16
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Turizme 'yılbaşı' şoku

İki bayramdan da umduğunu bulamayan turizm sektörü, şimdi de 'yılbaşı' şoku yaşıyor.

Ramazan ve Kurban Bayramlarından umduklarını bulamayan turizmciler, gözlerini yılbaşına çevirdi ama yılbaşı tatili için de rezervasyonlar sınırlı kaldı.

ETS Yurt İçi Turlar Müdürü Suat Özbek, yılbaşı için rezervasyonların ''istenen düzeyde olmadığını'' söyledi.

Ramazan ve Kurban bayramları gibi yılbaşının da durgun geçmesini beklediklerini belirten Özbek, ''insanların bilinmeyen bir nedenle tatile çıkmadıklarını'' görüşünü dile getirdi. Özbek, ''4-5 seneye bakıldığında, yadsınamaz bir gerçek var: Aslında sektör kötü durumda. Artık telefonlar çalmıyor, ofislere gelen kişi sayısı az'' dedi.

Yılbaşı için beklenen talebin gelmemesinde, 31 Aralık Pazartesi gününün tatil olmamasının da etkili olabileceğini ifade eden Özbek, en fazla kayak merkezlerinin dolmasını beklediklerini, ancak buralarda da fiyatların yüksek bulunduğuna söyledi.

Özbek, yurt dışı taleplerde St. Petersburg, Budapeşte, Prag turları için rezervasyonların dolduğunu, tatilcilere günlük kişi başı, yurt içinde 50-300 YTL, yurt dışında da 199-450 Avro arası değişen fiyatlar sunulduğunu kaydetti.

SANATÇILI OTEL ÇOK AZ

Jolly Tur Satış Müdürü Murat Kuduzcu, ''yılbaşı tatili için bayram tatiline oranla daha az talep geldiğini'' söyledi.

Yılbaşı için beklentileri yüksek tutmadıklarını anlatan Kuduzcu, yurt içi ve yurt dışı seyahatlere aynı oranda talep aldıklarını belirtti.

Kuduzcu, yurt dışı için yakın olması nedeniyle Avrupa ülkelerinin tercih edildiğini belirterek, Paris, Roma ve Floransa'nın yanı sıra özellikle ''çılgın yılbaşı eğlenceleri sunan'' Hollanda ve Macaristan gibi ülkelerin de ilgi gördüğünü bildirdi.

Kuduzcu, yurt dışı taleplerde Shengen ülkelerinin genişlemesinin de etkili olduğunu kaydetti.

Yurt içinde ise en fazla kayak merkezlerinin tercih edildiğini anlatan Kuduzcu, Uludağ, Kartalkaya, Erciyes, Palandöken ve Kars'taki otellerin hemen hemen dolduğunu dile getirdi. Ancak doluluğun bu bölgelerdeki kapasitenin sınırlı olmasından da kaynaklandığını anlatan Kuduzcu, kayak bölgelerinin altyapısının arttırılması gerektiğini söyledi.

Kuduzcu, kültür turizmi kapsamında da en iyi yılbaşı eğlencelerinin düzenlendiği Kapadokya'nın en fazla talep gören yer olduğunu, termal turizm isteyenlerin de en çok Afyon'daki tesislere ilgi gösterildiğini söyledi. Kuduzcu, Antalya'da yılbaşında sanatçı çıkaran otel sayısının da çok az olduğunu ifade etti.

AA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 10:35:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?