18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Turizme dolandırıcı tehdidi

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri'nin ortaya koyduğu veriler, 2009 yılında kredi kartı dolandırıcılığında artış olduğunu gösterdi. Dolandırıcıların öncelikli hedefiyse turistler.

Türkiye'de, 2009 yılında kredi kartı dolandırıcılığı bir önceki yıla göre iki kat arttı. Bilişim Suçları Amiri Bilal Şen, özellikle turistlerin hedef alındığını belirterek, turizme yönelik örtülü tehdide dikkat çekti.

Referans Gazetesi'nde yayınlanan habere göre Türkiye'de başta kredi kartı sahteciliği olmak üzere çeşitli dolandırıcılık olayları her yıl katlanarak artıyor. Özellikle turistlere karşı işlenen suçlar turizm gelirlerini de tehdit ediyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Emniyet Amiri Bilal Şen'in verdiği bilgiye göre, dolandırıcılar yaz aylarında özellikle Antalya, Bodrum gibi yerleri mesken ediniyor. Turistlerin ancak ülkelerine döndüklerinde kredi kartı ekstrelerini gördüklerini belirten Şen, "Dolandırıcılar bu nedenle özellikle turistleri seçiyor. Biz bir ülkede dolandırıcılık olayları sık görülüyorsa, vatandaşlarımıza o ülkeye gitmemeleri yönünde tavsiyede bulunabiliyoruz ya da biletlerinin arasına 'dikkatli olun' yazısı koyabiliyoruz. uyarısında bulunuyor.

Emniyetin yakalama istatistiklerine göre, 2008 yılında 830 kredi kartı dolandırıcılığı olayı yaşanırken, bu sayı 2009'da 1511 oldu. Yani neredeyse iki kat artış gösterdi.

HARCAMALAR DA AZALIR

Bilişim Suçları Emniyet Amiri Şen, uluslararası işbirliğinin yavaş olması ve veri vermenin zorluğunun bilinmesi nedeniyle turistlerin dolandırıcıların hedefi haline geldiğini söyledi. Turistlere yönelik kart dolandırıcılığının kart kopyalama ve otellerde kablosuz internet ağı üzerinden hesap bilgilerine ulaşma şeklinde yaşandığına dikkat çeken Şen, "Ülkemizden şikayetçi yok diyerek bunları öteleyemeyiz. İthalat-ihracat açığını turizm gelirleriyle kapamaya çalışıyoruz. Eğer bir ülkede kredi kartı kullanım güvenliğini sağlayamıyorsanız, birincisi ya ülkeye gelen turist sayısı azalacaktır ya da gelse dahi nakit kullanacaktır. Bu da harcama oranını düşürecektir" dedi.

Referans
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2010 Salı 20:20:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?