2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

"Çukurova Tarihi" kitabı yayınlandı

Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, "Çukurova Tarihi" kitabını yayınladı.

Yurtsever, Çukurova tarihi ile ilgili yıllardır sürdürdüğü belge ve bilgi araştırma çalışmalarını bir araya getirerek "Çukurova Tarihi" kitabını yayınladığını belirterek, "Osmanlı Arşivinde bulduğum 1912 yılına ait diplomatik belge dosyaları içinde Çukurova’nın Fransızlara satılması olayı ile ilgili kabarık bir dosyanın içindeki belgeleri çözümleyince hayretler içinde kaldım" dedi.

Osmanlı yönetimi içinde bulunduğu ağır ekonomik bunalım karşısında Çukurova’nın ortasındaki 1 milyon 100 bin dönümlük Abdülhamit’ten kalan Mercimek Çiftliğinin işletme haklarını 75 yıl süreyle Fransız Leon Lesseps’e satmak durumunda kaldığını ancak adı geçen şirketin Mercimek köylülerinden arazilerini terk etmeleri ihtarı yapmasına itiraz eden köylülerin silahlı çatışma içine girmek istediklerini anlatan Yurtsever, "Çukurova’nın Fransızlara satılması olayı arkasından 1918 yılında Fransız ordusunun işgalci durumunda Çukurova’ya gelmesi ve kanlı çatışmaların çıkması ile sürüp gidiyor. İlginçtir Fransız yönetiminin sona erdiği günlerde Adana’yı yansıtan 21 Aralık 1921 tarihli fotoğrafın üzerindeki pul üzerine son kez işgal yönetiminin kırmızı mührü basılıyor. Mühür üzerindeki hilalin ortasında yıldız altı köşeli olarak görülüyor. Fotoğrafı çeken kişi ise tanınmış fotoğrafçılardan Yahudi asıllı Gaston Mizrahi’dir. Osmanlı-Türk devletinin simgesi olan ve bayrak görüntüsünü yansıtan şekillerde hilal ve beş parçalı yıldız birlikte kullanılır idi. Ama Adana’da işgal yönetiminin pullar üzerine bastığı mühürde yıldızı altı köşeli olarak kullanması Çukurova’nın Yahudi sermayesi ile ekonomik kontrole alınması ve arkasından Yahudi göç ve yerleşimini hızlandırıp nüfus dengelerini değiştirerek yaşanacak tarihi süreç içinde İsrail Devleti’ni Çukurova’da kurma ideallerinin canlandırılması düşüncesini yansıtır" diye konuştu.

Cezmi Yurtsever, Çukurova tarihi hakkında 35 kitap yayınladığını belirterek, eserlerini 1-9 Kasım 2008 tarihlerinde gerçekleştirilecek İstanbul TÜYAP Fuarında tanıtacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 13:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?