4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

"2. Tahtacılar Şenliği" renkli geçti

Adana'nın Ceyhan ilçesinde "Dur Hasan Dede" türbesinin de bulunduğu Dur Hasan Dede köyünde "2. Tahtacılar Şenliği" düzenlendi.

Kültür Bakanlığı, Ceyhan Belediyesi ve Tahtacılar Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Tarafından organize edilen Tahtacılar Şenliğine, Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ceyhan Emniyet Müdürü B.Kadir Tüylü, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yaylacı, Ceyhan Belediye Başkan Yardımcısı Mükremin Duygun, MHP Ceyhan İlçe Başkanı Nurettin Çetiner, il genel meclis ve belediye meclis üyeleri Türkiye'nin dört bir yanından gelen Tahtacılar Derneği yöneticileri ve yaklaşık iki bin kişi katıldı.

Tahtacılar Derneği Genel Başkanı Yolcu Bilgiç, burada yaptığı konuşmasında, 800 yıl önce Ceyhan'dan Türkiye'nin dört bir tarafına yayılan Tahtacıların dede topraklarında buluşmalarının hazzını yaşadıklarını belirterek, "Amacımız yıllar sonra dede topraklarınız olan burada böyle bir şenlikte buluşmaktan ötürü kendimizi bahtiyar sayıyoruz. Bizim amacımız kendi kültürümüzü yaşatmak" dedi.
Tahtacıların şu anda Türkiye'nin özelikle Eğe, Akdeniz sahilinde yoğun olarak yaşadıklarını belirten Bilgiç, "Yıllar önce Selçuklu Komutanı olan Dur Hasan Dede'nin tahtacıların dedesi olduğunu belirtmek istiyorum. Tahtacılar kesinlikle bir siyasi partinin koltuk derneği değildir. Biz kendi akrabalarını yıllar sonrada olsa arayıp bulmak isteyen bir derneğiz. Her siyasi görüşe saygımız vardır" şeklinde konuştu.

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise konuşmasında, Türk tarihinde Anadolu'nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında büyük emeği bulunan Yunus Emre'yi, Hacı Bektaş Veli'yi Pir Sultan Abdal'ı Alperen olarak bildiklerini söyleyerek, "Dur Hasan Dede'de bunlardandır. Bugün sizler ilk kez dede topraklarında bulunuyorsunuz. Umuyorum bu gelenek haline gelir" dedi.

Başkan Sözlü, Dur Hasan Dede Türbesi'nin aslına uygun olarak yeniden restore edileceğini de belirterek, "Ceyhan Belediyesi olarak planını çizdik inşallah önümüzdeki yıllarda burasını yeniden tanzim ederek sizlere hediye edeceğiz" dedi.

Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş ise yaptığı konuşmasında, Dur Hasan Dede'nin torunlarını ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Dur Hasan Dede, hem Selçuklu komutanı hem de İslam'ın yayılmasında büyük katkısı olan birsiyiydi" şeklinde konuştu.

Daha sonra Genel Başkan Bilgiç tarafından emeği geçenlere plaketleri verildi. Sanatçılar eşliğinde Semah gösterileri yapıldı. Dur Hasan Dede Türbesi ziyaret edildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2009 Pazar 16:22:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?