18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Yanlış gözaltı tatili zehir etti

Öğretmen Emine Akyıldız’ın ailesiyle Ayvalık’ta bir otelde yapacağı tatil kâbusa döndü. Hırsızlıktan aranan aynı isimli kadınla karıştırılan, GBT sistemine kimlik numarası yazılan öğretmen gözaltına alındı

Ramazan Bayramı tatili için eşi ve 2 çocuğu ile Ayvalık’taki 5 yıldızlı bir otele giden ilkokul öğretmeni Emine Akyıldız, arife günü sabah saat 05.00’te otele gelen polisler tarafından gözaltına alındı. Bir anda kendini 4 yıldır aranan bir hırsız olarak karakolda bulan Akyıldız, devlet memuru olduğunu ve bir yanlışlığın kurbanı olduğunu söylese de kimseyi inandıramadı. Akyıldız, İstanbul’daki mahkeme kararına ulaşılmasıyla aklandı.

Bursa’da görev yapan Emine Akyıldız ve Selim Akyıldız çifti bayram tatillerini geçirmek için 18 Eylül’de çocuklarıyla birlikte Ayvalık’taki Haliç Park Otel’e gitti. Otele yerleşirken kimlik bilgilerini resepsiyona veren ailenin odası sabah 05.00 sularında resepsiyon tarafından arandı. Lobiye inerek bilgi alan Selim Akyıldız daha sonra durumu eşine bildirdi. Ancak Emine Akyıldız karşısında duran sivil polisin “Hırsızlık suçundan hakkınızda gıyabi tutuklama kararı var” sözlerine inanmadı. Kamera şakası yapıldığını düşünen Akyıldız, gözaltına alındı.

10 saat gözaltında kaldı
Polisleri bir yanlışlık olduğu konusunda ikna etmeye çalışan Selim Akyıldız, yanlışlığın mesai saati bitimine kadar düzeltilememesi durumunda eşinin bayramı nezarette geçirme ihtimali nedeniyle adeta zamanla yarıştı.
Olayın içyüzü gıyabi tutuklama kararının verildiği İstanbul Gaziosmanpaşa Adliyesi’ndeki dosyaya ailenin avukatınca ulaşılmasıyla anlaşıldı. Hakkında tutuklama kararı verilen kişinin Emine isimli bir başka kişi olduğu, GBT sistemine yanlışlıkla Emine Akyıldız’ın TC kimlik numarasının yazıldığı ortaya çıktı. Dosyanın Balıkesir’e fakslanmasının ardından savcılığa sevk edilen Akyıldız, 10 saatlik gözaltının ardından serbest kaldı. Akyıldız’ın şikâyeti üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü soruşturma başlattı.

‘Peşini bırakmayacağız’
Eşinin suçlanmasıyla ailece büyük bir şok yaşadıklarını belirten Selim Akyıldız, “Gerçekte aranan kişi ile eşim arasındaki tek benzerlik isimleri ve doğum yerleri. Diğer tüm kimlik bilgileri farklıyken böyle bir hata nasıl yapılır, anlayamıyoruz. Olayın peşini bırakmayacağız” dedi. Ailenin avukatı Kürşat Orhan Şimşek de, Emniyet Genel Müdürlüğü, Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu, İstanbul İl İnsan Hakları Kurulu ve TBMM İnsan Hakları Araştırma Komisyonu’na şikâyette bulundu.

Gürkan Akgüneş - Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2009 Cuma 15:25:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?