30
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Yangın raftingcileri de yaktı!

Manavgat yangınında 6 gün işsiz kalan raftingcilerin, günde en az 256 bin YTL'den 1 milyon 256 bin YTL para kaybettiği belirtildi.

Dünyaca ünlü rafting bölgesi Taşağıl Beldesi'ne bağlı Köprülü Kanyon’da yabancı turiste hizmet veren 32 rafting firması, bölgeye 10 kilometre uzaklıkta çıkan yangın yüzünden 31 Temmuz’dan itibaren güvenlik nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.

İlk gün rafting parkurundaki Manavgat Çayı’ndan helikopterlerin su alması, ertesi günlerde de poyrazın etkisiyle civar ilçelere ve köylere sıçrayan yangını söndürme çalışmasında kullanılan arazözlere, iş makinelerine ve su tankerlerine yol açmak için turizm faaliyeti durduruldu.

200 TURİSTE HİZMET EDİYOR

Büyüklü küçüklü 32 rafting firması, günde ortalama 200 turiste 7 veya 14 kilometrelik parkurda rafting heyecanını kişi başı en az 40 YTL’den yaşatıyor. Parkurun uzaması, yemek, içmek, fotoğraf ve video görüntülerinin satılmasıyla da, bu rakam yukarılara çıkıyor.

Yüksek sezonda ortalama 4 bin Rus, Alman, İngiliz, Hollandalı turistin akın ettiği bölgeye giden yolun ilk 5 kilometresinin iki tarafında da, yangının izleri var. Günler öncesinden rafting tur paketi alıp yangının bitmesini bekleyen turistler, gördükleri manzara karşısında şok geçiriyor.

Yanan ağaçlar kadar burada barınan canlılara da üzüldüklerini belirten tatilciler, 10 kilometre sonra rafting bölgesine gelince herşeyi unutup adrenalin dolu bir aktivite yaşıyor.

ALTI GÜN YANGIN SÖNDÜRDÜK

Yangının başladığı ilk günden bu yana çalıştırdığı 20 elemanıyla yangın söndürme çalışmasına gittiklerini belirten Çalışkan Rafting Müdürü Sezai Kutu, Beşkonak ve Karabük Köyü ile Kepez Mahallesi'nde yangına müdahale ettiklerini söyledi.

Yedinci gün kiraladıkları 2 büyük otobüs ve bir minibüsle getirdikleri turiste rafting heyecanı yaşatacaklarını belirten Kutu, “Çalışmasalar da elemanların maaşını ödemek zorundayız. Yüksek sezonda yangının bize maliyeti büyük oldu” dedi.

Bölgede bin 500 kişinin istihdam edildiğini belirten Side Rafting Operasyon Şefi Zeynel Toşur ise, 6 günlük zararlarının en az 8 bin YTL olduğunu söyledi.

Radikal
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2008 Perşembe 14:35:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?