30
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Uygunsuz yerde sema yapılmasın

Yıllardır büyük bir rahatsızlık konusu olan turistik amaçlı sema gösterilerine nihayet son veriliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sema törenlerine düzen getiren bir genelge yayınlayarak, uygun olmayan mekánlarda sema yapılmamasını istedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sema törenlerine yeni düzenlemeler getiren bir genelge yayınladı. Genelgeye göre artık "seyircinin sadece sema töreni izlemek amacıyla bulunduğu" yerlerde gösteri yapılabilecek. "Gösterilerin son zamanlarda uygun olmayan mekán ve şartlarda, kısaltılarak veya başkalaştırılarak icra edildiğini" vurgulayan Bakan Günay, bu durumu, "kültürel mirasa yönelen tehdit" olarak değerlendirdi.

Farklı müzikler eşliğinde de sema gösterileri yapıldığını tespit eden Bakanlık, bu durumun önüne geçmek için de düzenleme yaptı. Buna göre; gösteriler "mevlevi müzikleri" eşliğinde ve "mutrıp" denilen geleneksel yapıdaki müzik topluluklarınca canlı olarak seslendirilecek. Bir diğer maddede ise sema törenlerinin, birbiriyle bütünlük içinde, farklı tasavvufi anlamlar ifade eden kısımlardan oluştuğu belirtilerek, "Yapılacak programlar sema töreninin tüm kısımlarını içermeli ve programlarda sembolize edilen kavramlar mutlaka anlatılarak icra edilmeli" denildi. Programlara katılan semazen ve müzisyenler için de bazı şartlar istendi. Gereken teknik ve müzikal yeterliliğe sahip olmayan semazen ve müzisyenlerin törenlere katıldıkları ima edilerek, yeterliliğe sahip olanların görev alması istendi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 09:05:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?