17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Doğumdan Sonraki İlk Yıl

Bu ve bundan sonraki yazılarımda 0-6 Yaş Dönemi Gelişim Evrelerini yazacağım. Doğumdan 6 yaşına kadar olan dönem insan hayatının en önemli dönemidir. 6 yaş sonuna kadar kişiliğimiz şekillenir. Bu önemli evrede çocukların hangi yaşta hangi gelişim özelliğine sahip olduğunu bilirsek, çocuğumuzu yetiştirirken farkındalık yaşayıp, onu daha iyi anlayıp, doğru iletişim kurabiliriz.
 
Kayra Bebekİlk yıl, çocuk için hızlı gelişen bir dönemdir. İlk aylarda bebek; temel ihtiyaçlarının karşılanması için yetişkin varlığına gereksinim duyar. Beslenme ve temizlik gibi temel ihtiyaçlarının yanında SEVGİ de en önemli gereksinmedir. Yeni doğan; ihtiyaçları karşılandığı ve sevgi gördüğü zaman temel güven duygusu geliştirir. Bu yüzden ilk yıl çocuğun temel güven duygusunu yerleştirmek adına önemlidir. Temel güven duygusu kazanması, sağlam bir kişiliğin oluşturulmasında ilk adımdır.
 
Annenin bebeğini emzirmesi, anne ile bebeği arasında sevgi, şefkat duygularının gelişmesine ve bebeğin kendini güvende hissetmesine neden olur. Ayrıca, bu durum aralarında güçlü bir iletişim kurulmasınıda sağlar. Bebeği emzirirken onunla göz göze olmak, sevgi sözcükleri söylemek, şarkılar söylemek ve sadece onunla ilgilenmek gerekir.
 
İlk yıl bebek yavaş yavaş etrafındakileri tanımaya, nesnelerle ilgilenmeye ve tanımak için ağzına almaya başlar. 6 aydan itibaren destekli oturabilir. Etrafında olup bitenleri merakla izlemeye başlar.
 
Daha sonraki aylarda yavaş yavaş yürüme denemeleri yapabilir. Emeklemeyle başladığı bu serüvende etrafını daha fazla karıştırmaya, ellemeye başlar. Nesneleri ağzına alarak tanıma çabaları devam eder.
 
Etrafındaki insanları tanımaya başladığı için, yabancılara karşı tepkilidir. Tepkisini genellikle ağlayarak verir. İleriki dönemlerde yavaş yavaş bu tepki azalacaktır.
 
Basit davranışları ve sesleri taklit etmeye başlar. Anlamsız sesler çıkarır. Birçok kelimeyi anlar.1 yaşına kadar anneye ve etrafındaki tanıdığı insanlara karşı bağımlılığı sürer. Yürümeye başladığında, etrafını keşfetmeye çalışır. Yine bu dönemde anne bağımlılığı devam edecektir.
 
Beslenmede artık bardağı tuttuğu, kaşığı ağzına götürdüğü görülür. Motor becerilerinde, dil becerisini kazanmasında hızlı bir gelişim gösterir ve bağımsız hareket etmede de artış yaşar.
 
Birinci yaşın sonunda kazandığı yürüme ile evin bütün alanlarını dolaşma ve keşfetmeye isteklidir. Bu sayede de sosyal, bilişsel ve duygusal gelişimi bu ilgiyle merakla ve araştırma ile gerçekleşir. Bu nedenle, çocuğun bu dönemdeki ilgi ve merakını zedelemek doğru değildir. Zarar verecek nesneleri ortadan kaldırarak, onun keşfetme duygusunu desteklemek gerekir.
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2004 Cuma 15:00:00
Güncelleme :6 Haziran 2004 Pazar 22:32:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?