2006'yı beklentilerin altında tamamlayan turizm sektörü 2007'de de ihracatçılar gibi düşük kur darbesi yedi. Buna karşın sektör 23 milyon turist ve 18 milyar dolarlık gelirle 2007'yi rekorlar yılı olarak kapattı, 2008'e 26 milyon turist, 20 milyar dolar gelir hedefiyle girildi.
TURİZM sektörü tatsız geçirdiği 2006'nın acısını 2007'de çıkarmaya çalışırken, bu kez de düşük kur darbesi yedi. Sektör buna rağmen 2007'yi rekorlarla geride bıraktı. Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olan turizmde, 23 milyon turist sayısına ve 18 milyar dolarlık gelire ulaşıldı. Şu sıralar kış turizmiyle canlılık arayan sektör, seçimler ve Kuzey Irak'a operasyonun olumsuz etkilerine karşın, bugünden itibaren yüzde 18'den 8'e inen KDV'yle umutlandı. Yatak kapasitesini 1 milyona çıkaran sektörün 2008 hedefi ise, 26 milyon turist sayısını yaklayarak turizmi 20 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştırmak.
YÜZDE 18 ARTIŞ: Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, 2006'ya göre 2007 yılında sektörde yüzde 18'lik büyüme olduğunu belirterek, "2006 gibi kötü geçen bir sezondan sonra turizmin bu derece sıçrama yapması sevindirici. 2005'in de üzerinde rakamlara ulaştık" dedi. Turizmde gelire bakıldığında bölgesel olarak tablonun farklılaştığını da aktaran Barut, en büyük artışın Antalya ve İstanbul'da olduğunu, diğer bölgeler için aynı şeyin söylenemeyeceğini kaydetti.
KUR OLUMSUZ ETKİLEDİ: 2007 yılında sektörün şikayet ettiği konulardan biri ise, turizmdeki iyileşmenin işletmelere yansımaması oldu. Ahmet Barut, YTL'nin değerlenmesi, dolar ve Euro'daki değer kaybının, geneldeki büyümenin işletmelerin karlılığına yansımamasına neden olduğunu dile getirdi. "2007 iyi bir sezondu ancak kárlılık açısından otelciler açısından sıradandı" diyen Barut, kış döneminin de sıkıntılı geçtiğini, İstanbul dışındaki bölgelerde turist bulunmadığını kaydetti.
DAHA FAZLATURİST İÇİN: Türkiye'nin önceliğinin yeni yatak yaratmak olmaması gerektiğine de değinen Ahmet Barut, şu değerlendirmeyi yaptı: "Artık nerede, ne tür tesis yapılacağına iyi karar vermek gerekiyor. Otel yapımı Ege ve Doğu Akdeniz'e kaymalı. Daha fazla turist çekmek için destinasyonlar çeşitlendirilmeli. Antalya ve İstanbul'un turizmi taşıma kapasitesi var. Sadece bu iki destinasyon turizmi taşımaz. Yeni destinasyonlar yaratılmalı."
2 milyon turist Anadolu'yu seçti
ANADOLU şehirleri 2007'deki turizm pastasından 2 milyon kişilik pay aldı. Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, turizmin 2007'de Türkiye genelinde çok olumlu seyir izlediğini belirterek, şunları söyledi: "2006'ya göre çok iyi bir yıl oldu. Çok iyi noktaya gelindi. Ama gelir düzeyinde beklenen rakamlar elde edilemedi. Hedefimiz 2008-2009 yıllarında geliri yükseltmek. Kárlılık oranını yükseltici çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Turizmde teşviklerle yatırımlardan Anadolu'nun da pay almasını istiyoruz. Anadolu'da da turizm çeşitliliği var. Kış, yayla, kaplıca, turizmi var. Paralı turiste hitap eden ciddi potansiyel var. 2008'de Anadolu'ya gelen turist sayısının 2.5 milyona çıkmasını bekliyoruz. Gelecek yıldan umutluyuz. Anadolu'da turizmin gelişmesiyle terör de biter, Büyükşehirlere göç de durur."
İçerde 10 milyon kişi tatil yaptı
TÜRKİYE Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2007'de turizmde bütün hedeflerin tuttuğunu ve iç turizmde de erken rezervasyonla kültür turlarının gelişmesini sağladıklarını söyledi. İç turizmin canlanmasını istediklerini ve 2008'de iç turizmde 10 milyon turistin hedeflendiğini belirten Ulusoy, "Tatilin lüks olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Erken rezervasyon sistemini yaygınlaştırmak istiyoruz. 2008'de yurtdışından 30 milyon, yurtiçinden 10 milyon ziyaretçi hedefliyoruz. İstanbul'u kongre, İzmir'i de fuarlar şehri yapmayı planlıyoruz" değerlendirmesini yaptı.
İstanbul'a 7 milyon turist
TURİSTİK Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, İstanbullu otelcilerin 2007'de koydukları hedeflere ulaştığını dile getirerek, 2007'de İstanbul'a 7 milyon turist geldiğini belirtti. Bu sayının 2008'de 8 milyona çıkacağını açıklayan Bayındır, şöyle konuştu: "2010'da da 10 milyon turist hedefi var. İstanbul'un kültür başkenti olması İstanbul'un güzelleşmesi açısından fayda sağlayacak. Ancak dolardaki düşüş otelcilerin karlılığını etkiledi. Ancak 1 Ocak'ta KDV'nin indirilmesiyle oteller biraz nefes alacak. Kayıtdışı KDV de kayıt altına alınacak. 2008'de her şey daha iyiye gidecek."
Havada 30 milyon yolcu
YILIN sonuna doğru talihsiz bir uçak kazasıyla karşılaşan Türk havacılık sektörü, geçen yılda umduğu büyümeyi elde edemedi. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, sektörün yüzde 20'lik büyüme hedefine ulaşamadığını ancak 30 milyon yolcunun taşındığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yolcu sayısında yüzde yüzlük bir artış yaşadık. Uçak sayısında ise artış olmadı. Uçak biletleri ve karlılık anlamında petrol fiyatlarının çok yükselmesinden etkilendik. 2007'de petrol kazandığımızı elimizden aldı. 2007'de güvenlik ve emniyete de ciddi harcamalar yaptık. Zor bir yıl geçirdik. 2008'de de uçak bulunamaması nedeniyle yüzde 20 büyüme zor görünüyor. Gelecek yıl yine yolcu sayısının artmasını bekliyoruz. Ama genel olarak 2008'den çok büyük beklentimiz yok."