3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

"Dünya Mimarlık Günü" kutlandı

"Dünya Mimarlık Günü" Adana'da düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk Parkı'nda bir araya gelen mimarlar, "Dünya Mimarlık Günü" nedeniyle Atatürk anıtına çelenk sundu.

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi gününün Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Mimarlar Birliği'nce "Dünya Mimarlık Günü“ olarak kutlandığını, bu yıl ana tema olarak “Daha güzel bir geleceğin mimarı çocuklar olsun“ konusunun belirlendiğini kaydetti. Kamışlı, "Mimarlıkla toplum arasındaki bağın doğrudan sağlanabileceği bir odak olan çocuk ve mimarlık teması bizim de önemsediğimiz bir tema olup, her yaştaki çocukların mimarlıkla, tasarım kültürüyle tanışması, bunun ortamlarının yaratılması geleceğimizin sağlıklı kentleri için hayati bir önem taşımaktadır. Kentlerimize baktığımızda bir kültürün veya bir uygarlığın ifadesinden çok rantsal paylaşım ortamlarının oluşturduğu şehirleri görmekteyiz. Bu durumdan kurtuluş umudumuz, gelecekte mimarlık kültürünü ve uygarlığı bilen ve özümsemiş bir nesil yaratabilmenin koşulunun bugünden çocuklarımızı bilinçlendirerek yetiştirmek olduğuna inanmaktayız" dedi.

"Biz mimarlar bugün ülkemizi ve kentlerimizi yöneten anlayışların ne kadar mimarlık kültüründen uzak olduğunu her gün yaşayarak görmenin çaresizliği içerisindeyiz" diyen Kamışlı, şunları kaydetti:

"Bilinçli yetişecek yeni kuşakların mimarlık talepleri, geleceğimizin kentlerinin güvencesi olacaktır. Ülkemizdeki bugünkü yağmaya dayalı kentleşme anlayışı kentimizde de hakim anlayış olarak görülmekte, kent toprakları birer rant paylaşım ve rant dağıtım aracı olarak görülmekte, yapılan imar planlarıyla çağdaş bir kent yaratmak yerine üzerinde sürekli tadilatlar yapılarak kişilere özel çıkarlar ön planda tutulmaktadır. Zaman zaman da bu ortamı yaratan yöneticilerce siyasi ve kişisel çıkarlara dayalı müdahalelerle şekillenen imar planlarını ortaya çıkarttığı çarpık görüntülerden üyelerimiz mimarları sorumlu göstererek, 'bu binaları da mimarlar yaptı' gibi sığ savunmalarla kendi yaptıklarını kapatabilme telaşına düşmektedirler. Mimarlığın uluslararası tanımı olarak bilinen, 'mimarlık kültürün ifadesidir' cümlesi, bir ülkede mimarlık ortamı yaratıldığında geçerli bir ifadedir. Bilimsel bir olgu olan planlama bizim gibi ülkelerde siyasilerin elinde denetimsizce kullanıldığı sürece bir mimarlık ortamından söz etmekte mümkün olmamaktadır. Bizler bugünleri geride bırakmak, mimarlıklar ülkesi olan ülkemizi yeniden mimarlıkla buluşturacak, umudun, geleceğimiz olan çocuklarda olduğunu bir kez daha vurgulayarak halkımızın dikkatini bu vesile ile bir kez daha yerleşmelerimizin geleceğine çekmek istiyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 15:41:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?