16
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Türkiye'ye kötü haber

THY çalışanlarının grev oylamasından 'Evet' sonucu çıktı

THY’de heyecanla beklenen oylamayı % 4’lük oy farkıyla ‘greve evet’ diyenler kazandı. Sonucun ardından Hava-İş Sendikası 60 gün içinde greve çıkma hakkı kazandı. THY yönetimi grev durumunda işyerlerini kapatmaya hazırlanıyor. Bakanlar Kurulu’nun ise grevi 2 ay erteleme hakkı var. Karar alınırsa grev en erken 18 Ekim’de başlayabilecek

Turizmden ihracata kadar birçok sektörde nefeslerin tutularak izlendiği Türk Hava Yolları’ndaki tarihi oylamadan ekonomi için olumsuz sonuç çıktı. THY’de oylamaya katılan 9 bin 944 personelin 5 bin 402’si gereve ’evet’ oyu kullandı. Çalışanların yüzde 46’sını oluşturan 4 bin 542 kişi de gereve ’hayır’ dedi. THY’nin uçak bakımını yapan iştiraki Teknik A.Ş’de ise çalışanlar grevden yana oy kullandı.

Şimdi ne olacak?

Bu sonucun ardından, 2822 sayılı yasaya göre THY’de örgütlü Hava İş Sendikası 60 gün içinde grev başlatma hakkını elde etmiş oldu. Sendika önümüzdeki iki aylık dönem boyunca 6 iş günü önceden yazılı bildirimde bulunmak kaydıyla grev kararını uygulamaya koyabilecek. THY yönetimi ise daha önceki açıklamalarında olası bir grev durumunda lokavt ilan edileceğini açıklamıştı.

Öte yandan yasaya göre THY yönetiminin üç gün içerisinde iş mahkemesine başvurarak sonuca itiraz etme hakkı bulunuyor. Yasa gereği iş mahkemesi de başvurunun ardından 3 işgünü içinde itiraza yanıt vermekle yükümlü tutuluyor.

THY yönetimi ile sendika arasında 5 ay süren pazarlığın ardından uzlaşmazlıkla sonuçlanan 21’inci dönem toplu sözleşme görüşmeleri sırasında çalışanlara verilecek zam oranı dışında 40 farklı maddede anlaşma sağlanamamıştı. Görüşmeler sırasında THY yönetimi çalışan maaşlarına 2007 için yüzde 10.5 zam ve 2008 için enflasyon artı 1 puanlık refah payı önermişti. Sendika ise sadece bu yılın ilk altı ayı için yüzde 23.9 zam istemişti.

Taraflar ayrıca sosyal yardımlardaki artışlar konusunda da uzlaşma sağlayamamıştı.

THY yönetimi masadaki teklifin şirket bütçesine ek 77 milyon YTL yük getirdiğini belirterek, “Grev kararı alınırsa küçülmekten başka çaremiz yok” açıklaması yapmıştı. İhracatçılar ve turizm sektörü yetkilileri ise anlaşmaya yanaşmayan sendika yönetimine eleştriler yağdırmıştı.

Daha önce THY yönetimiyle görüşmelere gelmeyen Hava İş Sendikası yetkilileri ise dün THY yönetimiyle tekrar masaya oturabileceklerini açıkladı. Hem Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin hem de Sendika Genel Sekreteri Mustafa Yağcı’dan “THY ile yeniden masaya oturabiliriz. Bizimkine yakın bir teklifle gelirlerse biz de pazarlık payı bırakırız” açıklaması yaptı.

THY: Sonuç iyi okunmalı, çalışanımız grev istemiyor

THY’deki oylamada az bir farkla greve ’evet’ kararı çıkmasının ardından şirket yönetiminden “Oylama sonucunu hem çalışanlarımızın hem Sendika Yönetimi’nin iyi okuması gerekir” açıklaması geldi. Açıklamada, “Her ne kadar sandıktan yeterince ’Greve hayır’oyu çıkmamış olsa da yaklaşık yarıya yakın personelimiz kararlı bir şekilde ” Greve Hayır demiştir “ sözlerine yer verildi. Bu sonucun çalışanların büyük bölümünün aslında kesinlikle grev istemediğinin bir göstergesi olduğu kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

”Ne yazık ki, çalışanlarımızın bir bölümünün ’Greve Evet’ oyu vermenin grev yapmak anlamına gelmeyeceği yönündeki düşünceleri ve hala pazarlık yapılabileceği yönündeki beklentileri bu sonuca yol açmıştır. Son olarak 3 Ağustos 2007’de THY Yönetim Kurulu olarak yaptığımız açıklamada da açık ve net bir şekilde belirttiğimiz üzere, masada olan teklifimiz, şirketimizin tüm imkanları zorlanarak verilen bir tekliftir. Ne grev uygulamasına geçildiğinde, ne de muhtemel bir grev sonrasında bu tekliften bir adım ileri gidilemeyeceği ifade edilmiştir. Çalışanlarımızın bir grev uygulamasına asla izin vermeyeceğine inanıyoruz.”


LOKAVT NEDİR

İş Kanunu işçi sendikasının grev kararı alması durumunda işverene lokavt ilan etme hakkı tanıyor. Bu hak işçilerin üretimi durdurması karşısında işverene de üretimi durdurma hakkı tanıyor. Böylece işveren işyerini kapatarak işçileri topluca işten uzaklaştırıyor.
VATAN
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2007 Cuma 12:36:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?