19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Turizmin ilacı İstanbul

Turist sayısının haziranda da yüzde 1.4 azalması, sektörün gelir umudunu İstanbul'a döndürdü.

Turizmci için sezon yeni açılıyor!

Haziran ayını da kayıpla kapatan turizm sektörünün umudu temmuz, ağustos, eylül ve ekimde. Bu ay 3 milyon turist ağırlayacak olan sektöre İstanbul'a gelen turist nefes aldırdı.

Kuş gribi, karikatür krizi, Trabzon'daki rahip cinayetinin üzerine bir de Almanya'daki Dünya Kupası eklenince 2006 yılı sezonuna kötü bir başlangıç yapan turizm sektörünün umudu kalan dört ayda. Haziran ayında arayı kapatmakla birlikte turist sayısında geçen yılın yüzde 1.4 altında kalan sektör, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarından umutlu. Ancak hemen herkes bu yıl hedef olarak konulan 26 milyon turist rakamının hayal olduğunda hem fikir. Sektör 2006'da geçen yılın rakamını yani 21 milyon turisti yakalama peşinde. 2005 yılında 18 milyar dolara ulaşan turizm geliri ise daha zor bir hedef olarak görünüyor. Turizm sektörü yetkilileri bu rakamın 17 milyar dolarda kalabileceğini ifade ediyorlar. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'ye giriş-çıkış yapanların haziran ayı rakamlarını dün yayımladı. Buna göre haziran ayında geçen yıla göre yüzde 1.4'lük düşüş yaşandı. Geçen yıl haziran ayında Türkiye'ye gelen turist sayısı 2 milyon 402 bin 912 kişi iken bu yıl söz konusu rakam 2 milyon 368

bin 628 kişi olarak gerçekleşti. Bu arada haziran ayında Dünya Kupası'na evsahipliği yapan Almanlar Türkiye'ye gelenler listesinde yine ilk sırada yer aldı. Onu Rusya, İran ve ABD izledi. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı( TÜROFED) Ahmet Barut, temmuz ayından itibaren geçen seneki rakamları yakalamaya başlayacaklarını belirterek, "Tabi ki geçen yılın üzerine çıkmak zor görünüyor. Özellikle gelirde geçen yılki rakamları yakalarsak bu bizim için büyük başarı. Turist sayısı aynı olsa bile, tesis sayısında ciddi artış oldu. Yani pazar bölündü" dedi.

İSTANBUL KURTARDI
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Oktay Varlıer de, bu dönemde sektöre İstanbul'un nefes aldırdığını ifade ederek, "İstanbul'a gelen turist Güney'e gelenden her zaman daha fazla harcıyor. Bu nedenle bir miktar gelirimiz dengelendi. Ama temmuz, ağustostan itibaren İstanbul'a gelen turist sayısı azalır bu sefer Antalya artar. Bizim beklentimiz geçen yılki gibi yani 21 milyon turist, 17-18 milyar dolarlık turizm geliri" dedi. 

683 bin kişi geriden gidiyoruz
Turizm sektörü geçen yıl ilk altı ayda 8 milyon 558 bin kişi ağırladı. Bu yılın ilk altı ayında ise bu rakam 7 milyon 875 bin kişi olarak gerçekleşti. Yani sektör geçen yıla göre 683 bin kişi geriden geliyor. İlk altı aylık rakamlar karşılaştırıldığına halen turist sayısında yüzde 8'lik bir kayıp görünüyor. 

'Bu ay 3 milyonu buluruz'
TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da, temmuzda en az 3 milyon turist ağırlanacağını söyledi. Ağustosta da 3 milyonlu rakamların görüleceğini dile getiren Ulusoy, turizm sektörünün ilk aylarda kayıplarını bir nebze de olsa yerli turistle karşıladığını kaydetti. Ulusoy, erken rezervasyonlarda yüzde 30-35'lik artış yaşandığına işaret etti

Sabah
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2006 Cumartesi 05:52:20
Güncelleme :22 Temmuz 2006 Cumartesi 05:23:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?