19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Turizmi bekleyen iki tehlike

Çifte rezervasyon ve elektrik sıkıntısına dikkat!


"Antalya'da sezon kapıya dayandı. Mayıs ayında oteller dolacak. Bu yıl Antalya, bu iki konuda, yani rezervasyon ve elektrikte sorun yaşayacak gibi görünüyor. Elektrik kesin de diğeri otelcinin insafına kalmış." 

Turizmi bekleyen iki tehlike

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, bu yıl dolaşmadık yer bırakmadı. Nerede turizm fuarı var oraya gitti. Hepsinden de umutlu döndü ve müjdeyi verdi: "Bu yıl mayıs ayından başlamak üzere tüm oteller 6 ay süreyle tamamen dolu." Yani, turist sıkıntımız yok. Biz, "Oh çok güzel" diye sevinirken bir kaygısını dile getirdi. O da şu: Fazla rezervasyon. Gazeteci deyişiyle çifte rezervasyon. Bu şu demek: 500 odası bulunan bir otelcinin, "Doluluk garanti olsun, belki yer ayırtan turist gelmez" diye düşünüp tur operatörlerine 600-700 odası varmış gibi pazarlaması durumu.


Antalya Valisi Alaaddin Yüksel'e sordum "Ne olacak bu durum?" diye. Cevabı çok kısa ve vurucuydu: "Çifte rezervasyon terörden daha çok zarar verir." Öyle ya... Adam, yerini ayırtmış, oteline gelmiş, resepsiyondaki görevli, "Odalarımız dolu" diyor. Okeyli biletinizle uçağa binememek gibi. Eskiden, bir otelde çifte rezervasyon olduğu zaman müşteri yan otele kaydırılır, biraz mırın kırın etse bile sonra kaderine boyun eğerdi. Bu yıl o da olmayacak. Çünkü, yan otel de dolu. Turizmde birinci tehlike işte bu çifte rezervasyon. İkinci tehlike ise elektrik. Daha doğrusu elektriksizlik.

Bavyera'dan enerji modeli


Antalya, tükettiği enerjinin yüzde 10'unu üretebiliyor. Enterkonnekte sistem sayesinde 5-6 ilin ihtiyacı olan enerjiyi emiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, önceki gün Antalya'daydı. "İnşallah bu yıl da sıkıntı çekmeyeceğiz" demiş. Birincisi; işimiz, inşallaha, maşallaha kaldıysa yandık. İkincisi, sanki geçen yıllar sıkıntı çekmemişiz gibi, "Bu yıl da sıkıntı çekmeyeceğiz" lafı... Geçen yıl Antalya'da yaşayan bilir. Günde 15-20 kez elektrik kesiliyordu. Saatlerce enerjisiz kalıyorduk. Turistik tesisler, jeneratörlerine mazot yetiştiremez olmuştu.


Bakan Güler, bir konuda müjde vermiş. Bavyera'daki güneş enerjisi projesinin Antalya'da da uygulanacağını söylemiş. Bavyera'da 150 bin çatı projesi başlatılmış ve çatılara konulan güneş panelleriyle elektrik üretimi gerçekleştirilmişti. Daha doğrusu, takviye yapılmıştı. Bu hem pahalı hem de uzun vadeli bir sistem. Antalya'da sezon kapıya dayandı. Mayıs ayında oteller dolacak. Klimalar çalışacak. Bakan beyin anlattığı, Nasreddin Hoca'nın "Koyunun tüyleri tellere takılacak, biz de onları toplayıp kazak öreceğiz" hikâyesine benziyor. Bu yıl Antalya, bu iki konuda, yani rezervasyon ve elektrikte sorun yaşayacak gibi görünüyor. Elektrik kesin de diğeri otelcinin insafına kalmış.

Dursun Gündoğdu/referans
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 19:15:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?