4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

"Haydi zıpla" projesi hayata geçti

ÖĞRENCİLER HER GÜN 5 DAKİKA ZIPLIYOR

Adana'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Ortopedia Hastanesi'nin öğrencilerin kemiklerinin daha sağlıklı gelişmesi için geliştirdiği "Haydi zıpla" projesi okullarda hayat geçirildi.

Günde sınıflarda 5 dakika zıplayan öğrenciler, hem eğlendiklerini hem de sağlıklı olacakları için çok mutlu olduklarını söyledi.

"Sizin için küçük, sağlığınız için büyük bir adım. Her gün 5 dakika zıplayın" sloganıyla yola çıkan Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Ortopedia Hastanesi'nin "Haydi zıpla" projesi kapsamında ilk olarak okul müdürleri ve öğretmenler bilgilendirildi.

Proje kapsamında öğrenciler okullarda her gün 5 dakika zıplıyor. Öğretmen Ayfer Doğruol İlköğretim Okulu öğrencileri de projeye çabuk ayak uydurdu. Okulda 5-A ve 5-B sınıfı öğrencileri, öğretmenlerinin talimatıyla teneffüse çıkmadan önce 5 dakika zıpladı. 5-A sınıfında ayağından engelli olan Açelya Aydınoğlu isimli öğrenci de, sakat olmasına rağmen yüzünde gülücüklerle arkadaşlarına ayak uydurup 5 dakika zıpladı.

Öğrenciler, kemiklerinin daha sağlıklı olması için 5 dakika zıpladıklarını, hem daha sağlıklı olacaklarını hem de zıplayarak daha uzun boylu olacaklarını söyledi. Bazı öğrenciler ise 5 dakika zıplama projesi sayesinde hem eğlendiklerini hem de spor yaparak sağlıklı yaşadıklarını kaydetti. Bazı öğrenciler çok heyecanlandıklarını, zıplarken kalplerinin duracak gibi olduğunu belirtti.

5-B sınıf öğretmeni Fatma Turhan, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün öğrencilerin sağlığı için çok önemli bir proje geliştirdiğini belirterek, "Proje kapsamında öğrencileri her gün bir kez olmak üzere 5 dakika zıplatıyoruz. Doktorlar zıplamanın kemiklere iyi geldiğini söylüyor. Öğrenciler de keyifle zıplıyor. Gelecekte öğrencilerin kimileri için çok faydalı bir proje olacak. Öğrenciler bu proje sayesinde hem uzun boylu olacak. Projeyi destekliyor ve canı gönülden uyguluyoruz" dedi.

Özel Ortopedia Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahir Gülşen, yapılan bilimsel araştırmalarda çocukların ancak 25 yaşına kadar kemik depolayabileceğinin ortaya çıktığını söyledi. Gülşen, 40 yaşından sonra başlayan kemik erimesi hastalığının artık herkesi tehdit ettiğini belirterek, "Günümüzde birçok ortopedik hastalığın temelinde yatan sebep kemik erimesidir. Bunu ortadan kaldırmanın tek yolu küçük yaşta kemik depolarını doldurabilmektir" diye konuştu.

Gülşen, çocukların kemik depolarını doldurmanın zıplamadan geçtiğinin bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıktığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"25 yaşına kadar her gün yalnızca 5 dakika zıplayan çocuk kemik depolarını dolduruyor. Yani çocuklar kemik bankasına 25 yaşına kadar günde 5 dakika zıplayarak yatırım yapıyor. Fakat bankanın veznesi 25 yaşından sonra kapanıyor. 25 yaşından sonra istediğin kadar beslen, istediğin kadar zıpla kemik depon dolmuyor. Sadece kemik erimesi için önlem almış oluyorsun. Ancak 25 yaşına kadar günde 5 dakika zıpladığın an kemik erimesinin önüne geçmiş oluyorsun. Bu nedenle çocukların zıplama alışkanlığını edinmesi gelecek için çok iyi olacak."

ÖĞRENCİLER HER GÜN 5 DAKİKA ZIPLIYOR
ÖĞRENCİLER HER GÜN 5 DAKİKA ZIPLIYOR
ÖĞRENCİLER HER GÜN 5 DAKİKA ZIPLIYOR
ÖĞRENCİLER HER GÜN 5 DAKİKA ZIPLIYOR
ÖĞRENCİLER HER GÜN 5 DAKİKA ZIPLIYOR
ÖĞRENCİLER HER GÜN 5 DAKİKA ZIPLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 10:16:03
Güncelleme :26 Ekim 2009 Pazartesi 11:51:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?