19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Turizmci desteğin ucunu gördü

Turizmci desteğin ucunu gördü

Hükümet turizm sektörünü rahatlatmak için aldığı bazı kararları hayata geçiriyor. Buna göre, turizm sektörünün tanıtım bütçesi artırılacak ve 1 milyon dolarlık gelir getiren turizmci 'ihracatçı' sayılacak. Böylece bu şirketler KOBİ desteklerinden de yararlanabilecek.

Hükümet, turizm sektöründe bazı teşvikler için harekete geçti. Turizm sektörünün tanıtım bütçesi artırılacak ve 1 milyon dolarlık gelir getiren turizmci "ihracatçı" sayılacak. İhracatçı sayılan turizm şirketleri KOBİ desteklerinden de yararlanabilecek.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında toplandı. Turizm sektörü temsilcilerinin de katıldığı toplantı sonrasında yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Turizm sektöründe tanıtıma bütçe imkânları çerçevesinde daha fazla kaynak ayrılması, KDV iade ve mahsuplarına ilişkin uygulamanın daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi, bugüne kadar uygulanmakta olan enerji desteğinin yeniden düzenleme yapılarak devam ettirilmesi,
hava taşıtlarının konma ve konaklama tarifesi için 1 Kasım-31 Mart arasında uygulanmakta olan yüzde 50 oranındaki indirimin yüzde 75'e çıkarılması ve Esenboğa Havalimanı'nın da kapsama dahil edilmesi, esnek çalışma modellerinin sektörde yaygınlaştırılmasının sağlanması" kararlarının alındığı belirtildi.
Toplantıda ayrıca, yolcu servis ücretlerinin (ayakbastı parası) gözden geçirilmesi, yat turizminde bayrak ve KDV uygulamasının birlikte değerlendirilmesi, tur operatörlerine havayoluyla getirilen turist sayısına bağlı olarak destek verilmesi konusunun incelenmesi, kıyı ve sahil şeritlerindeki ecrimisil (devlete ödenen kira) uygulamalarının hızla çözüme kavuşturulması, alkollü içecekler konusundaki vergi düzenlemelerine ilişkin çalışmaların Avrupa Birliği (AB) müktesebatı ve uygulamaları dikkate alınarak yürütülmesi konularında çalışmaların sürdürülmesine karar verildi.

Olumlu bir adım atıldı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, toplantıdan hemen sonra katıldığı bir televizyon programında bir süredir çalışması yapılan 1 milyon dolar gelir getiren turizmcilerin ihracatçı sayılması ve bu şirketlerin KOBİ desteklerinden yararlanmasına yönelik kararnamenin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını ve çoğunluk imzaların tamamlandığını söyledi. Günay, yatlarda KDV oranının yüzde 8'e indirilmesi konusunda çalışma yapılacağını, yatlarda Türk bayrağı takılmasının önündeki engeli kaldırmaya çalışacaklarını belirtirken, alkollü içkiler üzerinden alınan vergilere yönelik çalışma yapılacağını söyledi.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise turizm firmalarının KOBİ desteklerinden yararlanmasının olumlu bir adım olacağını, tanıtım büçesinin artırılmasının olumlu olduğunu ancak kendilerinin de bu bütçeden yararlanmasını istedi. Ulusoy, harcayacakları tanıtım bütçesinin enaz 15 katını Türkiye'ye gelir olarak sağlayabileceklerini söyledi. TUROB Başkanı Timur Bayındır ise hükümetin turizmcilerin kullandığı ucuz enerji uygulamasını sona erdirmek istediğini ancak EKK toplantılarındaki görüşmelerin ardından bundan vazgeçildiğini aktardı.
 

Referans
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 20:16:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?