4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

"Kunduracı göğsü" dert olmaktan çıktı

Halk dilinde "Kunduracı göğsü" olarak bilinen, göğüs duvarının yapısal bozuklukları içinde yer alan, çökük göğüs olarak da anılan "pektus ekscavatum" hastalığının tedavisi artık çok kolay.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı doktorlarından Prof. Dr. Tümer Ulus ve Doç. Dr. H. Hakan Poyrazoğlu’nun gayretleri sonucu yurt dışından getirtilen bir cihaz ile bu tip hastaların tedavisi basit bir operasyonla yapılıyor.

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Cerrahi Bölümü doktorlarından Prof.Dr. Tümer Ulus ve Doç.Dr. H.Hakan Poyrazoğlu, kunduracı göğsü olarak bilinen hastalığın tedavisini İstanbul ve Ankara gibi kentlerde sadece belli sağlık birimlerinde yapıldığını ancak Çukurova Bölgesi’nde ilk defa kendilerinin gerçekleştirdiğini söylediler.

Prof.Dr. Tümer Ulus, bu hastalığın özellikle gençlerde çok büyük psikolojik bozukluk yarattığını fiziksel olarak ortaya çıkan görüntüden rahatsızlık duyduklarını dile getirerek, “Bu tip rahatsızlığı olanlar, herkesin yanında kolay kolay denize giremez, hatta kendi ailesinin yanında bile üstünü soyamaz. Çünkü görüntü onları rahatsız etmektedir ve bundan utanç duyarlar.Uzun çabalar sonucu hastanemize getirttiğimiz bir cihaz sonucunda hastaya yapılan basit bir operasyonla göğüsteki çukurluğu giderip tedavi ediyoruz. Göğüs kafesine taktığımız çelik bir kafesle göğüs çukurluğunu yükseltip normal bir seviyeye getiriyoruz. Hasta bu çelik kafesi 2-4 yıl vücudunda taşıyor, sonra bu aksamı çıkarıp düzelmiş bir göğüsle hasta artık hasta olarak değil normal sağlığına kavuşmuş bir şekilde yaşamını sürdürüyor” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 16:33:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Feza Akgür IP: 88.242.125.xxx Tarih : 30.06.2009 00:58:54

Kunduracı göğsü (pektus ekskavatum) hastalığı için KAPALI YÖNTEM AMELİYAT (Nuss Ameliyatı) 2002 yılından beri ülkemizde uygulanmakta olup aradan geçen yılda halihazırda yaklaşık 15 ilimizde bu ameliyat gündelik sıradan ameliyat uygulaması haline gelmiştir.