4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

"8 bin Türk zehirle öldürüldü"

Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, 1915 Haziran ayı içinde Rus ordusunun Van şehrini kuşatması ve Ermeni milislerin de destek vermesi ile süren savaş ortamında Amerikan Hastanesi'ne sığınan 8 bin civarındaki Türk yurttaşının zehirli ekmek ve yahni yemeğiyle öldürüldüğünü ileri sürdü.

Yurtsever, yaptığı açıklamada, Çukurova tarihini araştırma çalışmalarında öncelikle Osmanlı arşivinde bulunan belgelerden Türk-Ermeni tarihi ilişkilerini araştırdığını belirterek, Osmanlı arşivinde bulunan "HR.SYS.HU,kr.110, dos.12-2,nr.56-62" kod numaralı belgede 1915 yılı Haziran ayı içinde Rus ordusunun Van şehrini kuşatması ve Ermeni milislerin de destek vermesi ile süren savaş ortamında Amerikan Hastanesi'ne sığınan 8 bin civarındaki Türk yurttaşının zehirli ekmek ve yahni yemeği verilerek ishalden öldürüldüğü belgelerine ulaştığını söyledi.

Hastaneden kaçarak kurtulan Zeliha Hanım'ın açıklamalarının korkunç gerçeği ortaya koyduğunu ifade eden Yurtsever, Zeliha Hanım'ın komisyon huzurunda şu açıklamayı yaptığını aktardı:

"Van şehrinde yakalanan Müslümanları, Amerikan müessesindeki hastaneye götürdüler, ne olduğu anlaşılamadı. Bizi oraya götürürken soydular. Nemiz varsa aldılar; hemen üryan (çıplak) denecek bir hale getirdiler. Müessesede tahminen 8 bin nüfus Müslüman ahali göründü. Bir aralık birer somun ve bir aralık da yahni verdiler. Fakat bunları yiyenlerden kanlı sular akarak iki ay içinde telef oldular."
Olayın yaşandığı tarihi Van şehri ve ABD Hastanesi'nin kroki ve haritasını da Ermeni arşivlerinde bulduğunu belirten Yurtsever "Tarihi Van Kalesi'nin yakınında Şamram Mahallesi'ne yakın yerdeki Amerikan Hastanesi'nde gerçekleşen vahşette hayatlarını kaybedenlerin toplu cesetlerinin bulunması için uluslararası bir araştırma ve kazı heyetinin kurulması, eldeki tarihi belgelere göre gerçeklerin ortaya çıkarılması gerekir. Türkiye Devleti'nin bu konuda atacağı adıma Birleşmiş Milletler temsilcilerinin de katılması gerekir. Ermeni diasporası bahsi geçen olayı çarpıtmak için geçtiğimiz yıllarda 'Ararat' filminin çekimini sonuçlandırmış, Amerikalı Dr. Ussher'i kahraman olarak göstermişti" dedi.

Cezmi Yurtsever, "Sahibini Arayan Belgeler-1915" kitabını yayınlayarak Van şehrinde gerçekleşen vahşete dikkatleri çektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 12:07:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 78.166.15.xxx Tarih : 9.01.2009 23:45:49

İLGİLİ MÜKELLEFLERE DUYRULUR!