2009 yılında ajans sayısının azaltılması dikkat çekti. Önümüzdeki yıl Türkiye’nin dünyada reklam ve tanıtım işi 6 ajans tarafından yürütülecek. 2009’da Türkiye’nin tanıtım işini, Amerika’da Öykü, Almanya ve Avusturya’da Bestwerbeagentur, Rusya ve Ukrayna’da Iconisus, Avrupa, Türk Cumhuriyetleri ve Balkanlar’da dDf, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Mediumrare/ İnbar-Merhav-Shaked ve Uzakdoğu ile Hindistan’da B Tops yürütecek.

45 milyon dolar


Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2009 yılı reklam ve tanıtım bütçesinin büyük bir kısmını reklamlara ayırıyor. Bakanlığın reklamlar için yaptığı ihale de geçen yıla göre artış gösterdi. Geçen yıl 39 milyon dolar üzerinden ihaleye çıkılırken, bu yıl sadece reklamlar için 45 milyon dolar üzerinden ihale yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, geçen yıl 120 milyon doları bulan tanıtım bütçesinin, bu yıl 140 milyon dolara yükseleceği belirtiliyor. Kültür ve turizm Bakanlığı’nın, 140 milyon dolar olarak öngördüğü tanıtım bütçesi, önümüzdeki günlerde başlayacak Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında karara bağlanacak.

55 proje katıldı


Geçen yıl başta Almanya, Rusya, İngiltere ve ABD olmak üzere 75 ülkede tanıtım gerçekleştirilirken, 2009 için bu sayı 857e çıktı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Türkiye’nin tanıtımı ile ilgili ayrıntıları önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurması bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ’2009 Yılı Reklam İhalesi’ne katılan 55 projeyi, 5 kültür ve tanıtma müşaviri, gözetmen olarak görev yapan 1 öğretim üyesi, Reklamcılar Derneği, TÜRSAB, TÜROFED, TUREB, TUROB, TYD’den birer yetkilinin katılımıyla oluşturulan ’Yurtdışı İhale Komisyonu’ değerlendirdi. 3 aşamada değerlendirilen projeler, ilk aşamada ihale şartlarına uygunluğu ile ajansların sunduğu yaratıcı çalışmalar değerlendirildi. İkinci aşamada 12 ajans sunuma davet edildi. Üçüncü aşamaya, 7 ajans kaldı. Türkiye’yi tanıtacak 5 ajans belirlenerek ihale sonuçlandırıldı.

Hangi ajans nerede tanıtım yapacak

Amerika: Öykü

Almanya, Avusturya: Bestwerbeagentur

Rusya Federasyonu, Ukrayna: Iconisus

Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar: dDf

Orta Doğu-Kuzey Afrika: Mediumrare/ İnbar-Merhav-Shaked

Uzak Doğu-Hindistan: B Tops

Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 13:08:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?