20
Mayıs
2024
Pazertesi
TURİZM

Zincirli Köyü'ünde tarih yatıyor

Gaziantep’in İslahiye ilçesinin Zincirli Köyü’nde bir çiftçinin tarlasını sürerken gün ışığına çıkardığı, Geç Hitit dönemine ait taş heykel, bölgenin “açık hava müzesi”ne dönüştürülmesini sağlayacak.

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, “Biz bu bölgede bu kadar zenginlik olduğunu bilmiyorduk, şimdi bölge halkıyla beraber fikrimiz değişti. Bölgenin tamamının bir açık hava müzesine dönüştürülmesi projesine başlayacağız” dedi.

Gaziantep’in İslahiye ilçesinin Zincirli Köyü’nde bir çiftçinin tarlasının sürerken gün ışığına çıkardığı, Geç Hitit (M.Ö. 8. y.y.) dönemine ait taş heykel, Gaziantep İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nü harekete geçirdi.

Gaziantep İl Kültür Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Zincirli Höyük yakınlarında ortaya çıkan tarihi eserin etkisiyle bölgenin artık bir “Açık hava müzesi”ne dönüştürüleceğini kaydetti. 

Geçtiğimiz günlerde, tarlasını ekime hazırlayan Haydar Moroğlu adında bir çiftçinin traktörü, kaya parçasına takılmış, ardından toprağı kazan çiftçi Moroğlu, kaya parçasının önemli bir tarihi eser olduğunu anlamıştı.

Höyüğün dış surunda, antik güney kapısının elli metre güneyinde ortaya çıkan söz konusu taş heykelin, 125 cm uzunlukta, 90 cm. genişliğinde ve 50 cm. kalınlığında, bir yüzünde hayat ağacı ve bir erkek kabartması bulunan Geç Hitit (M.Ö. 8. y.y.) dönemine ait olması, bölge yetkilileri açısından da heyecan yarattı.

“Tarlalarımız çok bereketli” diyen Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, ANKA’ya yaptığı açıklamada, zaten arkeolojik açıdan zengin olan bölgede son olarak ortaya çıkan taş heykelin ardından, bölgenin açık hava müzesine dönüştürüleceğini ifade etti. Tarihi heykelin yerinde korunacağının altını çizen Efiloğlu şöyle konuştu:

“Bölgeye kazılar boyunca, bir depo müze oluşturacağız, eserleri burada muhafaza edeceğiz ve çevrenin tamamını açık hava müzesi haline getireceğiz. Son bulunan Geç Hitit dönemine ait heykel de yerinde korunmaya alınacak. Biz bu bölgede bu kadar zenginlik olduğunu bilmiyorduk, şimdi bölge halkıyla beraber fikrimiz değişti. Tamamının bir açık hava müzesine dönüştürülmesi projesine başlayacağız. Bu bölgenin tamamı yavaş yavaş kamulaştırılacak, tarlası ve evi olan vatandaşa gerekli ödemeler yapılacak ve yakın arazide de yeni yerleşim yeri tahsis edilecek.”

-ZİNCİRLİ HÖYÜK

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde edinilen bilgiye göre, Gaziantep İlinin İslahiye İlçesinin 10 km. kuzeyinde yer alan Zincirli Höyük Geç Hitit yerleşmesi, Eskiçağda Samal adını taşıyordu ve adı geçen kent devletinin merkeziydi.

1888-1902 yılları arasında F.V. Luschan, R. Koldewey, K. Humann burada kazılar yaptı. Bakanlar Kurulu’nun 5 Temmuz 2006 tarih ve 2006/10720 sayılı kararıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Chicago Üniversitesi, Oriental Institute adına Doç. Dr. David Schloen başkanlığında kazı çalışmaları sürdürüldü.

Bu kapsamda höyük üzerinde topografik çalışmalar gerçekleştirildi ve dış şehir surlarının ne derece korunduğunu ve nasıl inşa edildiğinin belirlenmesi için şehir surlarında kazı çalışmaları yapıldı.

2008 yılı kazı çalışmaları sırasında ise Temmuz ayında, Zincirli Höyüğün doğusunda sur duvarı içinde açılan bir açmada, 15 cm. derinlikte bir adet bazalt taştan yapılma, yuvarlak kemer görünümlü, 82 cm. yüksekliğinde, 70 cm. genişliğinde ve 25 cm. kalınlığında Geç Hitit dönemine tarihlenen Fenike dilinde yazılmış bir “Adak steli” ortaya çıkarıldı.

Kral Kılamuwa (M.Ö. 8.y.y) dönemine ait olduğu düşünülen yazıtın 29 Temmuz itibariyle de stelin konservasyonuna başlandı. 2008 yılı kazı ve restorasyon programı çerçevesinde de Zincirli Tunç Çağı Mezarlığında yer altı mezar odalarında kazı çalışmalarının gerçekleştirilmesi, şehir kapılarının ve surlarının bir turizm ve eğitim alanı olması amacıyla restorasyon planının çıkarılması gibi arkeolojik çalışmaların gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ANKA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2008 Cumartesi 10:15:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MEHMET KILIÇ IP: 85.106.251.xxx Tarih : 30.01.2009 18:04:21

beyler bu haber dogru çünkü:ben zincirli köyünün karşısındaki köy olan mameyler köyündenim gerçekten hittilerin eşyeları var hatta bazı tarih kitaplarında zincirli köyünün yanındaki tepe hititlerin hazinesi diyor jandarmanın orayı koruma altına almasıda bu dogruluyor.ayrıca zincirli köyünün önünde büyük bir ova var bu ova zamanında hittilerin pazarıymış.bunlar kesinleşmiş bilgiler.tarih kitaplarında yazar;)