2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

"Rüzgar Gülü"nden elektrik üretti

Yıllarca Almanya'da bir tekstil fabrikasında çalışan 65 yaşındaki Kemal Kara, 2 yıl önce çalıştığı iş yerinden emekli oldu.

3 çocuk babası ve evli olan Kara, emekli olduktan sonra yıllarca hasretini çektiği memleketi Adana'ya gelip gitmeye başladı.

6 ay Adana'da, 6 ay Almanya'da yaşamaya başlayan Kara, Adana'daki evinde bütün aletleri elektrikli olduğu için ayda 90-100 lira tutarında gelen elektrik faturalarından usandı.

Kara, elektrik işlerine meraklı olduğundan evine bir de mini atölye kurmuştu. Kara yüksek elektrik faturalarının önüne geçmek için bu küçük atölyesinde gece-gündüz çalışarak Almanya'da evlerin bahçelerine yüksek direklere kurulan "rüzgar gülü" sistemi kurmaya karar verdi.

Kara, "rüzgar gülü" sistemini kurmak için her şeyi düşündükten sonra 6 tane akü, bir invertür ve rüzgar gülü yaptırdı. Yüzde 100 Türk üretimi olan aletlere 4 bin 500 lira para harcayan Kara, 10 katlı evinin damına bir direk dikti ve üzerine "rüzgar gülü" kurdu. Kara bununla da yetinmeyerek Adana'nın güneşli günlerinin çok olduğunu düşünüp bir de evinin balkonuna "güneş paneli" kurdu. Kara, buradan gelen enerjiyi 6 aküde birleştirerek invertür yardımıyla eve dağıttı ve kendi elektriğini üretmeye başladı.

"ALMANYA'DA GÖRDÜM, TÜRKİYE'DE UYGULADIM"

Kara, Almanya'da çoğu yerde "rüzgar gülü" ve güneş paneli gibi yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi olduğunu, kendisinin de Türkiye'ye gelince elektrik faturasının yüksek gelmesinden dolayı bunları uygulamaya koyduğunu söyledi. Kara, balkonuna güneş paneli, damına rüzgar gülü sistemi kurduğunu belirterek, "Balkonumda güneş paneli var ama Adana'da 2-3 gündür güneş olmadığı için enerji üretilemiyor. Bu nedenle hem rüzgar gülü hem de güneş paneli sistemi kurdum. Evim baraj kenarında olduğu için her

zaman rüzgar oluyor, ben de bundan faydalanmak istedim. Gecesi gündüzü yok, sürekli rüzgar olduğu için elektrik üretimi oluyor. Yurt dışında da ben bu işlerle uğraşıyorum. Orada güneş panelim var ama evimin konumundan dolayı orada rüzgar gülü kurma imkanım yok" dedi.

Bu rüzgardan en fazla 700 vat elektrik aldığına dikkat çeken Kara şunları kaydetti:

"Normalde 400-500 vat, rüzgarın en çok olduğu zaman 700 vat elektrik alıyorum. Bu elektrik evin aydınlatması, küçük klimam, televizyonum, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi aletleri çalıştırıyor. Bir işe başlayıp bunu başarabilmek önemli. Başardıysanız kendi kendinize bir mutluluk vermiş olursunuz."

Kabarık gelen elektrik faturalarının önüne geçtiğini vurgulayan Kara, daha önce elektrik faturasının 80-90-100 lira geldiğini, şimdi ise 20-25 lira geldiğini ifade etti.

Kurduğu sistem hakkında da bilgi veren Kara sistemin yüzde 100 Türk yapımı olduğunu, bir güneş paneli, bir rüzgar pervanesi, 6 akü, invertür ve saate yerleştirdiği anahtar ile çalıştığını belirterek, "Rüzgar ve güneş ile birlikte oluşan enerji buradan kablo ile akülere gidiyor, orada depolanıyor. Aküler dolduğu zaman fazlasını almıyor. Bu akülerdeki enerji de invertür yardımıyla eve dağıtılıyor. TEDAŞ'ın saatine yaptığım anahtar ile de TEDAŞ'tan gelen elektriği kesip kendi elektriğime geçiyorum" diye konuştu.

Çok kısa sürede kendi elektriğini kendi üretmeye başlayan Kara, şimdi eşiyle birlikte yaşadığı evde, koltuğuna oturup keyifle televizyonunu seyredip klimada ısınıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2011 Perşembe 10:25:02
Güncelleme :27 Ocak 2011 Perşembe 18:48:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sıddık şahin IP: 85.104.114.xxx Tarih : 28.01.2011 08:55:17

sayın mustafa beyi tebrik ediyorum bu ve bunun gibi akıllı insanlara ülkemizin ve milletimizn ihtiyacı var benim çocukta bu sistemler üzerine çalışor ve yapıyor sanırım mustafa beyden öğreneceği çok şey var ve beraber daha iyi projelere imza atabilirler başarılar her ikisinede