30
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Turizmde Ukrayna patlaması

Milliyet'ten Oktay Pirim'in yazısı..

Bundan 30 yıl önce, 1978'de Başbakan Bülent Ecevit ile birlikte gitmiştim ilk kez Kiev'e. O zamanlar, Kiev'in başkent olduğu Ukrayna Sovyetler Birliği sisteminin bir parçasıydı ve soğuk savaşın da fırtına gibi estiği yıllardı.

Sonra duvarlar çöktü ve Ukrayna bugün batı ile entegrasyon için çaba harcayan, ayakları üzerinde durmak için mücadele veren, NATO üyesi bir ülke olma yolunda ilerliyor.


Doğanın değişiminde en önemli faktörün zaman olduğunu bu gezide gördüm. 30 yıl önceki Kiev adeta yok olmuş da yerine sanki başka bir şey gelmiş.


Batı tarzı yükselen konutlar, her marka lüks otomobil ve jipler, inanılmaz trafik almış başını gitmiş...


O üzerinde deniz taksileriyle seyahat edilebilen, uzun kıyıları yaz aylarında plaj gibi kullanılabilen Dinyeper nehri boz bulanık bir hal almış. Oysa Nejla Zarakol ve ANKA'nın sahibi rahmetli Müşerref Seçkin'le ne güzel bir saat geçirmiştik o nehir üzerinde, tekneyle dolaşırken.


Her türlü markanın satılabildiği mağazalar, başını göklere dayamaya çalışan yüksek katlı binalar, çılgın gece kulüpleri her yeri sarmış. Karmaşık bir metropole bürünmüş o muazzam kent.


Erkeklerden daha çok kadınların dolaştığı sokaklar ve caddeler...


Hepsi tornadan çıkmış gibi düzgün giyimli bayanlar, ince belli, sarışın, renkli gözlü, çizmeli...

Böyle olmuş oralar ve şimdi bizim turizmciler bu pazara göz dikmiş durumdalar. Sorduğunuzda tek tanıdıkları yer Antalya ve buraya gelmek için can attıklarını ifade ediyorlar.


Bu nedenle Kiev'deki Turizm Fuarı'nın da büyük ilgi gördüğünü söylemeliyim. Coral Travel'in patronları Ayhan Bektaş ile Coşkun Yurt, AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, Katamaran otelin sahibi Erdal Tontu, Sera Grup, aklınıza kim geliyorsa fuarda vardı bu yıl.


Açıkçası Rusya'nın yanı sıra Ukrayna'dan da bu yıl Antalya'ya ciddi miktarlarda turist bekleniyor. O nedenle Coral Kiev'de ve ayrıca dört kentte ofis açtı ve Ukrayna'dan Antalya'ya turist taşıyacak. Coşkun Yurt, bunun için haftada 70-75 arasında uçak kaldıracaklarını söylüyor. Tahmini sayı ise sadece Coral olarak 50 bin olacakmış. Rusya pazarındaki artışın ise yüzde 60 dolayında gerçekleşeceğini ifade ediyor Yurt. Bunlar tabi ki büyük rakamlar ve gelecek için de büyük umutlar vaat ediyor.


Düşünün daha dünün kapalı toplumları bugün Antalya'nın turizmini besleyen önemli birer pazarı haline geliverdiler.

Tek bir rakam vereyim sizlere: Rusya ve diğer eski Sovyet ülkelerinden beklenen turist sayısı 3 milyonun üstünde olacak.


Antalya bu fırsatları çok iyi kullanabilmeyi becerebildiği ve kısa vadeli çıkarlar gibi görmediği takdirde daha uzun yıllar, üstelik istikrarlı şekilde bu pazarlarda kalıcı olmayı sürdürecek gibi görünüyor.

Oktay Pirim / Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 17:47:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?