28
Mayıs
2024
Salı
TURİZM

Yurtdışında turizm yatırımız

Türk sermayeli şirketlerin yurtdışında yaptıkları turizm yatırımlarının en büyük bölümü Kazakistan’da bulunuyor. Kazakistan’da 38 milyon dolarlık Türk sermayeli turizm yatırımı var.

Turizm yatırımı için yabancı sermaye çekmeye çalışan Türkiye kendisi de başka ülkelerde turizm yatırımları yapıyor. Türkiye’nin, aralarında Almanya, İngiltere, Belçika’nın da bulunduğu ülkelerde 94 milyon doları aşan turizm yatırımları bulunuyor.


Türk sermayeli şirketlerin yurtdışında yaptıkları turizm yatırımlarının en büyük bölümü Kazakistan’da bulunuyor. Kazakistan’da 38 milyon dolarlık Türk sermayeli turizm yatırımı var.


Türk sermayeli turizm yatırımları


Ekin Grubu Araştırma Birimi’nin Hazine Müsteşarlığı verileri üzerinden yaptığı araştırmada1980’den bu yana yurtdışında turizm amaçlı olarak yatırım yapmak isteyen firmaların çıkışına izin aldığı sermaye miktarının 94 milyon doları aştığı belirlendi.


Araştırmaya göre bu dönemde Türkiye’den yurtdışına turizm alanında yatırım yapmak üzere çıkan sermayenin yüzde 41’i Kazakistan’a gitti. Yurtdışındaki Türk sermayeli turizm yatırımlarının ülkelere göre dağılımında Kazakistan’ı yüzde 17 ile Almanya izliyor.


Kazakistan ve Tamince’nin şirketi


Yurtdışında turizm alanında yatırım yapan Tük sermayeli şirketlerin yüzde 41’ini oluşturan Kazakistan’daki Türk firmaları arasında, Rixos otelerinin sahibi Fettah Tamince’nin Sembol İnşaat firması da bulunuyor.


Sembol İnşaat, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 150 milyon dolarlık üç yeni projeyi hayata geçiriyor. Firma, Okan Holding'in sekiz yıl önce açtığı Okan İntercontinental Astana'dan sonra, şehrin ikinci beş yıldızlı oteli Rixos President Astana'yı açtı.


Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk sermayeli firmalar arasında, havaalanı inşa eden Alarko da bulunuyor.


2. adres Almanya


Çıkan sermayenin 2. önemli adresi ise Almanya’ya 1980-2005 döneminde 16 milyon dolarlık sermaye turizm alanında yatırım yaptı.





Turizm gazetesi
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 17:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?