20
Mayıs
2024
Pazertesi
TURİZM

Turizmde kriz fırsatı

Dünyada seyahat eden 1 milyar kişinin 2009 yılında 800 milyona düşeceğini ve dünya turizminin yüzde 20 küçüleceğini öngören Calista Otel Genel Müdürü Ali Kızıldağ, "Türkiye’ye orta sınıf altı ve fakir kesim geliyor. Tasarrufa giden orta sınıf ve üstü kesim, aynı kaliteyi daha ucuza alabileceği Türkiye’ye yönelebilir. Bunu sağlarsak kriz fırsata dönüşür" dedi.

ANTALYA Belek’de yer alan Calista Otel’in Genel Müdürü Ali Kızıldağ, krizin turizm sektörünü 2009 yılında etkileyeceğini belirterek, "Dünyada 1 milyar kişi seyahat ediyor. Bunun 800 milyonun altına düşmesini bekliyorum. Türkiye bu ortamda kaliteli ve ucuz bir destinasyon olarak öne çıkabilir. Krizi fırsata çevirebilir" dedi. Global krizin bu bayram itibarıyla Türk turizm sektörünü de etkilemeye başladığını anlatan Kızıldağ, geçen Şeker Bayramı’nı yüzde 100 dolulukla geçirdiklerini, genel olarak Antalya’daki tüm otellerin o dönemde dolu olduğunu söyledi.

Kurban sönük geçti


Kurban Bayramı’nın hem hava koşullarının etkisiyle hem de küresel krizin insanlarda yarattığı psikolojik baskı nedeniyle çok başarılı geçmediğini vurgulayan Kızıldağ, "Bölge genelinde bayram dolulukları yüzde 40’a bile ulaşmadı. Birçok otel bayram programlarını iptal etmek zorunda kaldı" dedi. Kızıldağ, haftaiçine denk gelmesi nedeniyle yılbaşının da kayıp bir dönem olacağını tahmin ettiğini, ancak yine de yılbaşına yönelik programlarını iptal etmediklerini ve yüzde 40 doluluk beklediklerini ifade etti.

Zengin ucuza yönelecek


Global kriz nedeniyle dünyada turizm hareketinin de yüzde 20 seviyesinde azalacağını tahmin ettiğini anlatan Kızıldağ, şöyle konuştu: "Dünyada yılda ortalama 1 milyar kişinin seyahat ettiği varsayılıyor. Bunun 800 milyon ya da daha altına düşeceğini tahmin ediyorum. Ancak Türkiye için düşüncem farklı. 2009’da bu yılın rakamları aşılabilir. Türkiye kaliteli ancak ucuz bir destinasyon olarak biliniyor. Türkiye’ye orta sınıf altı ve fakir kesim geliyor. Kriz nedeniyle tatil ve seyahat bütçelerini kısıtlamayı hedefleyen orta sınıf ve biraz üzeri insanların daha az parayla yine aynı kalitede tatil yapma olanağını Türkiye’de bulabileceklerini düşünüyorum. Ancak bu argümanı çok iyi kullanmak gerekiyor. Türkiye’nin krizden fırsat yaratabileceği en önemli ürün turizm olacaktır. İstihdama ciddi katkı sağlayan bir sektör. Bu dönemde öne çıkmamız için kamunun desteği de çok önemli."

Kriz deneyimimiz var


Bu dönemde piyasada fiyat kırma taleplerinin gelebileceğini hatırlatan Kızıldağ, ancak Türk turizm sektörünün buna çok idmanlı olduğunu vurguladı. Kızıldağ, "Dünya böyle bir krizi ilk kez yaşıyor olabilir ama biz çok alışkınız. Nerede ne zaman ileri, geri hamle yapacağımız konusunda deneyimliyiz. Biz zaten makul fiyatlara satılan bir destinasyonuz ama yine de orta yolu buluruz. Ayrıca biz bunu yapmazsak rakip destinasyon yapacaktır. Fiyatlar düşebilir ama biz şimdiden önlem almalı ve krizi fırsata çevirip öne çıkmalıyız" dedi. Calista Otel’in gecelik fiyatlarının 110 Euro’dan 240 Euro’ya kadar çıktığını anlatan Ali Kızıldağ, şu anda fiyat indirmeyi düşünmediklerini ifade etti.

Otelde gıdalara analiz yapıyor

SİVASLI Özdoğan Grubu’nun yaklaşık 2 yıl önce 140 milyon doları aşan yatırımla Antalya Belek bölgesinde açtığı Calista Otel’de bir de gıda laboratuvarı bulunuyor. Gıda analizlerinin yanısıra personel için kişisel hijyenin düzenli olarak takip edilebileceği el ve yüzey analizlerinin de yapıldığı laboratuvarda 3 kişi çalışıyor. Geniş bir yetkiye sahip olan ekip, personele eğitim de veriyor. Yılbaşı programlarını iptal etmeyen otelde, yüzde 40 doluluk bekleniyor.

Ankara’da otel için Marriott Grubu ile anlaştı


ÖZDOĞAN Grubu’nun Ankara’da bir otel projesi daha olduğunu belirten Ali Kızıldağ, yatırım miktarının 120 milyon doları aşması planlanan otelin 2010 sonuna doğru açılmasını hedeflediklerini kaydetti. Ankara’nın en güzel şehir otelini yapmayı planladıklarını ifade eden Kızıldağ, otelin işletmesi için ise Marriott Grubu ile anlaşma yaptıklarını açıkladı. Grubun yurtdışında da Dubai, Umman, Katar gibi bölgelerde otel planları olduğunu ancak yatırım için uygun koşulları beklediklerini söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 16:00:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?