2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

"Muhteşem Yüzyıl'a tepki!

YÖNETMEN MUSTAFA UÇAKAN'DAN

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Adana Şubesi'nin davetlisi olarak kente gelen Mesut Uçakan, Muhteşem Yüzyıl dizisinden önce de sinemada çok büyük olayların olduğunu kaydederek, "Recep İvedik gibi son derece içi boşaltılmış, hem sinema, hem de fikir ve haya adına berbat bir film bile gelmiş geçmiş en büyük hasılat rekorları kırdı. Ama sustuk. Çok daha gerilere gittiğimiz zaman pek çok örnek karşımıza çıkar. Sinema ve televizyon oluk oluk bizim yatak odalarımıza kadar girdi. Sadece günümüzdeki gençliği

değil, bizleri; koca bir nesli aldı götürdü. Sustuk" şeklinde konuştu.

Uçakan, Muhteşem Yüzyıl ve benzeri bazı filmlerde tarihi saptırıcı sahnelerin ekrana çıkartıldığını açıklayan Uçakan, tartışmaları süren Muhteşem Yüzyıl örneğini izlediğinde gerçekle alakası olmayan yönleri tespit ettiğini belirtti. İkinci bir Muhteşem Yüzyıl filminin yapılmasının zorunlu hale geldiğinin altını çizen Mesut Uçakan, şunları söyledi:

"En güzel cevap bu olacaktır. Çünkü demokratik ortam içerisinde biz sürekli sözünü ettiğimiz 'Osmanlı'nın torunlarıyız. Yüzde 99 Müslüman bir milletiz' bir ortam yok. Bu tepkiler aslında filmlerin daha çok seyredilmesine yol açıyor. Çoğu 'Müslüman'ım' diyen çevrelerin çoğu maalesef bu dizileri izliyor. At izinin, it izine karıştığı bir ortamda -doğrusu yapılanları bile- acaba bir şey anlattı mı? diye bakmaya çalışıyorum. Dizinin protestosu bana lokal geliyor. Halkın çok daha köklü bir karşı duruş sergilemesi lazım."

Tarihi filmlerin iki tür tavrın çıktığına işaret eden Uçakan, bunlardan birinin belgesel şeklinde, diğerinin ise serbest uyarlama anlatım biçiminin olduğunu kaydetti. Özgürlük alanları dikkate alınarak tarihin istenildiği gibi 'kesilip biçilebilmesinin' tartışıldığına işaret eden Uçakan, "Mustafa Altıoklar'ın, İstanbul Kanatlarımın Altında filmi çıktığı vakit, orada 4. Murat 'kafası dazlak, homoseksüel, içki içen biri' olarak gösterilmişti. Ben bunu 'tarihe saygısızlık' diye eleştirmiştim. Herkesin tarihe saygı göstermesi lazım" diye konuştu.

Uçakan, sözlerine şöyle devam etti: "Bir Recep İvedik gibi bir filmi. Onu çekenler için, Şahan Gökbakar'a bir şey demiyorum. Onlar bir olayın fotoğrafını çekiyorlar. Bu ortamda böyle bir meşru hakları da var. Recep İvedik tiplemesi için diyorum.. ve şu benzetmeyi yapıyorum: Eskiden def ile iri yarı ayılar oynatılıp, para toplanırdı. Şimdi ona benzer iri yarı bir adam çıkartıyorlar, her tarafı kıllı.. Bu ne sanattır, ne fikirdir, ne toplum meselesidir. Bundan öyle bir yaralanmış vaziyetteyim ki; en az 10 milyon insan bir meydanda toplanıp, hüngür hüngür ağlaması lazım. Nasıl oluyor da böyle bir film gelmiş geçmiş en büyük hasılat rekorları kırıyor. Bu halka ne oldu Biz ölümsüzlük sırrı, imtihandan bahsediyoruz, kimse dönüp bakmıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2011 Cumartesi 16:49:01
Güncelleme :12 Şubat 2011 Cumartesi 17:40:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?