19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Uludağ direnişinde öne geçti

Uludağ’daki kaçak yapılanmaya yönelik başlatılan ‘dönüşüm planına’ tepki göstererek otelini temmuz sonunda kapatan Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, açtıkları davadan yürütmeyi durdurma kararı çıkınca, direnişi bitirdi. Oteli 5 ay sonra yeniden açan Ağaoğlu, “Uludağ, 12 ay turizme kazandırılmalı. Gerekirse otelimi yıkıp 100 milyon dolarlık yatırımla yenilerim” dedi.

Ağaoğlu Grubu, imar sorunları nedeniyle 5 ay kapalı tuttuğu otelini yeniden açtı. Orman Bakanlığı’nın Uludağ’daki kaçak yapılanmaya yönelik ‘dönüşüm planı’ çerçevesinde aldığı ‘arazi tahsis izninin iptali kararına’ tepki göstererek 5 ay önce otelini kapatan Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, açtıkları dava üzerine yürütme durdurulunca yeniden hizmete açtı. Uludağ’da 1988’den bu yana faaliyet gösteren 5 yıldızlı Ağaoğlu My Resort Oteli’ni ‘şovalyelik yaparak kapattığını’ söyleyen Ağaoğlu, “İznimizin iptalinin ardından Orman Bakanlığı aleyhine dava açtık. Çarşamba günü bu kararın yürütmesi durduruldu. Yasal problemi şimdilik giderdik. Oteli açma talimatını hemen verdim. Bursa Valisi ve Belediye Başkanı’yla da görüşerek oteli 1 gün içinde hizmete açtık” dedi.

Hobimizdi şövalyelik yaptık
Otel kapalı kaldığı sürece büyük bir maddi zarara uğramadıklarını, en büyük kaybın 200’ün üzerinde çalışanın işini kaybetmesi olduğunu söyleyen Ağaoğlu, şöyle konuştu: “Tesis çalışanların aileleri ile beraber yaklaşık 1000 kişinin ekmek teknesiydi. Bu yüzden vicdanım sızladı. Uludağ’ın en stratejik pistleri bize ait. Kayak severleri cezalandırmak istemiyorduk. Tesisin kapanmasından sonra 200’e yakın kayak hocası toplanıp bizimle görüştü. Otelin kapanışı, sadece iç ve dış pazarlarda Uludağ aleyhine olumsuz bir propaganda olmakla kalmadı, taksiciden manavına kadar tüm Bursa esnafını olumsuz etkiledi. Onların verdiği destekle Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğin çabaları, oteli yeniden açma kararımızda etkili oldu. Yazıcı’dan Alkoçlar’a, Beceren’e kadar pek çok tesis de bize destek verdi. Biz tepkiyi biraz sert koyduk. Tabiri caizse şövalyelik yaptık. Çünkü burası bizim hobi yatırımımız, diğerlerinin ise tek işletmesi.”

Uludağ, Davos’u geçebilir
Uludağ’ı 12 ay turizme hizmet verecek bir noktaya getirecek master planı hazırlanana kadar hukuki adımlarını sürdüreceklerini söyleyen Ağaoğlu, şunları dile getirdi: “İyi bir plan olması şartıyla gerekirse buraya yüzlerce milyon dolar yatırım yapmaya da oteli yıkıp yeniden inşaa etmeye de hazırım. Bölgede 14-15 özel turizm tesisi varsa kamuya ait de 18-19 tesis var. Herhangi bir ekonomisi olmayan bu gudubet binalar, estetik açıdan gecekondulardan bile kötü. Öncelikle bunlar yıkılarak temizlenmeli. Oteller de yenileme yatırımlarını yapmalı. Kongre salonları, spor ve trekking parkurları yapılmalı. Sadece bunlar bile yapılsa Uludağ’ın sorunlarının yüzde 90’ını hallolur. Uludağ çiçek gibi olur, rakibi Davos’un önüne geçer.”

Benim gibi enayiyi kullanmıyorlar

AĞAOĞLU My Resort Oteli’ni bir hobi yatırımı olarak gördüğünü söyleyen Ali Ağaoğlu, “Amacımız ticari kaygılardan çok Uludağ’ı dünyayla rekabet edebilecek noktaya taşımak. Bunun için de yatırım kârlı olmadığı halde büyütmeye hazırım. Burada 10 yılda kazanacağımı İstanbul’da aldığım bir arsada proje üreterek bir yılda kazanırım. Doğrusu, benim gibi yatırım yapacak enayiyi bulmuşlar da kullanmıyorlar” dedi.

205 odalı tesiste geçen yıl 6.5 milyon Euro yatırım yapılan telesiyejlerle Uludağ’ın en yüksek noktasına 4.5 dakikada ulaşılabiliyor.

Kaçak tesis durumuna düşmemiz haksızlıktı

ALİ Ağaoğlu, otellerinin kaçak durumuna düşme sürecini şöyle aktardı: “5 ay önce Orman Bakanlığı çözüm değil çözümsüzlük getiren bir plan ortaya koydu. İlkokul öğrencisinin bitirme ödevi ya da Mao dönemindeki Çin’in tek tip elbiseleri gibi planlarla bu iş olmaz. Halbuki 2002’de Turizm, Orman ve Bayındırlık bakanlığının ihtiyaçların belirlenerek hazırladığı başka bir plan vardı. Bu plan Orman Bakanlığı imzalamadığı için yürürlüğe giremedi. Biz de bir yandan yatırım yapıp bir yandan da kanun dışı bir şey yapıyor olmamak için tepki olarak tesisimizi kapattık.”

Kimse gelmezse misafir ağırlarım

Ali Ağaoğlu, yeniden hizmete açtıkları Ağaoğlu My Resort Otel’in sezonda eski doluluk rakamlarına ulaşacağını belirterek, “Otelin dolacağını öngörüyorum. Ama kimse gelmezse de ben misafirlerimi ağırlarım. Otel yine de boş kalmaz” dedi. Turizme 5 yılda 1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını hatırlatan Ali Ağaoğlu, “İstanbul’da bazıları plan aşamasında olmak üzere 10’a yakın otel projemiz var. Bodrum’da bir turizm şehri kuruyoruz” dedi.

Mehtap Özcan - Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2009 Pazar 15:34:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?