18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Çocuğuma oyuncak alırken

                  Günümüzde bir oyuncak mağazasına girdiğimizde bir sürü albenili hatta biz büyükleri bile yeniden  çocuk olmaya özendiren oyuncaklarla karşılaşıyoruz...Ancak bu oyuncakların birçoğuna baktığımızda “Sen bir şey düşünme ben senin yerine düşünüp tasarladım.” Mesajı veren çocukları yaratıcılığa değil de sanki düşünmemeye ,kafa yormamaya iten bir sürü  rengarenk  ürünler  olduğunu gözlemliyoruz.
Çocuğu günümüzün tüketim çılgınlığına iten bir sürü oyuncak....
Çoğu ebeveynler cazip ve albenili olan bu oyuncakları birçok nedenden dolayı alıyorlar.Çocuğun mahrum kalmaması,çalıştığı için vakit ayıramadığını düşünüp bunu oyuncakla telafi etmek isteme ya da çocuğun tutturmasına karşı koyamama ...gibi nedenler yüzünden alınan bu oyuncaklar...
Fakat şöyle bir durup baktığınızda çocuğunuza aldığınız oyuncakların cazibesi acaba ne kadar sürüyor?Alınan bu oyuncakla ne kadar zaman geçiriyor, ne kadar ilgileniyor?
Fazla sürmüyor değil mi? Biraz oynandıktan sonra ya bir köşe kalıyor ya da dolap bekliyor.Peki çocuğa ne kazandırıyor?Neden çocuklarımız  bu oyuncaklarda hemen sıkılıyor dersiniz?
Bunun birçok nedeni var:En önemli neden ,çocuğumuz belli sürelerde ya da özel günlerde değil genellikle her alışverişe çıkıldığı zaman oyuncak alınması ya da çocuğumuzun gördüğü,beğendiği  ve istediği her oyuncağın alınıyor olması,”Tek çocuk her istediği olsun ya da ben küçükken bunlara sahip olmadım çocuğum mahrum büyümesin “ gibi belli nedenler arkasına sığınarak işlevselliği ,ihtiyaca cevap verip vermemesi düşünülmeden  alınabiliyor. ..Bu durum sıkça tekrar ettiği zaman çocuğun tatminsiz olmaya itebiliyor. Çocuklar yeni bir şeye  özlem duymuyor ,beklemeyi öğrenmiyor.Çünkü isteği kısa süre sonra gerçekleşiyor.Alındıktan sonra da cazibesini bir süre sonra yitiriyor ve yeni bir oyuncak çocukların hayallerini süslüyor.Çocuk büyüdükçe ilgi alanları değiştikçe istekler farklılaşıyor ve bir süre sonra da marka merakına dönüşüyor.Şu marka ayakkabı,bu marka tişört ...vb gibi istekler art arda gelmeye başlıyor.Bu istekler karşılanmadığı zaman da çocuğumuz mutsuz oluyor.Ebeveyn ile arasındaki iletişim kopabiliyor.
İşte çocuğumuzun tatminsiz,kendini düşünen ,empati kuramayan çocuklar olmasını istemiyorsak her alışveriş sırasında,her  talep edildiğinde oyuncak almak yerine doğum günü,yeni yıl gibi  daha çok özel günlere ertelemek diğer zamanlarda  aldığımızda da çok sık aralıklarla bunu  tekrarlamamak gerekiyor.Böylece çocuğumuz sadece alınmış olması nedeniyle değil, gerçekten ilgi duyduğu için ,oynayacağı için sahip olmalıdır.
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2005 Perşembe 11:49:24
Güncelleme :3 Şubat 2005 Perşembe 16:59:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?