4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

NECATİ KURMEL'DEN ADANA'YA DEV YATIRIM

25 bin büyükbaş hayvanla Türkiye’nin en büyük besicisi olan Saray Halı’nın patronu Necati Kurmel, memleketi Kayseri’den sonra Adana’daki yatırımlarını da büyütüyor. Kurmel, Adana Aladağ’da madencilik şirketinin ardından 50 milyon dolara krom şirketini faaliyete geçirdi. İlçeye lise, yurt ve spor salonu da yaptırarak destek veren Kurmel’in yeni hedefi hastane kurmak. Kurmel, “Bana hayırsever denmesini istemiyorum. Okuyanın okumayana, eli ekmeğe kolay yetişenin eli ekmeğe uzanamayana borçlu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Necati Kurmel’e göre, Türkiye’de sanayici ve madenci olmak çok zor. Ülkenin sanayi olmadan kalkınmasına ve işsizlik sorununun çözülmesine imkan olmadığını da vurgulayan Kurmel, “Sanayiciyi teşvik edeceksin ki iş, aş versin. Ama bu ülkede işi aşı olmayana devlet kendi bütçesinden yardım yapıyor. Bu sürdürülebilir bir yöntem değil. Bir anlamda zekat ekonomisi oldu. Halbuki devlet bu insanlara iş verecek olan işadamını teşvik etmeli” diye konuştu

Saray Halı ve Saray Çiftliği’nin patronu Necati Kurmel, memleketi Kayseri Develi ve Yeşilhisar’dan sonra yatırımlarını Adana’ya yönlendirmeye devam ediyor. Karataş yolu üzerinde 5 bin dönümlük alanda kurduğu dev çiftlikte 10 bin büyükbaş hayvan besliyor. Kayseri’deki 15 bin büyükbaş hayvanla birlikte toplam 25 bin hayvanla Türkiye’nin en büyüğü Kurmel. Hayvancılık, gayrimenkul, Saray Halı’dan sonra rotayı madenciliğe çeviren Necati Kurmel, amcazadesi Ataman Bey ile birlikte Aladağ’da kurduğu ve 300 kişinin çalıştığı Pınar Madencilik’in yanında bu kez 50 milyon dolar yatırımla kurduğu Ak Metal şirketiyle Türkiye’nin en büyük ve modern krom tesislerini hizmete açtı. Bu tesislerde de 900 kişi istihdam edilecek.

Kurmel, Adana Aladağ’da bir taraftan istihdam yaratacak yatırımlar yapıyor, diğer taraftan ilçede 2 lise, 1 kız öğrenci yurdundan sonra Emniyet Amirliği binasının temelini attı. Kurmel, önceki gün de ilçede bir adet kapalı salonu hizmete açtı. Spor salonunun açılış törenine katılan Adana Valisi İlhan Atış, AK Parti Adana milletvekili Fatoş Gürkan, Adana Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kezmez ve kalabalık halk topluluğu mutlu anlar yaşadı. Kurmel, açılışta yaptığı konuşmada, kendi yaptırdığı lisede öğrenim gören öğrencilere seslenerek, “Aladağ’a daha çok yatırım yapmak istiyorum. İnşallah bu ilçeye bir de hastane yapacağız” diyerek müjdeyi verdi.

Hastane sözü

Kurmel’in sahibi olduğu Ak Metal’in Adana Aladağ Krom tesisleri yıllık 1 milyon tonluk krom cevherini işleyip 130 bin tonluk 48 lik krom haline getiriyor. Elde edilen kromun tamamının Çin’e ihraç edildiğini anlatan Kurmel’in ilçede kurduğu tesislerde toplam 1.200 kişi çalışacak. Aladağ’daki krom madenini 42 yıl önce “amcazadesi Ataman Bey ile birlikte” işletmeye başladıklarını belirten Necati Kurmel, şunları söyledi: “Kromun tonu 100 dolara çıktığı zaman sevinirdik. Çünkü, o zaman 90 dolara malettiğimiz kromdan az da olsa para kazanabilecek noktaya gelirdik. Son birkaç yıldır krom fiyatları müthiş arttı. Bu durum Çin’in büyük alıcı olarak piyasaya girmesinden kaynaklandı. Krom fiyatları 750 dolara çıktıktan sonra son dönemde 250 dolarlar seviyesinde. 300 dolar bizim için iyi.”

Kurmel, Aladağ’ın önemli ihtiyaçlarından birinin de hastane olduğuna dikkat çekti. “İnşallah çok para kazanırım da buraya bir de hastane yaparım” diyen Kurmel, Adana Valisi İlhan Atış’ın isteği üzerine bu konuda yöre halkına söz verdi. Kurmel, “Okumadan, kolay ekmeğe ulaşabilen bir işadamı olarak okulları, yurtları yaptırmayı ‘borç’ sayıyorum. Bana hayırsever denmesini istemiyorum. Çünkü tüm bunları yapmak benim borcum. Okuyanın okumayana, eli ekmeğe kolay yetişenin eli ekmeğe uzanamayana borçlu olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Zekat ekonomisi oldu

Necati Kurmel, Türkiye’de sanayici ve madenci olmanın oldukça zor olduğunu belirterek, “Türkiye’de sıfırdan işler yapmak oldukça zor. Teşvik konusu sıkıntılı. Ben bu ülkede sanayicilik yaparak para kazanıldığına inanmıyorum” dedi.

Ülkenin sanayi olmadan kalkınmasına ve işsizlik sorununun çözmesine imkan olmadığını da vurgulayan Kurmel, şöyle devam etti: “Sanayiciyi teşvik edeceksin ki iş, aş versin. Ama bu ülkede işi aşı olmayana devlet kendi bütçesinden yardım yapıyor. Bu sürdürülebilir bir yöntem değil. Bir anlamda zekat ekonomisi oldu. Halbuki devlet bu insanlara iş verecek olan işadamını teşvik etmeli.”

Kurmel, hayvancılık yapmanın sanayicilikten daha kolay olduğunu söyledi. Sanayiye yönelik teşvikler yetersizken Türkiye’nin geleceği olarak lanse edilen turizm sektörünün de farklı bir tablo olmadığına dikkat çeken Kurmel, Antalya’daki otellerin birçoğunun da kâr edemediğini iddia ederek “Çoğu fırsatı olsa satar” diye konuştu.

Turizm, gayrimenkul, tarım, madencilik, perakende alanlarında faaliyet gösterdiklerini belirten Kurmel, “Çıkmak istediğiniz sektör var mı?” sorusunu ise “Ben malımı kolay kolay satamam” diye yanıtladı.

Kriz sayesinde Yeni Zelanda’dan kaçak et gelmiyor

TÜRKİYE’NİN en büyük hayvan varlığına sahip işadamı olan Necati Kurmel, et fiyatlarındaki yükselişin normal olduğunu, son 4 yıldır karkas et fiyatının aynı kaldığını ve bu durumun bugünkü artışı yarattığını savundu. Kurmel, “4 yıl fiyatlar böyle gitti. Zarar eden çiftçi bu yıl Mart-Nisan aylarında besiye hayvan almadı. Hayvan sayısı düşünce de fiyatlar yükseldi” dedi.

Kurmel kaçak et gelişinin de kesildiğine dikkat çekerek şu ilginç tespitte bulundu: “Eskiden Yeni Zelanda’dan, Avusturalya’dan normal yük getiren gemilerin içerisine soğuk hava depoları yapıp içine et de dolduruyorlardı. Dünya krize girdi. Şimdi Yeni Zelanda ve Avusturalya’ya giden gemi kalmadı. Gemi gitmeyince oradan et gelişi de durdu. Bu da fiyatların yükselmesine etken oldu.”

Kurmel Türkiye’deki et fiyatlarıyla süt fiyatları arasında birebir ilişki olduğunu da söyledi. Kurmel, şöyle konuştu: “Düşük et ve süt fiyatları yüzünden Türkiye’nin 4.5 milyon adet olan büyükbaş hayvan varlığının 3.5 milyona indiğini düşünüyorum. Çok fazla hayvan kesildi. Özellikle inekler kesildiği için de et fiyatları arttı. Köylü ne yapsın? Süt fiyatları geçen yıl 660 kuruştu. Bir litre sütün maliyeti büyük çiftlikler için 630 kuruş. Köylü içinse 680 kuruş seviyesinde. Para kazanamayan köylü ineğini kesti.”

Süt fiyatlarının son dönemde mevsimselliğin de etkisiyle teşvik dahil 820 kuruşa çıktığını belirten Kurmel, bu fiyatın normal olduğunu anlattı.

Proteine ihtiyaç var

NECATİ Kurmel, Türkiye’nin buğday, hububat bazlı beslenen bir toplumdan hızla proteinle beslenen bir topluma geçmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Rusya’da bir çiftlik sahibi ile konuşuyordum. Bana Ruslar’ın son 100 yıldır doğru düzgün icat yapamadıklarını anlattı. Bunun nedenini de buğday, arpa ile beslenmeye bağladı. Çok doğru... Türkiye’nin de Avrupa’yı yakalaması için çocuklarımızı, gençlerimizi proteinle beslememiz gerekiyor. Çocuklara süt içirmeliyiz. Bu ülkeden de icat çıkmıyor. Neden? Buğday bazlı beslenmekten. Okullarda süt kampanyalarının yeniden başlaması lazım.”

Hedef 100 bin hayvan, et ürünleri yakında çıkıyor

NECATİ Kurmel diğer faaliyetlerinden de söz ederken Develi, Yeşilhisar ve Adana’daki çiftlikte toplam 25 bin baş hayvana ulaştıklarını, hedefinin 100 bin büyükbaş hayvan olduğunu, yakında tüm et mamullerinin piyasaya çıkacağını söyledi. Günlük süt üretiminin de 30 tonu bulduğuna dikkat çeken Kurmel, sütteki bakteri sayısını 30 binin bile altına indirdiklerini ifade etti. Kurmel, bölgede yer buldukça hayvan sayısını artırmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

KAPALI SPOR SALONUNU AÇTI

Necati Kurmel, yaptırdığı spor salonunun açılışını Setenay Metin Kurmel, Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Adana Valisi İlhan Atış, Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kezmez ve Aladağ Kaymakamı ile birlikte gerçekleştirdi. Açılışta işadamı dostları da Kurmel’i yalnız bırakmadı.
 

Aydın Ayaydın - Vatan
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2009 Cuma 22:12:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bay_yerli IP: 85.101.59.xxx Tarih : 31.10.2009 15:45:09

türkiye bir avrupa ülkesi. hem çoğu icadı türkler buldu. yoğurdu türkler buldu. feribotu da türkler buldu. eee?