19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Türkiye'de 'evet' diyorlar

Türkiye'de düğün turizmi Peri Bacaları'nın gölgesinde ya da Boğaz'ın kıyısında dünya evine girmek isteyenlerle canlandı. Özellikle Türk dizilerinin müdavimi Araplar ve Yunanlar Türkiye'de evlenmeyi tercih ediyor.

Dünyada uzun yıllardır yaygın olan düğün turizminin yeni destinasyonlarından biri de Türkiye oldu. Düğün turizmi Peri Bacaları'nın gölgesinde ya da Boğaz'ın kıyısında dünya evine girmek isteyenlerle canlanırken, başta Arap ülkeleri ve Yunanistan'dan olmak üzere pek çok kişi yeni bir hayata başlamak için İstanbul'u tercih ediyor. Tur operatörleri Türkiye'nin bu turizmden daha fazla pay alması için özel tanıtımlara başladı.

Arap ülkelerinden İran, Ürdün, Lübnan gibi ülkelerin Türkiye'yi tercihinde özellikle İstanbul'un yalılarında çevrilen Türk dizileri etkili oluyor. Zengin Arapların kızları "Gümüş" dizisinin çevrildiği yalıda evlenmek için kuyruğa giriyor. Dizilerden etkilenen şeyh ve petrol zenginleri de Çırağan ve Dolmabahçe Sarayı'nı tercih ediyor. İstanbul'da geçen yıl yapılan bu düğünlerin sayısı 100'ü buldu.
İstanbul'u kutsal kabul eden Yunanlılar da düğün yapmak için tercihlerini Türkiye'den yana kullanıyor. Yunan lider Papadopulos'un kızı bile İstanbul'da evlenmeyi tercih edenler arasında yer alıyor.

"Düğün turizmi" kapsamında ulaşımdan konaklamaya, restoran rezervasyonundan düğünün gerçekleşeceği mekanın seçimine, dekorasyondan müziğe kadar tüm ayrıntılar profesyonel şirketler tarafından planlanıyor. Bunlardan biri olan Niks Organizasyon, geçen yıl 65 kişiyi evlendirdi. Bunların 22'si yabancı çiftlerden oluşuyor.

Paket tur seçenekleri talebi artırıyor

Niks Organizasyon'un kurucu ortağı Meryem Gürel, düğün organizasyonu yapan firma sayısındaki artışla birlikte yurtdışından Türkiye'ye gelen çift sayısında artış görüldüğünü söylüyor. "Avrupa ve ABD'de yurtdışında evlenme eğilimi çok yaygın. Ancak Türkiye'yi tercih eden turist profili daha çok Araplar ve Yunanlılar. Buna karşın biz hazırladığımız düğün paketleriyle Avrupa ülkelerinden Türkiye'de düğün yapan çift sayısını artırmaya çalışıyoruz" diyen Gürel, paket turlar sayesinde son birkaç yıldır Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye düğün için gelenlerin sayısında artış yaşandığını belirtiyor. Gürel, "Yurtdışından gelen misafirlerimize değişmekle birlikte en ekonomik kişi başına 40 euroya hizmet veriyoruz. Belçika, İrlanda, İngiltere'den geliyorlar. Bu yıl Ruslar'dan da ilgi var. Küba, Las Vegas gibi biz de Kuşadası-Bodrum hinterlandını düğün turizmiyle ön plana çıkarmayı planlıyoruz" diyor. Gürel bu yıl ise 50 kişiye düğün hizmeti vermeyi planladıklarını sözlerine ekliyor.

Boğaz manzaralı mekânlarda düğünün maliyeti kişi başı 50 ile 200 dolar arasında değişiyor. Ortalama 500 davetlinin katıldığı düğünler, oteller için önemli bir gelir kaynağı olmaya başladı. Ünlü düğün mekânları, yabancıları İstanbul'a getirebilmek için uluslararası düğün fuarlarına katılıyor. Esma Sultan Yalısı'nın işletmesini yapan The Marmara Grubu'nun Ziyafet Müdürü Neslihan Özyiğit, düğünlere yönelik paket turlarını yurtdışında tanıttıklarını belirtiyor.

Esma Sultan Yalısı'nın geçen yıl 100'e yakın düğüne ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Özyiğit, "Bunlardan 25'i yabancı çiftlerden oluşuyor. Bu düğünlerin ekonomiye de önemli katkısı var. Esma Sultan Yalısı'nda düğün yapan çiftlerin onlarca davetlisi Türkiye'ye geliyor ve bunlar 5 yıldızlı otellerde ağırlanıyor. Düğün İstanbulla sınırlı kalmıyor, çiftler daha sonra balayı için Bodrum gibi kıyılardaki resort otellere gidiyorlar. Ülkenin daha fazla tanıtımı halinde turist sayısı nasıl artıyorsa düğün sayısı da o oranda artacaktır" diyor.

Çırağan Sarayı 2010 rezervasyonu alıyor

En fazla düğün talebini Yunanistan ve Arap ülkelerinden alan Çırağan Sarayı da yaz ayları geldiği için düğün organizasyonları nedeniyle ciddi yoğunluk yaşıyor. Çırağan'da geçen yıl 90'ın üstünde düğün yaptıklarını belirten Çırağan'ın Ziyafet Satış Direktörü Feyza Yücefer, bunların 25'inin yabancılardan oluştuğunu söylüyor. Krize rağmen düğün taleplerinde artış yaşadıklarını, ancak eskiye nazaran biraz daha sessiz ve gösterişsiz düğünlerin tercih edildiğini belirten Yücefer, "Ama yine de 2009 için yükselen bir trend gözlemliyoruz hatta şimdiden 2010 rezervasyonları almaya başladık" diyor. Yücefer, yurtdışında katıldıkları fuarlarda düğün tanıtımının özel olarak yer aldığını ifade ediyor.

Türkler de yurtdışında 'evet' diyor

Türkiye'den yurtdışında evlenmek isteyenlerin sayısı da artıyor. Bu da turlar için yeni bir imkân yaratıyor. Domuz gribi nedeniyle bu yıl taleplerde azalma olmasına rağmen grip salgınının olmadığı Uzakdoğu ülkelerine yönelik bir ilgi yaşanıyor. Daha önce düğün için Amerika'daki Bahamalar'ı tercih eden çiftler, domuz gribi endişesiyle Hindistan, İtalya veya Sri Lanka'yı tercih ediyor.

Tur operatörleri de yurtdışında evlenmek isteyen çiftler için birbirinden cazip alternatifler sunuyor. Yurtdışı düğün paketleriyle Hindistan'da görkemli saraylarda, İskoçya'da ortaçağdan kalma şatolarda, görkemli cruise'larda ya da Endonezya'nın egzotik adalarında beyaz kumsallarda evlenmek mümkün.

Yurtdışında düğün hizmeti sunan firmalardan biri olan Baracuda Tours'un Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu, son zamanlarda, yurtdışında evlenmenin, çiftler arasında giderek yükselen bir trend haline geldiğini söylüyor. 150 kişilik paketlerle Türkiye'de düğün yapmanın bedelinin 1 milyon dolar olduğunu kaydeden Polatoğlu, "Bir gün boğaz turu ertesi gün düğün yapılıyor. Türkler için de yurtdışında düğün organize ediyoruz. Yurtdışına 30 kişilik paket programlarımız 100 bin euro. Mısır, Tunus, Lübnan, Hindistan düğün organize ettiğimiz ülkeler arasında yer alıyor."
 

Özgül Öztürk - Referans
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 18:46:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?