31
Mayıs
2024
Cuma
TURİZM

Yerli turist evine döndü

Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi turistik bölgelerde daha çok yerli turiste hizmet veren otellerin müşteri sayısı yok denecek kadar azaldı. Müşteri sıkıntısı çeken tesisler, 'boş oda bulunur', 'kiralık pansiyon' gibi ilanlar asmaya başlarken, fiyatlarda da yarı yarıya varan oranlarda indirim yapıyor. Yabancı turistlerin ağırlıkta olduğu Antalya'da Avrupalı ve Rus turistler sayesinde tesislerin doluluk oranlarında önemli düşmeler yaşanmadı.

Bu yıl eylül ayının ilk 15 gününü yaz sezonuna yakın dolulukta geçirmek isteyen oteller, Ramazan'a özel çeşitli kampanyalar hazırladı. Geceleri otellerin havuzları açık tutulurken sahillere de ışıklandırma sistemi konuldu. İftar ve sahurda sunulan özel yemeklerin yanı sıra Ramazan'a özel farklı animasyon programları hazırlandı. Bazı tesisler 100 Euro olan fiyatlarını 35 Euro'ya kadar çekti. Ancak turizmciler kampanyalardan istedikleri verimi elde edemedi. Sahh İnn Paradise'in Genel Müdürü Ruhat Ülgen, tesislerin boş kalmasının temel sebebinin temmuz ve ağustosta tatilini yapanların eylül ayındaki ikinci bir tatili lüks olarak görmelerinden kaynaklandığını belirtiyor.

Ülgen, Ramazan Bayramı için yoğun talep aldıklarına dikkat çekiyor. Club İrem Tur'un sahibi Saadettin Ulubay, Antalya'daki otellerde yerli turistin parmakla gösterilecek kadar az olduğunu ifade etti.

Ramazan'ın okullarla birlikte aynı tarihte başlamasının yerli turist sayısını azaltacağını daha önceden öngördüklerini belirten Ulubay, "Temmuz ayında Avrupalı ve Rus operatörlerle eylüle yönelik anlaşmalar yaptık. Bu sayede Antalya'daki otellerimizin doluluk oranı eylülde yüzde 90'ın altına inmedi." diyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Ramazan'ın etkisiyle içi turizmde durgunluk olduğunu ancak yurtdışından gelen turistlerle bu açığın kapatıldığını söyledi. TÜRSAB İzmir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Gençay da Ramazan boyunca yaşanacak durgunluğu bayram sayesinde telafi edeceklerini belirtiyor.

Çeşme hayalet kente döndü

Daha çok yerli turistlerin tercih ettiği sahil kenti olan İzmir Çeşme de Ramazan ile birlikte terk edilmiş bir hayalet şehre dönmüş durumda. Temmuz, ağustos aylarında yüzde 100'lere ulaşan doluluk, bu dönemde yüzde 50-60'lara kadar düştü. Fiyatlar ucuzlamasına rağmen doluluk oranları artırılamıyor. Yurtiçi turizm hareketlerini organize eden acenteler ise eylülde yaşanan turist kaybını azaltmak için 15 Eylül'e kadar rezervasyon yaptıranlara bayram döneminde yüzde 25 indirim uyguluyor.

Ramazan ayında İstanbul'daki otellerin doluluk oranı da düştü. Firmaların seminer, bayi toplantılarına işadamlarının buluşmalarına sıklıkla ev sahipliği yapan oteller, Ramazan ayında oldukça sakin bir dönem geçiriyor. Türkiye Otelciler Birliği (TUROB) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, Ramazan'da etkinliklerin azalması sebebiyle doluluk oranı yüzde 20'ye inen otellerin olduğunu söyledi.

Antalya'da Ruslar Almanları geçti

Antalya, Rusların gözde turizm bölgesi haline geldi. Antalya'yı tercih eden turistlerin ülkelerine göre dağılımında, yılın 8 aylık döneminde Ruslar birinci, Almanlar ikinci, Ukraynalılar üçüncü sırada yer aldı. Bu yılın 8 aylık döneminde Antalya'ya gelen 6 milyon 552 bin 778 turistin 1 milyon 692 bin 416'sı Rus, 1 milyon 501 bin 521'i Alman, 353 bin 595'i ise Ukraynalılardan oluştu. Rus turistlerin artış oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,79 arttı.

zaman
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 19:12:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?