19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Turizmdeki durgunluğa çare

Rezervasyon durgunluğundan yakınan turizmcilerden iki öneri var: Bakanlık, Avrupa’daki tur operatörlerini Türkiye’ye çağırsın. Avrupa’da tanınmış kişiler ve siyasilerin katılacağı “Tanıtım Konsorsiyumu” kurulsun.


İngiltere’de faaliyet gösteren Anatolain Sky Holidays'in Managing Director'ü Akın Koç, Avrupa’daki tur operatörlerinin Türkiye’deki kuş gribi haberlerini endişe içinde izlediğini anımsattı. Turizm Bakanlığı yetkililerinin bir an önce harekete geçmesini isteyen Akın Koç’ın önerisi şöyle:

“Yetkililer, Avrupa’ya bu durumun böyle olmadığını bildirmek ve duyurmak zorundalar. Var olan negatif ve yanlış bilgilendirmeyi pozitife çevirmeleri gerekiyor. Bizlere hem maddi hem manevi destek vermeliler. Benim önerim hemen harekete geçerek Avrupa’daki tur operatörlerini İstanbul'a davet etmektir. Burada kus gribi krizini hemen masaya yatırmamız ve yetkililere bizim ağzımızdan (televizyon kanallarını da davet ederek) etkili bir şekilde duyurmamız gerekir. Bizler şu an telefonların suskunluğundan gidecek yer arıyoruz.
Elimizde olan koltukları "last minute" olarak ucuzcu müşterilerle zararına iş yapacağız. Bu tür müşterilerin kısa ve orta vadeli Türkiye’ye hem maddi zararı hem de imaj zararı çok büyük olacaktır. Bir an önce Avrupa’ya bunun salgın bir hastalık olmadığı, güçlü ağızlar tarafından anlatılmalı. Bu çalışmaların şubat ayına sarkması bile bizi geciktirebilir. Bu seneyi tamamen kaybedebiliriz. Artık kaderimize ağlamak yerine, kendi kaderimize biraz da kendimiz yön verelim ve artık kendi kaderimize sahip çıkalım. Bizlerin tek tek Avrupa’da yapabilecekleri kısıtlı ama bakanlığın yapabileceği çok fazla şey var.

POYD: TANITIM GRUBU KURULSUN
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Tayfun Zeytinbaş’tan da bu konuda ilginç bir öneri geldi. Rezervasyonların geçen senelerden yüzde 40 oranında daha düşük olduğunu anımsatan Zeytinbaş, 2006 rezervasyonlarının canlandırılması için Avrupa’da tanınan kişilerin yer alacağı bir “Tanıtım Konsorsiyumu” kurulmasını önerdi. İşte TurizmdeBuSabah’a konuşan Zeytinbaş’ın önerisi: “Eğer gerçekten acil önlemler almazsak sonumuz hüsran olur, turizmimizin değeri düşer. Bundan kurtulmanın tek yolu var o da içlerinde, Avrupa’da çok iyi tanınan, sevilen, sempati duyulan Vural Öger, Cem Kınay gibi turizmcilerle birlikte, başta Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç olmak üzere, siyasi iradenin temsilcilerinin de yer aldığı tanıtım konsorsiyomu oluşturmak. Bir ülkede turizmin gelişmesi için o ülkenin güzelliği kadar siyasi konjonktür de çok önemli. Bu açıdan siyasi otorite, yabancı getiren turizm kuruluşlarıyla bir araya gelmeli. Bu konsorsiyum, büyük tur operatörleriyle görüşüp, onlara ne bileyim vergi indirimi vs. gibi bazı avantajlar sağlasın, Avrupa’de gönülleri fethetsin. Çünkü Türkiye’ye turisti, büyük tur operatörleri getiriyor. Turist, tur operatörlerinin yönlendirmesiyle tatile çıkıyor. Tur operatörlerine bazı avantajlar verilirse turistin de Türkiye’ye gelmesi sağlanır. Alınacak tedbirler arasında Türkiye’ye turist taşıyan uçak şirketlerine kolaylıklar sağlanması, tur operatörlerine vergi indirimi getirilmesi gibi düşünülmelidir. Eğer gerekli tedbirler acilen alınmazsa, kış sezonunda kapalı bir çok otel yaz sezonunda da açılamaz ve turizmcileri gerçekten çok zor günler bekler.”

Turizmdebusabah/Eda Özsoy
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 15:26:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?