19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Yüksekli Kilisesi ilgisizlik kurbanı

YÜKSEKLİ KİLİSESİ İLGİSİZLİK KURBANI

Nevşehir'in Gülşehir ilçesinin Yüksekli köyü girişindeki tarihi Bizans Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgisini bekliyor.

Dünyanın en ilginç yer oluşumlarından biri olan peribacaları, kayadan oyma kiliseleri ve yeraltı yerleşimleri ile Türk turizminin en önemli merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinde, sayıları 400’e yaklaşan kiliselerden biri olan Yüksekli kilisesi duvarlarında sahip olduğu bölgenin ilk ikonografik vaftiz sahnesi ile dikkatleri üzerinde topluyor.

Yüksekli Köyü Muhtarı Hayati Öztürk, geçmiş yıllarda tahrip olmasına karşın freskleri bakımından da oldukça zengin bir görünüm içerisindeki kilisenin bölge turizmine kazandırılmasını yıllardan beri arzu etmelerine karşın bunun gerçekleşmediğinden yakındı.

Yüksekli köyünün hemen girişinde yaklaşık 150 metrelik bir tepenin orta noktalarında yumuşak tüf kayalara oyulu olarak yapılan tarihi kilisenin duvar fresk işçiliğinin de Göreme bölgesindeki kaya kiliselerindekilerden daha da üstün bir düzeyde olduğunu kaydeden Öztürk, M.S. 12.-13. yüzyıla tarihlenen Yüksekli köyünün Kilise mevkiindeki Bizans kilisesinde zaman zaman bilimsel araştırmaların da yapıldığını söyledi.

Öztürk, M.S. 5. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen yer altı kentine de sahip Yüksekli köyünün kültürel ve tarihsel değerlerinin etkin bir tanıtım ile Kapadokya turizminde hak ettiği yeri almasını istediklerini belirterek, ilgililerin bu konuda kendilerine destek vermesini istediklerini söyledi.

YÜKSEKLİ KİLİSESİ İLGİSİZLİK KURBANI
YÜKSEKLİ KİLİSESİ İLGİSİZLİK KURBANI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2011 Çarşamba 10:01:04
Güncelleme :16 Temmuz 2011 Cumartesi 01:08:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?