22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Yaz geldi, ucuz bilet tatile çıktı

Havayolu şirketleri, yaz sezonundaki talep artışını fırsat bilerek, düşük ücretli bilet sayısını azalttı. Böylece ortaya çıkan gizli zam, havayollarındaki ucuzluğu bitirdi.



Daha önce 50-65 YTL'ye satılan biletlerin fiyatı 90-110 YTL'ye çıktı. Kimi havayolu şirketleri 15 YTL'lik servis ücreti uygulamasıyla biletlere, yüzde 10-15 oranında zam yapmış oldu. Ancak sınırlı sayıdaki koltuklar için indirim kampanyaları yürütülüyor. 

THY ile Lufthansa'nın ortaklaşa kurduğu SunExpress, üniversite öğrencilerine yüzde 30 indirim yapıyor. 7 Haziran'da sona erecek kampanyada, bilet-bagaj işlemi sırasında öğrenci kimlik fotokopisinin ibraz edilmesi yeterli olacak.

Kış sezonundaki yolcu sıkıntısını 1 YTL'ye varan kampanyalarla aşmaya çalışan havayolu şirketleri, yaz sezonunda yolcu artışını fırsat bilerek değişik uygulamalara gidiyor. Zam yaparak yolcudan tepki almak istemeyen şirketler, düşük fiyatlı bilet kontenjanını azaltırken, kademeli fiyatları da daha üst seviyeye çekiyor. Böylece 'gizli zam yapan' şirketler, düşük ücretli sınıfta yer bulamayan yolcuların bir üst sınıftan bilet almasıyla kâra geçiyor. 

Yine kimi havayolu şirketleri, acenteler için alınan komisyon ücretinin kalkmasına rağmen yerine servis ücretini getirdi. Kesilen her bilet için acenteler, ekonomi sınıfı yolcularından kısa, orta dış hatlarda 25, uzun hatlarda ise 45 Euro talep ederken, iç hatlarda 15 YTL servis ücreti uygulanıyor. Business class yolcuları içinse dış hatlarda bu rakamlar 45 ve 75 Euro'yu buluyor. Bu arada isteyen acente bu servis ücretini aşağı çekerek rakipleriyle rekabet edebiliyor. Örneğin İstanbul'dan Malatya'ya gitmek isteyen ve 73 YTL'lik sınıftan bilet bulan bir yolcu, alan vergisi ve yakıt harcı için (6-15) toplam 21 YTL, servis ücreti için de 15 yeni lira ödemek zorunda kalıyor. Böylece Malatya'ya 73 YTL'ye gidecek yolcu, 36 YTL ek ücret ödeyerek toplam 109 YTL'den seyahat ediyor. Bazı havayollarında ise biletteki taban ücrete ek olarak 8-16 YTL'lik vergi ödenmek zorunda kalınıyor.

Kampanyalar sınırlı sayıda koltuklarda devam ediyor

SunExpress, öğretim yılının sona ermesine birkaç ay kala, üniversite öğrencilerine yönelik kampanya düzenledi. Şirketin 30 Haziran'a kadar gerçekleştireceği tüm iç hat uçuşlarında geçerli olacak kampanyada, öğrenci kimliklerini ibraz eden üniversiteliler, mevcut bilet fiyatı üzerinden yüzde 30 indirim kazanacak. Kampanyadan faydalanmak isteyen öğrenciler, biletlerini SunExpress'in (0232) 444 0 797 numaralı çağrı merkezi, www.sunexpress.com.tr adresindeki web sitesi ve yaygın acente ağından satın alabilecek. Türkiye'nin ilk low cost (ucuz maliyetli) havayolu şirketi Pegasus Havayolları, 3 Mayıs'ta itibaren kampanya düzenledi. Şirketin uçuş yelpazesinde yer alan, iç hatlarda 17 ve dış hatlarda 16 noktadan birine uçmak üzere 31 Mayıs'a kadar bilet alan tüm yolcular yüzde 20 indirimden faydalanabilecek. Şirket ayrıca 22 Temmuz'daki genel seçimlerde oy kullanacaklar için bilet fiyatını 45 yeni liraya düşürdü. Belirli sayıda kontenjanın ayrıldığı uçuşlar, Pegasus ve İZair Havayolları ile 21-22 ve 23 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Alman havayolu şirketlerinden Germanwings de 22 Haziran'dan itibaren Köln/Bonn, Stuttgart, Berlin ve Hamburg'dan sonra Almanya'daki uçuş noktalarına Dortmund'u da ekliyor. 19 Euro'dan başlayan Dortmund seferleri için uçak bileti, www.germanwings.com adresinden alınabiliyor.

Mustafa Gün/Zaman
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 08:08:56
Güncelleme :29 Mayıs 2007 Salı 08:14:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?