30
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Türkiye onlara emanet

2009 yılında Türkiye'yi tüm dünyaya tanıtacak ajanslar belirlendi. Türkiye, Ortadoğu'da 'Asi' dizisiyle tanınan Tuba Büyüküstün ile tanıtılırken; 'Sivaslı Cindy' olarak bilinen Tülin Şahin, İstanbul'u Avrupalılara anlatacak.

Türkiye'nin 2009 yılında yurtdışındaki tanıtımlarını yapacağı ajanslar ve sloganlar belirlendi. Geçen yıl yurtdışındaki tanıtımlara daha önceki yıllardan kalan bütçe nedeniyle 120 milyon dolar harcayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl kalan bir bütçe olmadığı için tanıtımları 100 milyon YTL'lik bütçe ile yapmak zorunda kalacak.
Türkiye'nin 2008 yılında dünyadaki birçok ülkeyi geride bırakarak yüzde 13-14 artışla 25 milyonluk kritik turist rakamını geride bıraktığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Geçen yılın yüzde 13-14 üzerindeyiz. Dünyada turizmde sağlanan büyüme oranı yüzde 2'lerde. Rakip ülkelerimizde ise düşüş var. Bu artışı sürdürmek istiyoruz. Bu nedenle tanıtım çalışmalarına ocak ayı içinde başlayacağız. Fakat bu yıl tanıtım bütçemiz geçen yıllardan kullanmadığımız bir bütçemiz olmadığı için 100 milyon YTL olarak belirlendi. 2009 yılında 80 ülkede tanıtım yapacağız" dedi.

Turizm geliri arttı
Günay, 2008 yılında 120 milyon doların üzerinde bir bütçeyle çok kapsamlı bir tanıtım kampanyası gerçekleştirildiğini, kampanya başarısının turizm gelirlerine de yansıdığını ifade ederek ilk 8 ayda 18 milyar dolar turizm geliri elde ettiklerini söyledi. Günay, yıl sonu itibariyle 20 milyar dolar turizm gelirine ulaşmak olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin tanıtımı için seçilen ajansların her pazar için ayrı bir slogan belirlediğini belirten Günay, Türkiye için ana bir slogan belirlemek üzere tüm ajanslarla ortak çalışma yapacaklarını da söyledi.
Türkiye'nin ABD pazarındaki tanıtımı Öykü Ajans'a emanet. Firmanın 2009 yılı için ABD pazarında kullanmayı seçtiği slogan "Unlimited Turkey" olacak. Firma bu sloganla Türkiye'de tatilin, eğlenmenin, kültürün sınırının olmadığını vurgulamak istiyor.
Almanya ve Avusturya'da Türkiye'nin tanıtımını ise Best Weber ajansı kazandı. Firmamınn 2009 yılı için seçtiği tanıtım sloganı ise 'Unforgettable, (unutulmayan)'. Firma görsellerde alt slogan olarak "Turkey...... my Holiday"i de kullanacak. Firma bu sloganla herkesin kendi ihtiyaçlarına göre Türkiye'de bir şey bulacağı mesajını vermek istiyor.

İSRAİL VE ORTADOĞU


Ortadoğu, Kuzey Afrika'daki tanıtımını Mediumrare-Inbar konsorsiyumu kazandı. Firma, tanıtımlarında Ortadoğu'da dizileriyle ilgi çeken Tuba Büyüküstün'ü görsellerinde kullandı. İsrail pazarı için seçtiği slogan ise "What is Your next Turkey?" olurken Ortdaoğu ülkelerinde kullanılacak slogan ise "Live your Dreams" olarak belirlendi.

UZAKDOĞU


Türkiye'nin 2009 yılında Uzakdoğu'daki tanıtımını ise B Tops ajansı üstlenecek. Ajansın seçtiği slogan ise "It's a Glamour of European & Asian Variety. It's a Turkey." Yani, "Asya ve Avrupa'nın birleşiminin yarattığı parlaklık. İşte burası Türkiye". Firma, iki kıtanın bileşkesi temasıyla Uzakdoğulu turistleri Türkiye'ye çekecek.

RUSYA


Türkiye'nin en çok turist çektiği pazarlar arasında yer alan Rusya'da ve Ukrayna'da tanıtım ihalesini Los Angeles merkezli Iconisus firması kazandı. Geçen yılda bu pazarın tanıtımını yapan firma, slogan olarak "Medeniyetlerin anayurdu, Aşkın merkezi, Rüyalar Ülkesi" gibi sloganları Türkiye görselleri ile kullanacak.

TÜLİN ŞAHİN AVRUPA'YA TÜRKİYE'Yİ ANLATACAK


2009 yılında Almanya ve Avusturya dışındaki tüm Avrupa ülkelerinde, Türk cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerinde Türkiye'nin tanıtımını dDf reklam ajansı yapacak. Ajans 2009 yılında bu ülkelerde yapacağı tanıtımlarda Türkiye'yi moda olan, ayrıcalıklı bir destinasyon olarak sunacak. dDf'in İstanbul destinasyonu için hazırladığı tanıtımlarda ise reklam yüzü olarak manken Tülin Şahin seçildi. Firma İstanbul için düzenlediği tanıtım kampanyasında tarih, kültür, otantik şehir dokusu, alışveriş ve eğlence konseptini manken Tülin Şahin ile birlikte kullanıyor. İstanbul için kullandıkları görsellerde, "İstanbul'un tüm keyiflerini Tülin Şahin ile birlikte yaşanabileceğini" anlatılmak isteniyor.

Referans
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2008 Cuma 15:39:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?