4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

"Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı" açıldı

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, AB ülkelerinde mesleki ve teknik eğitimin yüzde 70 oranında olduğunu belirterek, "Vasıflı işgücünün artırılması, mesleki ve teknik eğitimin daha yaygın hale getirilmesiyle mümkündür" dedi.

Büyükfırat, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen "Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı"nda yaptığı konuşmada, mesleki ve teknik eğitimin toplumsal hayatın her alanında ihtiyaç duyulan mesleklerde kalifiye teknik elemanlar yetiştirilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin verildiğini söyledi. Büyükfırat, iş piyasasına giren çoğu gencin mesleki bir eğitiminin olmadığını ifade ederek, "Mesleki eğitimi almamış kişiyi piyasada da yetiştirmek çok zordur. Yani sadece genel lise eğitimi almış, işgücü verimliliğini artırması mümkün değildir. Üniversite mezunlarının çoğu hayalini kurduğu işlerde çalışmamaktadır. Memuriyete geçenler ve güçlü şirketlerde işe girenler üniversiteden mezun olanların mutlu azınlığını oluşturmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'nin 10 yıllık perspektifte AB'ye tam üye olması durumunda ekonomide güçlü ve yapısal bir dönüşüm gerçekleştirmek zorunda olduğuna dikkat çeken Büyükfırat şunları kaydetti:

"Bu dönüşümün temelinde verimlilik ve katma değeri yüksek ürünler üretmek ve ihraç etmek yatmaktadır. Bu hedefe ulaşabilmenin en önemli ön koşullarından biri, vasıflı işgücüdür. Vasıflı işgücünün artırılması ise mesleki ve teknik eğitimin daha uygun hale getirilmesiyle mümkün olacaktır."

AB ülkelerinde mesleki ve teknik eğitim oranının yüzde 70, genel lise eğitiminin ise yüzde 30 oranında olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın tam tersi olduğunu vurgulayan Büyükfırat, mesleki ve teknik eğitim oranının yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin oranının düşük olmasının en büyük sebebinin üniversite sınavındaki katsayı uygulaması olduğunun altını çizen Büyükfırat, bunun yanı sıra mesleki ve teknik eğitimlerin yeterince tanıtılmadığını belirtti.

Büyükfırat mesleki ve teknik eğitim fuarlarında meslek liselerinin ve halk eğitim merkezlerinin ürünlerinin sergilendiğini anlatarak, "Bu fuara 57 lise ve halk eğitim merkezi katılıyor. Bu fuar sayesinde öğrencilerimiz yıl boyunca ortaya çıkardığı ürünlerini sergileme imkanı buluyor" dedi.

Adana Valisi İlhan Atış ise mesleki eğitimin ara eleman yetişmesi için çok önemli olduğunu, çocukların geleceği için mesleki ve teknik eğitimin çok önemli olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapılarak, standlar gezildi. Vali Atış, öğrenciler ve öğretmenlerle sohbet etti. Bu arada, bir okulun Türk bayrağı motifli yaş pastasını Vali Atış, eline bıçak verilmesine rağmen bayrak olduğu için kesmedi. Atış, başka bir yaş pasta keserek misafirlere ikram etti.

Fuar, 8 Mayıs'a kadar açık kalacak.

iha
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 15:20:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?