3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

"Esnaf ve Sanatkar Müzesi" kuruldu

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) bünyesinde, Ahilik kültürünün geliştirilmesi ve yaşatılması amacıyla "Esnaf ve Sanatkar Müzesi" kuruldu.

AESOB Eğitim ve Hizmet Binası'nın bodrum katında oluşturulan müzeye, esnaf ve sanatkarlardan da destek gelmeye başladı. Adana Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Abdulselam Mortepe, 1950'li yıllarda eğitim amaçlı aldıkları bir film oynatma makinesi ve malzemeleri ile daktiloyu müzeye hediye etti.

Birlik Başkanı Kazım Barışık'a, Türkiye'ye örnek olabilecek modern ve zengin bir müzenin temellerini atmasından dolayı teşekkür eden Mortepe, “Adana'da yıllar sonra esnaflar için çok büyük anlamı olan bir müzenin kurulması bizleri çok mutlu etti. Böyle değerli bir çalışmadan dolayı Birlik Başkanımız Kazım Barışık'a müteşekkiriz. Bu müzeyi kurduğu için kendisi ve yönetimiyle de iftihar ediyoruz. Diğer birlik başkanlarının da böyle bir çalışma yapmasını temenni ediyoruz” dedi.

Birlik Başkanı Barışık da, teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan yeni makine ve cihazların kullanım talebinin fazlalığı nedeniyle, geçmişte esnaf ve sanatkarlar tarafından kullanımı el emeği, maharet ve ustalık gerektiren alet, edevat ve araçların neredeyse unutulup ve kaybolmaya yüz tuttuğuna işaret ederken, yönetim kurulu kararıyla, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler ve bu meslekleri icra eden ustaların ürünleriyle, kullandıkları alet-edevatın yeni nesil ustalarla buluşturularak, geleneksel el sanatlarının nesilden nesile aktarılması ve yaşatılması amacıyla Birlik bünyesinde müze oluşturulması kararını aldıklarını ve çalışmaları kısa sürede tamamladıklarını söyledi.

Ahilik kültürünün yaşatılması ve geleceğe ışık tutması açısından önem taşıyan müzenin güçlendirilmesi ve yaşatılması için tüm esnaf ve sanatkarlara büyük görevler düştüğünü kaydeden Barışık, şunları söyledi:

"Şu anki teknolojiyi ortaya koyduğumuzda, bu müzeye gelecek esnaf ve torunları, nereden nereye geldiğimizi daha iyi anlayacaklardır. Daha ileride neler olabileceğini de düşünecekler, kendilerini geleceğe daha iyi hazırlayacaklardır. Ayrıca, bu müzede yer alacak eserlerin sahiplerinin torunları da, dedelerinin kullandığı ürünleri burada gördüklerinde ayrı bir mutluluk ve heyecan yaşayacaklar, geçmişi daha iyi anlayacaklardır. Torunlarınıza bu mutluluğu çok görmeyin. Biz bunları yaptık, gelecekler inşallah daha iyisini yapacaklardır.”

Yeni kurulan müzenin çeşit açısından zenginleştirilmesi için Adana ve çevre illerdeki tüm esnaflardan ellerindeki atıl makine, alet ve edevatlarını imza karşılığı kendilerine hibe ederek ya da makul bir fiyata satarak destek vermelerini de isteyen Barışık, “Bize teslim edilen her malzemenin üzerine, teslim eden esnafın adı ve soyadı ile ürünün ayrıntıları da yazılarak müzemizde teşhir edilecektir. Müzemize kabul edilebilecek ürünler; geçmişte kullanılan ağırlık, uzunluk, hacim ölçüleri, orijinal berber koltuğu, demirci körüğü, marangoz, kilim dokuma aletleri, dikiş makineleri, aydınlatma lambaları, yazı takımları, yayıklar, el değirmenleri, tarım aletleri de olabilir” dedi.

.
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 12:35:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?