23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Çocuğumuza Oyuncak Seçerken

Okul öncesi dönemde ;çocuğun oyun yoluyla hayatı tanıdığı,olayları anlamlandırdığı bir dönem olduğu için oyun ve oyuncağın önemi tartışılamaz.

Doğru seçilen oyuncaklarla çocuğun bütün gelişim alanları desteklenmelidir.Bilişsel,psikomotor,dil,sosyal,duygusal gelişimleri,yaratıcılık,hayal gücünü geliştirmelidir.Ayrıca çocuğun duygusal anlamda rahatlamasına da olanak tanır.Çünkü çocuk yaşam deneyimini,öğrendiklerini oyun yoluyla aktarır ve paylaşır.

Çocuğun gelişiminde bu denli önemli olan oyuncakları seçerken birtakım kriterlere dikkat etmek gerekir.

*Alacağımız oyuncakların mutlaka çocuğun yaşına uygun olması gerekir.Örn: 2 yaşındaki bir çocuğa çok küçük parçalar içeren,,ağzına alıp yutabileceği türde oyuncak alınmaması ...gibi

*Çocukları yaratıcılığa iten ve hayal gücünü geliştirici nitelikte olan oyuncaklar tercih edilmelidir.Daha çok yapılandırılmamış oyuncaklar (Takıp sökebileceği,birleştirip ayırabileceği ) tercih edilmelidir.Legolar,nopperler,tahta bloklar....bu amaca yönelik oyuncaklardan birkaçı..

*Çocuğa alınan oyuncakların yanında ,rahat oynayabileceği ortam da yaratılmalıdır.

Eğer uygun ortam yok ise çocuk da salonda oynamak zorunda kalıyor ise yeterince rahat ,özgür oynayamayabilir.Odası yoksa rahat edebileceği bir ortam yaratmamız gerekir.

*Oyuncağın yapıldığı malzeme de önemli bir konudur.Özellikle çocuklar bebeklik dönemlerinde objeleri tanımak için ağızlarına götürmektedirler.Bu yüzden oyuncakların doğal malzemelerden yapılmış olan oyuncaklar tercih edilmelidir.Yine bebeklik döneminde peluş...vb maddelerden üretilmiş dolgu oyuncaklardan kaçınılmalıdır.

Seçilen oyuncakların kutuları mutlaka dikkatle incelenmeli ,TSE garantisi olup olmadığı,hangi yaş grubuna ait olduğu incelenmelidir.Boyalı ahşap oyuncaklar ,parmak boyası,oyun hamurları,plastik oyuncaklarda kullanılan boyaların sağlığı tehdit etmeyecek nitelikte olasına dikkat edilmelidir.

*Çocukların araştırmaya,denemeye,neden-sonuç ilişkisi kurdurmaya yönelik oyuncakların seçilmesi çocuğun bilişsel gelişimi için gereklidir.

*Çocuklarımızın ilgi alanlarını dikkatli gözlemlemeli ve buna uygun seçimler yapılmalıdır.

Çocukların ilgi alanlarına hitap edici materyaller de seçilebilir.Örneğin:Radyo,saat,deney malzemeler de çocuğun ilgilendiği materyaller olabilir.Bunlarla ilgilenip diğer oyuncaklar çocuğun ilgisini çekmiyor ise bir tamir atölyesine gidilip eski bir radyo,saat vb alınarak ilgi,merak ve araştırmasını bu aletlerle yapmasına olanak tanınmalıdır.

Böylelikle çocuğumuzu ilgi alanına göre yönlendirmiş,araştırma ve keşif yapmasına olanak tanımış,merakını gidermesini sağlamış ,ilgisini desteklemiş oluruz.
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2005 Pazar 17:22:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?