16
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Toprak-Abramovic ortaklığı

Halis Toprak, Abramoviç’le Kuşadası’na otel yapacak ..

Halis Toprak, Londra’daki evini sattığı Chelsea Kulübü'nün sahibi Rus işadamı Roman Abromoviç’le Kuşadası’ndaki arsasına 7 yıldızlı otel yapacak. Abramoviç’in Toprak’ın İstanbul İstinye’deki Aslanlı Köşk’ünü de satın almak istediği belirtiliyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF)’ye 500 milyon dolar borcunu ödemek için elindeki gayrimenkulleri satışa çıkaran Halis Toprak, mart ayında gazetelere ilan vererek Londra ve İstanbul’daki evinin yanı sıra Kuşadası’ndaki arsasının da satışı için İngiltere’de faaliyet gösteren Glentree Estates adlı şirkete yetki vermişti. Halis Toprak, şubat ayında yani şirkete yetki açıklamasını yapmadan önce Londra’daki evini 93 milyon dolara Rus işadamına satmıştı. Toprak Ailesi doğrulamasa da Londra’nın kuzeyindeki The Bishop’s Avenue’da yer alan Toprak Mansion adını taşıyan evi Roman Abramoviç’in aldığı biliniyor. Gazetelere yansıyan haberlerde Halis Toprak’ın oğlu Mehmet Toprak evin bir Rus işadamına satıldığını doğrulamış ancak ismi konusunda bir açıklama yapmamıştı.

Akşam Gazetesi'nde Esin Gedik imzasıyla yer alan habere göre Toprak’ın evini yine Londra’da faaliyet gösteren Rus bir gayrimenkul şirketi aracılığıyla satın alan Abramoviç’in, Toprak’ın İstanbul İstinye’deki Aslanlı Köşk ve Kuşadası’ndaki yaklaşık 80 dönümlük denize sıfır araziyle de yakından ilgilendiği konuşuluyor. Toprak’ın Kuşadası’nın çıkışında denize sıfır arazisinin büyüklüğü 75 bin 14 metrekare. Kutman ve Ofer tarafından satın alınan Club Med’in yanında yer alan arazinin içinde halen Toprak tarafından yaz aylarında kullanılan bir villa da bulunuyor. Denize 220 metre cephesi olan arazi, turizm yatırımına oldukça uygun. Nitekim Halis Toprak da daha önce yaptığı açıklamalarda bu araziye otel ya da 162 adet villa yapılabileceğini belirtmişti. 

HEDEF 7 YILDIZLI OTEL

Bir süredir Türkiye’de turizm yatırımı yapmak için araştırma yapan ünlü milyarder Abramoviç, daha önce Antalya’da incelemeler yapmıştı. Özel yatıyla Bodrum’a da birkaç kez gelen Abramoviç’in ‘Ruslar’ın sıcak denizlere inme hayalini’ gerçekleştirmek için bu kez Kuşadası’nı gündemine aldı. Toprak’ın arazisi için 350 milyon doları gözden çıkardığı belirtilen Rus işadamı Roman Abramoviç’in buraya 7 yıldızlı otel yapmayı istediği belirtiliyor.

RUS ŞİRKETİ ARACI RUSLAR FİYATLARI KATLIYOR

Son yıllarda zengin sayısı artan Ruslar, gayrimenkul yatırımı için Londra’yı tercih ediyor. Londra’da çok sayıda lüks ev alan Ruslar, son üç yılda bu kentteki konut fiyatlarını 3-4 katına çıkardı. Kısa bir süre önce Rus milyarder Telman İsmailov’un, Antalya Kundu’ya 7 yıldızlı bir otel yapacağı haber olmuştu. Ismailov’un ardından Abramoviç’in de böyle bir yatırıma başlaması diğer Rus zenginlerini yatırım yapmak için güney ve batı sahillerine yöneleceği tahmin ediliyor.

ORTAKLIK MADDESİ VAR 

Toprak Holding yetkilileri, “Verilen satış yetkisinde ortaklık maddesi de var. Londra’daki ev yeterince değerliydi ve orayı farklı bir biçimde değerlendirme olanağı yoktu. Ama Kuşadası ve İstinye’deki arazileri farklı biçimde değerlendirilebilir. Dolayısıyla Halis Bey, buraların mülkiyetini satmak yerine ortaklık kurmayı tercih ediyor” dedi. Nitekim Toprak, Aslanlı Köşk’ün değerini belirlerken 10 bin metrekarelik arsayı da hesaplayarak “Buradan yaklaşık 1.160 milyon dolar kâr elde edilir” diyerek yatırım sinyali vermişti.




akşam
Yayın Tarihi : 18 Mart 2007 Pazar 17:23:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?