3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

BAŞKAN İÇİN ŞOK RAPOR-AKP'DE SON DURAK!

Aytaç Durak AKP’den istifasını “Belediyecilikte markalaşan bir insana, ’300 partiliyle temayül yoklaması yaptıktan sonra adaylık konusunu değerlendireceğiz’ demek öncelikle o insana yıllardır destek veren Adana halkına hakarettir” sözleriyle değerlendirdi

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Aytaç Durak, AKP’den istifa etti. Durak’ın istifası dün sabah önce oğluna ait yerel Çukurova TV’de duyuruldu. Ardından Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu aracılığıyla Durak’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği 1 Aralık 2008 tarihli istifa dilekçesi açıklandı. Dilekçede, “Sayın Genel Başkanım, 5 yıl önce bir dönem için partinizden aday yapılmamı talep etmiştim. Sağolun bana güvendiniz. İnşallah güveninize layık olmuşumdur. 5 yıl bitti, ancak birtakım gerekçelerden dolayı AKP üyeliğinden istifa ediyorum. Bilgilerinize arz eder, saygılar sunarım” ifadeleri yer aldı.

Durak, AA’ya yaptığı açıklamada da Erdoğan’dan 5 yıl önce bir dönem için aday olmak istediğini, Erdoğan’ın da bunu uygun gördüğünü belirterek “Sayın Başbakan’la 5 yıl birlikte hizmet ettik. Süre bitti, o da serbest biz de serbestiz. Kendisine teşekkür ettim” dedi.

‘Temayül hakarettir’

Durak yaptığı yazılı açıklamada da AKP’nin 3 Aralık’ta il teşkilatı nezdinde yapacağı “temayül yoklamasını” gerekçe gösterdi. Durak ikinci açıklamasında “Görevini halktan aldığı destekle sürdüren ve belediyecilikte markalaşan bir insana, ‘300 partiliyle temayül yoklaması yaptıktan sonra adaylık konusunu değerlendireceğiz’ demek, öncelikle o insana yıllardır oylarıyla destek veren Adana halkına hakarettir. Böyle bir tutum ve yaklaşımı şahsım ve hemşehrilerim adına kabul etmem söz konusu olamazdı” ifadelerini kullandı.

‘Siyasi ayrıcalık giremeyecek’

Daha sonra belediyeye gelen Durak, temayül yoklamasına karşı tepkisini dile getirerek şunları söyledi: “Ben Adanalıya danışmadan hiçbir karar vermedim. Hiçbir zaman delege oyuyla seçilmedim. Ben ne delegelere, ne de parti yöneticilerine yaslanarak siyaset yapılmasından yana olmadım. Odamda siyasi ayrıcalığı belediyeye sokmayacağıma dair büyük bir tabela var. Benim de kendime göre prensiplerim var. Adanalı ne dediyse o olmuştur. Bu doğrultuda devam edecektir. 210 bin Adanalı’dan mektup var. Ben o mesajlara göre hareket edeceğim, talimatı halktan alacağım.”

Durak, yazılı açıklamasında, istifa gerekçesini daha sonra açıklayacağını belirtmesine rağmen, bazı yakıştırma haberler nedeniyle, kamuoyunun doğru bilgilenmesi için istifa gerekçelerinden birisini açıklama ihtiyacı duyduğunu ifade etti.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmak için görevinden istifa eden ve aday adayı olduğunu duyuran eski AKP İl Başkanı Mustafa Attaroğlu, “İl teşkilatı olarak Aytaç Bey’le bir sorun yoktu. Herkes için sürpriz olmuştur” dedi.

TBMM Başkanı Toptan ziyaret etti

“Ben onların dışındayım. Siyasi partilerle ilgili değerlendirme yapmam. Belediye Başkanı arkadaşımızı ziyaret edeceğim. Partiden istifa etmesi kendi takdiridir” diyen TBMM Başkanı Köksal Toptan da Aytaç Durak’ı ziyaret etti. Toptan ziyaret sonrası belediyeden Durak ile birlikte çıkarken de “Konumum itibarıyla değerlendirme yapmam doğru değil. Sayın Durak’ın vermiş olduğu kararın kendisi için, Adana ve Adanalılar için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Toptan’a eşlik eden CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel de Durak’ın istifasını “bitiş” olarak yorumlarken “Aytaç Bey’in belli dünya görüşü, siyasal yapısı var. Bizimle doku uyuşmazlığı var. Bizimle olmaz. O kapılar kapandı. Durak’a bundan sonraki yaşamında başarılar diliyorum” dedi.

Erdoğan’dan Durak’a yanıt

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Durak’ın istifasını değerlendirdi. Erdoğan, bir gazetecinin, “Durak’ın istifasını nasıl yorumluyorsunuz?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Durak’ın şunu bilmesini istiyorum; biz bu temayül yoklamalarını sadece teşkilatımızla değil, aynı zamanda kamuoyuyla da yapıyoruz. Kamuoyunun da kanaatlerini aldıktan sonra bizler nihai kararımızı vereceğiz. Tabii ki sonunda 29 Mart’ta partinin belirlediği ismi o zaman halk seçecektir.”

YARGILANMALI

Öte yandan, Aytaç Durak hakkında “eşinin arsasına yapılan imar değişikliği sonucunda rant elde edilmesi” iddiasıyla ön inceleme yapan müfettişlerin, “yargılama” talep ettikleri ortaya çıktı.

Müfettişlerin, Durak’ın görevini suistimal ettiği kanaatine vardığı öğrenildi. Durak’ın istifasında AKP il teşkilatıyla yaşadığı sorunların yanı sıra, bu sürpriz gelişmenin de etkili olduğu yorumları yapıldı.
Durak, bir süre önce Milliyet’in manşetine taşıdığı; Durak’ın eşi Fahriye Durak’a ait 11 bin 260 metrekarelik arsanın değerinin, yapılan imar değişiklikleri ile 44 kat artmasıyla ilgili iddianın araştırılması amacıyla İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talep etmişti. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın onayının ardından, Teftiş Kurulu’nda görevli iki Mülkiye başmüfettişi iddiayı incelemek için Adana’ya gitti.

Boş arsa avantajı
Arsayla ilgili yapılan bürokratik işlemleri tek tek inceleyen müfettişler Durak’ın ifadesine de başvurdu. Müfettişler, değişen imar durumundan bölgede birçok tapu sahibinin de yararlanacağını ancak bu kişilerin değişiklikten yararlanmak için binalarının yıkılarak yeniden inşa edilmesi gerektiğini tespit etti. Durak’ın arsasının tamamen boş olmasının ise, belediye başkanına avantaj sağladığı saptandı.

Görevini suiistimal etti
Ön inceleme raporu hazırlayan müfettişler, Durak’ın, eşine ait arsaya yönelik değişiklikler çerçevesinde “görevini suiistimal” ettiği kanaatine vardı. Müfettişler, bu gerekçeyle, Durak hakkında yargılanmasının önünü açacak “soruşturma izni verilmesi” talebiyle hazırladıkları raporu geçen hafta İçişleri Bakanlığı’na verdi. Atalay’ın dün partiden istifa eden Durak’la ilgili olarak müfettiş raporuna “onay” vermesi halinde Durak için adli yargılamanın önü açılacak.
Atalay’ın onayına Durak itiraz edebilecek. Bu durumda soruşturma dosyası Danıştay 1. Dairesi’nde karara bağlanacak. Dairenin, Atalay’ın takdiri yönünde karar vermesi halinde Durak, “görevi suistimal”den hâkim karşısına çıkacak.
Atalay uyarmıştı
Atalay, eylül sonunda Durak’ın başkanlığını yürüttüğü Türk Belediyeler Birliği’nin toplantısında imar değişiklikleri konusunda belediye başkanlarını açıkça uyararak, zorunlu olmadıkça belediye meclislerinde imar değişikliği işlemi yapılmaması talimatını vermişti. Atalay’ın bu konuşmasından 5 gün sonra Durak’ın eşine ait arsaya yönelik imar değişikliği haberi Milliyet’in manşetinde kamuoyuna duyuruldu.

Olay neydi?
Milliyet’in duyurduğu olay, Durak’ın eşi Fahriye Durak’a ait Seyhan Kurttepe mevkiindeki 11.260 metrekarelik arsanın imar değişikliğine ilişkindi. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Yönetmeliği’ndeki “iç bahçe” tanımı ile otopark yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. Böylece Durak’ın arsası için 2 katlık inşaat izni 5 kata çıkarılırken, 27 bin metrekarelik alan 82 bin metrekare oldu. Daha sonra belediye meclis kararıyla bölgenin imar durumu değiştirildi.

Seyir defteri
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı da olan Durak, aktif siyasete Adalet Partisi’nde (AP) başladı. 1963-1980 arasında AP’den dört dönem belediye meclis üyeliği yapan Durak, bu dönemde Adana Ticaret Odası meclis üyeliklerinde de bulundu. Durak, 25 Mart 1984 seçimlerinde ANAP’tan Adana Belediye Başkan adayı oldu ve seçimin ardından büyük bir oy farkıyla Adana Belediye Başkanı seçilerek göreve başladı. 1987-1989 arasında Türk Belediyecilik Derneği Başkanlığı’nı da yürüttü.
Durak, 26 Mart 1989 yerel seçimlerinde tekrar aday olmasına rağmen seçilemedi ve serbest müteahhit olarak iş hayatına devam etti.

Çiller’le arası açılınca...
Durak, 27 Mart 1994 seçimlerinde ANAP’ın adayı olarak tekrar seçilerek bu kez Adana Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Ancak daha sonra ANAP’la yollarını ayırarak Tansu Çiller’in genel başkanlığındaki DYP’ye geçti. Aynı dönemde kardeşi Veli Andaç Durak da DYP milletvekili oldu. Ancak Başkan Durak’ın Çiller ile arası açıldı ve 18 Nisan 1999 seçimleri öncesi tekrar ANAP’a döndü. Durak, 1999 seçimlerinde yine ANAP’ın adayı olarak Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

2004’te AKP’nin adayı
Durak’ın 28 Mart 2004 seçimlerinde AKP’den aday olup olmayacağı partiiçi tartışmalara neden oldu. Ancak AKP yönetimi 2004 seçimlerinde Durak’ı Büyükşehir Başkanlığı için aday gösterdi. Durak 4. döneminde de AKP’den seçilmiş oldu.
AKP kulislerinde Durak’ın istifasının arkasında AKP’den tekrar aday gösterilmeyebileceği endişesinin yattığı konuşuluyor. Başbakan Erdoğan’ın, belediye başkanlarının teşkilatlardaki temayül yoklaması ve anketle belirleneceğini açıklamasının da teşkilatla sorunu olan Durak’ın istifa kararına neden olduğu belirtiliyor.
Durak, bir süre önce “Adanalıların yüzde 70’i beni başkan olarak görmek istiyor. Belediye başkanı olarak seçimlerde AKP’nin de doğal olarak aday adayları arasındayım” demişti.

AA-DHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 18:09:15
Güncelleme :2 Aralık 2008 Salı 18:20:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
olcay IP: 78.161.103.xxx Tarih : 3.12.2008 20:50:05

bütün türkiye bile aytaç durak ın çevirdiği dolapları dördü bizim saf adana halkımız daha göremedi.yani bu adam 1 park yapar milletin gözünü boyar bizim adana 5 yıl yatar.bir iki tv ye çıkıp show yapar.bizim adana bunu yutar.artık bu adam aklansa nolur aklanmasa nolur başkan olsa nolur olmaa ne!boşa geçen 15-20 yılın hesabını kim verecek.bu adam zaten göreve geldiğinden beri akraba ve hemşericilikten başka ne yaptı ki.adam zaten müteaahitlikten gelme yapsat işi yapıyor.bunuda belediyeyle entegrasyon sağlayarak büyük rant sağlıyor.imar elinde arsa elinde proje elinde herşey elinde e daha ne duracak ki adam..adana için hiç bir sosyal projesi oldumu bu adamın.ne yaptı ki adana için yüreğire hiç uğradımı bu adam.15 yıldır kuzey adana projesini hayata geçirmek için uğraştı.bi yandan da o çevredeki arsaları peşkeş çekti..çatalan içme suyu projesi de bunun bir parçasıydı.başka türlü o dağlar taşlar değerlenemezdi..yani kısaca boşa geçen duraklı yıllar..ama bundan sonra yeni sloganımız durak yok yola devam demek geliyor içimden.umarım öyle olur..


ahmet yılma IP: 88.227.156.xxx Tarih : 4.12.2008 09:41:59

keşke sadece o arsayla kalsa sayın bıle demek ıstemıyorrum ama neler var yolsuzluklarında neler bır araştırılsa ...ama 2004 seçimlerınde tum yolsuzlugunu ortmek için iyi zaman verdı akp hata yaptı neler ah.