3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

"Evlenmek değil, okumak istiyorum"

Adana'da evlendirilmek için 4. sınıftayken babası tarafından okuldan alınan 16. yaşındaki kız, gittiği okul müdüründen okumak için yardım istedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç eden ailelerin çoğunlukta bulunduğu Gülbahçesi Mahallesi'nde oturan ve ailesi tarafından zorla evlendirilmek istenen 16 yaşındaki Birgül İ., Orgeneral Bedrettin Demirel İlköğretim Okulu'na giderek okul müdürü Bahri Bahadır'dan okumak istediğini söyleyerek yardım istedi.

İlköğretim 4. sınıftayken evlendirilmek için okuldan alındığını belirten Birgül İ., bu duruma üzüldüğü ve okuluna devam etmek için öğretmenlerine telefon açarak yardım istediğini anlattı. Babasının evlerine gelen öğretmenlerine "Kızımı okula gönderiyorum" diyerek yalan söylediğini ifade eden Birgül İ., "Babam kızların okumalarına gerek olmadığını söyleyerek, beni okuldan aldı. Ben de bir süre sonra evden kaçarak, ablama sığınarak evlerinde kaldım. Daha sonra ağabeyim babamı ikna ederek, beni evlendirmekten vazgeçirdi. Ancak şimdi de zorla hem çalıştırmak hem de evlendirmek istiyor. Bizim paraya ihtiyacımız yok. Babamın durum çok iyi" dedi.

Okuyup öğretmen olmak istediğini belirten Birgül İ., şunları söyledi:
"Biz 4'ü erkek toplam 9 kardeşiz. Ancak kızların hepsi okula başladı ama devam edemedi. Babam 'kızlar okumaz' diyerek okutmadı, 'kızlar ya evde oturur ya evlenir ya da çalışır para getirir' diyor. Babam beni hiç sevmiyor, benden nefret ediyor. Çünkü ben hep okumak istiyorum. Bu nedenle beni dövüyor. Birkaç kez okula geldim. Okula tekrar başlamak istedim ama başaramadım. Çünkü korkuyorum. Beni okulda görenler babama söylemiş babam da eve gidince beni hortumla dövdü. Babam bana çok kötü davranıyor. Ne olur beni kurtarın. Okumak istiyorum."

Babasının bu davranışlarından dolayı bıktığını bu nedenle evden kaçarak genelevde çalışan arkadaşının yanına gittiğini, kendisinin de geneleve düşmek üzere olduğunu anlatan Birgül İ., "Tek hayalim arkadaşlarım gibi okumak. Arkadaşlarım benimle dalga geçiyor. Okumadığım için bana cahil diyorlar. Onlar okula giderken çok üzülüyorum. Her gece ağlıyorum. Ne olur beni okula alın. Ben okumak öğretmen olmak istiyorum" diye konuştu.

Okul Müdürü Bahri Bahadır ise Birgül İ.'nin bütün masraflarının karşılanarak tekrar okula kazandırılacağını, devletin her zaman kızlara sahip çıktığını söyleyerek, "16 yaşındaki bir kız zorla evlendirilemez. Kız zorla çalıştırılamaz. Hangi çağda yaşıyoruz. Devlet buna müsaade etmez. Seni okula kazandıracağız. Valimiz ve milli eğitim müdürümüz bu konuda çok duyarlı. Sen şuanda devletin himayesi altındasın. Sen artık okuyacaksın" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 12:10:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?