30
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Turizmciler Arap turist peşinde!

Turizmciler 'Harcama kapasitesi yüksek' arap turistlere yönelik düzenleme yapılmasını istiyor.

ARAP turistlerin Türkiye'ye ilgisinin artması üzerine, 'bu pazardaki potansiyelin daha fazla dikkate alınması' istendi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, uçak seferlerinin yetersizliğinden yakınırken, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu gelecek yıl için iyi plan yapılmasını önerdi.

Arap turistlerin tekrar Türkiye'ye yönelmesinde, Amerika'daki 11 Eylül saldırılarından sonra Batılı ülkelerin Doğu'ya bakışının değişmesinin yanı sıra kolay vize alınması ve Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin son yıllarda artmasının da büyük etkisi oldu. Hatta, bölgede Türk dizilerinin son dönemde popüler olmasının bu ilgiyi daha da yükselteceği düşünülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl yaklaşık 918 bin, 2006'da 752 bin, 2005'te de 753 bin Arap turist Türkiye'yi tercih etti. Bu yılın ocak-temmuz döneminde de Türkiye'ye toplam 630 bin Arap turist geldi. Bu rakamın, yıl sonunda, önceki yıllardan daha fazla olabileceği belirtildi.

Arap turistlerin artan ilgisi, bu pazara yönelik girişimlerin artırılması gerektiği yorumlarını da beraberinde getiriyor.

Antalya bile var
TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, Arap turistlerin daha çok İstanbul, Bursa ve Konya'ya gittiklerini, hatta bu yıl Antalya'ya gelenlerin bile önceki yıllara oranla ciddi artığını dile getirdi.

Türkiye'nin yakın coğrafyasında olduğu için, Arap ülkelerine ciddi yatırım yapılması gerektiğini belirten Barut, 'Harcama kapasitesi yüksek turistler var bu bölgede. Bunun yanında kültürel yakınlık, yüksek nüfus söz konusu. Bu çok büyük potansiyeli değerlendirmek ve harekete geçirmek gerekli' dedi.

TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu da Arap pazarının uzun süredir ihmal edildiğini savundu. ABD'deki 11 Eylül saldırılarından sonra Batıdan uzaklaşan Arap turistlerin yeterince değerlendirilemediği görüşünü savunan Köfteoğlu, 'Gerekli adımlar atılsaydı, Arap ülkelerinden Türkiye'ye gelen turist sayısı rahatlıkla 2 milyonu aşardı' dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 09:25:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?